Nieuwe redacteur, nieuwe koers

Dag mensen,

David Slager zei een jaar geleden, toen hij begon aan deze blog dit:

"Europa is op mondiaal gebied een uitzondering in haar secularisering. Lange tijd werd gedacht dat met de toename van de moderniteit, welvaart en kennis elke vorm van religie vanzelf zou verdwijnen. Het tegendeel blijkt waar. Het christelijk geloof bijvoorbeeld neemt explosief toe in Afrika, Zuid-Amerika en China. Volgens een onderzoeker (David B. Barret), die wereldwijd alle religies in kaart heeft gebracht, zijn minder dan één miljard mensen niet-religieus. De overige ruim vijf miljard aardklootbewoners hangen een bepaalde religie aan."

Zoals jullie hebben opgemerkt is David Slager niet meer actief op religie.weblog.nl. Ik ben zijn vervanger en wat hij hierboven opsomde, vat mijn fascinatie voor religie samen.

Ik heb geen religieuze achtergrond en heb geen voorkeur voor een religie. Ik ga dit blog niet gebruiken als preekstoel voor mijn agnostische standpunten over het geloven in een god. Dit blog gaat een andere koers varen.

Kerklokken die luiden in Tilburg, tot ergernis van de lokale bevolking, geloof ik allemaal wel. De wereld is een grote Global Village en ik persoonlijk ervaar het ook zo. Ik voel me meer Europeaan dan Nederlander. Bijna alles wat in de wereld gebeurt heeft met religie te maken: de oorlog in Irak en in Soedan, de presidentsverkiezingen in de VS, het Kosovo-conflict, de opstand in Myanmar.

Daar wil ik graag dit blog voor gebruiken: berichten schrijven over de (reli)nieuws in de wereld en het in de context plaatsen.

Wat mijn interesse ook wekt is bijvoorbeeld de predikant Klaas Hendrikse, de populariteit van het boek De Da Vincie code of Zeitgeist; de complot theoriefilm tegen het geloof.

Ik wil graag leren van jullie -de bezoekers van dit blog. Ik wil jullie standpunten en gedachtes weten. Hoe kijken jullie tegen het nieuws in de wereld aan? Zijn jullie samen met het Midden Oosten bang voor de Geert Wilders film? Denken jullie ook dat de komst van een Mediterrane Unie (Europese en Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee) de brug kan vormen tussen christenen en moslims? Laat het mij en de andere lezers van dit blog weten!

Religie is booming in de wereld en dat zorgt voor conflicten, oplossingen en nieuwe gedachtes. Ik wil daar graag vat op krijgen en ik hoop jullie ook.

Groet,

Tom Willemsen

P.S. Willen jullie mij wat tijd geven om aan de vorm dit blog te werken? Voor mij is het ook allemaal nieuw. Bedankt voor je begrip!

Lees ook:Peiling: Karate met of toch zonder hoofddoek?
Lees ook:Peiling: hoe vind je de nieuwe lay-out?
Lees ook:Paus krijgt van hulpbisschop 80 biertjes voor zijn verjaardag
Lees ook:Interview columnist Abdulwadûd Louws in omroepblad EO-Visie
Lees ook:Ophef over ‘islamtische mode is voorbeeld voor westerse vrouwen’

4 reacties op “Nieuwe redacteur, nieuwe koers

  1. Ruud Vermeij

    Tom,
    Welkom. Leuk dat er hier weer iets gebeurt.
    Mijn interesse ligt vooral op het gebied van de invloed van religie op de ideeën over mannen en vrouwen. Mijn kritiek is daarbij voornamelijk gericht op mijn eigen traditie (de evangelische).

      /   Beantwoorden  / 
  2. David Slager

    Tom,

    Succes! Ik volg je inspanningen met interesse…

    Hartelijke groeten,

    David Slager

      /   Beantwoorden  / 
  3. Els

    Hai Tom, jammer dat David vertrekt, maar jij welkom en succes als nieuwe beheerder. :)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Lou

    > “Religie is booming in de wereld en dat
    > zorgt voor conflicten, oplossingen en
    > nieuwe gedachtes. Ik wil daar graag vat op > krijgen en ik hoop jullie ook.”

    Je wilt daar vat op krijgen. Tjonge, wat een aspiratie!

    Je wilt dit blog gebruiken om:
    “berichten schrijven over de (reli)nieuws in de wereld en het in de context plaatsen.”

    Mooi :) Welke context?

    Heb je al een context, een idee, een invalshoek, een positie, een stelling, een theorie zeg maar, vanwaaruit je vat op religie wilt krijgen, bespreken en begrijpen dus.

    Bijvoorbeeld:
    Denk je dat religie inherent is aan de mens, of zou de samenleving ook prima zonder kunnen?
    Is het genetisch en zijn wij gedoemd tot religie? Of is het cultureel en zou de samenleving ook zonder religie kunnen, zoals Marx dacht?

    Wat is de functie van religie? Heb je daar al een theorie voor? Of is dat nog een blanco, en iets dat je met je bloggen en de feedback daarop nog gaat uitvogelen?

    Ik ben dus eigenlijk wel benieuwd naar je motivatie om deze blog te beginnen.
    Wil je daar wat meer over zeggen?

    Georganiseerde religie mag dan een systeem zijn om de samenleving te structuren met straf en boete, en uitgestelde beloning voor goed gedrag tot in het Hiernamaals, maar zonder religiositeit (persoonlijke verlangens tot extase, geestverheffing en verlichting) zou het niet kunnen bestaan.

    Zonder dat zou glashelder duidelijk zijn dat het hier een flagrante overtreding van het ‘voor wat hoort dat’ principe betreft. Een poging om gratis en voor niets goed sociaal gedrag bij het individu af te dwingen.

    Lou.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.