Iraanse schoolboeken bereiden voor op oorlog

BoekHet Iraanse schoolsysteem bereidt haar studenten voor op een wereldwijde oorlog tegen het Westen, in de naam van de islam. Dat concludeert de Centre for Monitoring the Impact of Peace (CMIP), een onafhankelijke onderzoeksbureau, na het lezen van 115 Iraanse schoolboeken en lerarenhandleidingen. Om een passage uit een schoolboek te noemen: ,,Tijdens de acht jaar van de Heilige Verdediging (dat is de oorlog met Irak van 1980-1988) zijn meer dan 500.000 schoolstudenten naar het front gestuurd. 36.000 martelaren (…) zijn geofferd voor de islamtische revolutie.''

CMIP onderzoekt met enige regelmaat schoolboeken in het Midden-Oosten, om zo een beeld te krijgen welke informatie kinderen en jongeren op school krijgen voorgeschoteld. Wat in het onderzoek veelvuldig naar voren komt is de enorme haat en afkeer van met name de Verenigde Staten en Israël. In verschillende schoolboeken wordt opgeroepen tot oorlog en martelaarschap.

De conclusie van het onderzoek De houding tegenover 'de anderen' en tegenover vrede in Iraanse schoolboeken en lerarenhandleidingen luidt: ,,De Iraanse schoolboeken leveren een voorbeeld van haat-lesprogramma's en het veraadt een lessysteem dat schoolkinderen voorbereid op oorlog en martelaarschap tegen het Westen in het algemeen, en tegen de Verenigde Staten en Israël in het bijzonder. Dit gedachtegoed en de indoctrinatie binnen het systeem (…) zouden inidividuen en regeringen die de principes van vrede koesteren, moeten alarmeren.

Lees ook:Moslimwereld rechtvaardigen 11 september niet
Lees ook:Als je dan toch koppie onder moet met dopen… (filmpje)
Lees ook:Stem in peiling: Ben jij pro-Israël?
Lees ook:Israël blijft provoceren met nieuwe bouwplannen
Lees ook:Uitslag peiling: Ruime meerderheid is pro-Israël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.