Eindelijk zijn ze er! Psalm-orgelringtones voor op je mobiel

OrgelringtonesWeken gelden schreven we op deze blog al dat ze er aan stonden te komen: ergelringtones voor op je mobiel. En nu, eindelijk, zijn ze er. Ik zie het volgende beeld voor me: een man zit in de trein een krant te lezen. Het is druk in de coupé, mensen staan in het gangpad. Ineens, de organist zet in: ,,Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heeren hand''. ,,Hoi schat, ik zit in de trein. Ja, bloemkool is lekker. Doe je er nog een sausje bij? Ik ben zo thuis hoor. Hou van je, doei!'' Kees Schuurman, eindredacteur van Musica Religiosa (het wekelijkse IKON-radioprogramma met religieuze muziek): ,,Tot mijn verbazing bestond zoiets nog nergens in Europa. Je kunt hier en daar wel religieuze beltonen vinden, bijvoorbeeld van gospels of van Bach en Mozart, maar die klinken vreselijk elektronisch en doen pijn aan je oren.''

Dus besloot de IKON om professionele opnamen te maken in een echte kerk en met een echt kerkorgel. Organist Sietze de Vries produceerde in totaal 60 ringtones op het orgel van de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) De Rank in Zuidhorn. Die zijn nu allemaal terug te vinden op de IKON-website http://www.musicareligiosa.nl/.

Sietze de Vries: "Het vergt een behoorlijke improvisatie, want je moet natuurlijk wel de melodie van zo'n Psalm of Gezang volgen, maar tegelijkertijd binnen 30 seconden uitgespeeld zijn”. Er zit van alles bij, van pittig en vrolijk tot rustig en ingetogen. Schuurman: “De beltonen variëren van ‘De steppe zal bloeien’ tot ‘Wat de toekomst brengen moge’ en van ‘Juicht Gode toe, bazuint en zingt’ tot ‘Midden in de winternacht’. Zelf zet ik Psalm 81 (Juicht Gode toe, bazuint en zingt) op mijn telefoon, omdat dat de eerste psalm is die ik van mijn grootmoeder heb geleerd.”

De ringtones zijn op de site te beluisteren en gratis te downloaden in de vorm van MP3-bestanden. Ook kunnen ze besteld worden via een 0900-nummer voor de kostprijs van 35 eurocent. Het ringtone-repertoire komt ook op de jongerensite KruX, want een ringtone van een nummer uit de Mega Top-50 is één ding: een orgelringtone is pas echt exclusief!

Luister hier naar een willekeurig voorproefje ('U zij de glorie').

Lees ook op deze blog:
Moet je hebben: Orgel-ringtone van Psalm 116

Lees ook:Moet je hebben: Orgel-ringtone van Psalm 116
Lees ook:Moreel en cultureel pact tussen christenen en moslims
Lees ook:‘Lekker samen’ op de EO-jongerendag
Lees ook:Gereformeerde Bond overweegt overschaffing oude psalmberijming
Lees ook:Paus schaamt zich voor seksschandalen

2 reacties op “Eindelijk zijn ze er! Psalm-orgelringtones voor op je mobiel

  1. Danny van Strien

    De Bekende Hellevoetse Dichter Danny van Strien heeft een korte Landelijke en Beneluxse Internet Hit gescoord met de single Ik heb Geleefd Dan ben je Beroemd op een house melodie van het bekende Gedicht Ze kennen allemaal de naam van Danny van Strien

    Youtube Danny van Strien Ringtone 1

    Youtube Danny van Strien Ringtone 2

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.