Peiling: sharia en democratie gaan prima samen

Sharia staat afhakken van handen toe als strafmaatregelDe meerderheid van de moslims wereldwijd is voorstander van het gebruik van de Sharia (islamitische wetgeving) als bron voor wetgeving, maar zegt ook grote waarde te hechten aan de vrijheid van meningsuiting. In Egypte zegt 66 % van de moslims voorstander te zijn van de Sharia als énige bron van wetgeving. In Pakistan is dat 60 %, in Iran -dat verbaasde me- slechts 17 % en in Turkije 9 %. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het meest toonaangevende en bekende opinieonderzoeksbureau Gallup (VS). De organisatie peilde de opinie van moslims in Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Jordanië, Libanon, Morokko, Pakistan, Turkije en de Palestijnse gebieden, door 1000 volwassenen per land persoonlijk te interviewen en dekt daarmee 80 % van de islamitische wereld. Opmerkelijk was ook de conclusie dat de meeste moslims de 'waarden die worden uitgedragen door de Verenigde Staten' bewonderen (!), hoewel zij vragen stellen bij de poging van de regering-Bush om die waarden te exporteren naar landen overzee.

,,Deze peiling vertelt de Verenigde staten dat de toename van islamitische partijen en hun winst in verkiezingen niet gaat verdwijnen'', zegt een analist van Gallup. ,,Doorgaan met proberen om een seculier alternatief te creëeren in een overwegend gelovig land, zal dus niet automatisch tot de electorale winst leiden die Amerika gehoopt had''. Met andere woorden: het is maar zeer de vraag of de strategie om een land als Irak om te vormen tot een 'seculiere democratie' met religieuze partijen, succesvol is.

Hoewel de meeste moslims voorstander zijn van meer invloed van de Sharia (de Sharia staat onder meer het afhakken van handen toe als straf, zie foto) op de wetgeving, is men wèl overtuigd van het belang van de vrijheid van meningsuiting: 94 % moslims in Egypte en 92 % in Iran is van mening dat de vrijheid van meningsuiting ook in de grondwet moet worden opgenomen. Met name dat eerste vind ik opmerkelijk, met het oog op de gevangen blogger Kareem, zoals beschreven op deze weblog. Grappig genoeg heeft Gallup overigens eenzelfde vraag gesteld in de Verenigde Staten. 55 % was van mening dat de Bijbel een rol moest spelen in de wetgeving. Zo gek is de wens van religieuze invloed op wetgeving blijkbaar niet. Het is zeker niet uitsluitend voorbehouden aan islamitische landen.

Lees ook op deze weblog: Studie: Britse moslimjongeren radicaliseren
Lees ook op deze weblog: Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast
Lees ook op deze weblog: Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam

Lees ook:Moslimwereld rechtvaardigen 11 september niet
Lees ook:Studie: Britse moslimjongeren radicaliseren
Lees ook:‘Voer islamitische wetgeving in!’
Lees ook:Iran garandeert religieuze vrijheid Baha’i's
Lees ook:Druk op VN voor vrijlating Egyptische blogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.