Studie: Britse moslimjongeren radicaliseren

'Onthoofd hen die de islam bespotten'Moslimjongeren in Groot-Brittannië zijn aanzienlijk radicaler in hun religieuze overtuingen, dan oudere geloofsgenoten. Dat is de conclusie uit een onderzoek van Policiy Exchange, een Brits onderzoeksbureau, onder ruim 1000 moslimjongeren. Zo zegt veertig procent van de onderzochte Britse moslims in de leeftijd tussen 16 en 24 jaar voorstander te zijn van de invoering van de Sharia (islamitische wetgeving) in Groot-Brittannië, tegenover 17 procent 55+-moslims. Ach, dat vind ik nu niet zo heel erg wereldschokkend. Een paar dagen terug meldden we nog dat 55 procent van de Amerikanen voorstander is van (een grote) invloed van de bijel op de wetgeving. Daar ben ik ook groot voorstander van. Maar alléén als daar een meerderheid in dit land voor te vinden is, zoals het in een democratie werkt. En nooit op de 'D66-doordrukmanier'.

Minder prettig is de bevinding dat één op de acht moslimjongeren groepen zoals Al-Qaida zegt te bewonderen die strijden tegen het Westen. Ook een beetje minder leuk is de conclusie dat 36 % van de moslimjongeren zegt dat een moslim die zich bekeert tot een andere religie 'met de dood gestraft moet worden' (tegenover 19 % oudere moslims). Verder vindt 3 op de 4 moslimjongeren dat moslim-vrouwen ervoor zouden moeten kiezen om een hoofddoek of Nikaab/Boerka te dragen (55+: 25 %). Tenslotte zegt veertig procent moslimjongeren hun kinderen te willen onderbrengen bij een islamitische school. Dat laatste vind ik vrij weinig eerlijk gezegd; als je hetzelfde vraagt aan christenen en christelijk onderwijs, krijg je denk ik een hoger percentage.

Met name de bevindingen over de steun voor groepen als Al-Qaida en de mededeling dat bekeerlingen gedood mogen worden, vind ik pittig. De overige conclusies vind ik vrij logisch. Dat er een verschil zit tussen jongeren en ouderen is puur een cultuurverschil. Als je dit soort vragen zou stellen aan Nederlanders, zal er waarschijnlijk ook nogal wat verschil inzitten. Ik weet het niet zeker, maar het zou me niet verbazen als de wetenschappers achter het onderzoek van tevoren gezegd hebben: 'Hoe gaan we aantonen dat Britse jongeren aan het radicaliseren zijn?' Bovendien: 84 procent van de ondervraagden zegt goed te worden behandeld binnen de Britse samenleving. Er is dus in ieder geval geen sprake van 'massale onvrede' of iets dergelijks.

Lees ook op deze weblog: Peiling: sharia en democratie gaan prima samen
Lees ook op deze weblog: 'Een echte moslim, die radicaal is, mag moorden'
Lees ook op deze weblog: Zembla: jongeren bang voor islam

Lees ook:Peiling: sharia en democratie gaan prima samen
Lees ook:Katholieken móeten adoptiekids afstaan aan homo’s
Lees ook:ChristenUnie-stemmers tevreden met kabinet
Lees ook:Moslim Jongeren Purmerend krijgen geen subsidie gemeente
Lees ook:‘Voer islamitische wetgeving in!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.