Het verschil tussen Pinkpop en de christelijke conferentie Opwekking

Marilyn MansonHonderden tentjes zijn leeggehaald door dieven die tentjes opensneden met messen, las ik vanochtend over Pinkpop. Ook paraplu's, onmisbaar met de regen van zaterdagavond en maandagmiddag, werden bij bosjes gejat bij het muziekfestival in Landgraaf. Ik was afgelopen weekend op een ander festival, Opwekking, met bijna net zoveel bezoekers als Pinkpop (ruim 50.000 bezoekers, ruim 15.000 kampeerders). In de douches, waar enkele stopcontacten aanwezig waren, lagen verschillende mobiele telefoons op te laden, zonder een eigenaar in de buurt. Er was één politieauto aanwezig voor de tienduizenden bezoekers. Toch stond Pinkpop groot in het nieuws en was nergens iets over Opwekking te lezen.

Nu ben ik daar helemaal niet verongelijkt over. De aanwezigen van de conferentie hebben een prachtig weekend beleefd en dat hoeft echt niet in het nieuws, maar persoonlijk vond ik de tegenstelling wel groot. Pinkpop: mensen komen en masse bijeen om naar goede muziek te luisteren, te genieten: je bent zelf het middelpunt van je eigen genot. Opwekking: mensen komen en masse bijeen om te zingen over en tot God. Hij is het middelpunt en de bezoekers komen om Hem te eren en te leren hoe zij dat in hun dagelijks leven praktisch kunnen maken, onder meer door mensen in hun omgeving te dienen. Door weg te geven, door lief te hebben, door de minste te willen zijn.

Trillende glazen
Helaas, in de praktijk is dat beeld van christenen niet altijd terug te zien. Mensen zijn en blijven gebrekkige afspiegelingen van de belangrijkste Persoon in de geschiedenis: Jezus Christus. Wie dus het werkelijke christendom wil leren kennen, moet zich in beginsel niet verdiepen in allerlei regels en theorie, maar mag ontdekken wie Jezus was en vandaag de dag is (omdat christenen geloven dat Jezus niet langer dood is na gekruisigd te zijn, maar uit de dood is opgewekt en vandaag de dag nog altijd leeft en 'regeert' in de hemel).

Het is mooi als er mensen zijn die een klein stukje van die Jezus laten zien in hun leven, maar helaas zijn er ook genoeg christenen die het tegendeel laten zien. Wie dus werkelijk geïnteresseerd is in het christendom, zal zich moeten verdiepen in het leven en de lessen van Jezus. Eigenlijk kun je zeggen dat Jezus de eregast was bij Opwekking. De aanwezigen hebben Hem ook uitgenodigd, door liederen te zingen als: Heer, wees welkom met Uw Geest'. Dan gaan er geen glazen trillen en hangt er een spannende sfeer, maar juist een ontspannen sfeer van rust en vrede. En als Jezus aanwezig is, gebeuren er wonderen. Wonderen van lichamelijke genezing (jawel, ook bij Opwekking stond een vrouw op uit haar rolstoel) Wonderen van innerlijke heling. Wonderen van bevrijding (mensen kwamen los van verslavingen). Mensen worden niet langer geleefd door het leven, maar gaan zelf leven door Hem die leven geeft.

Orale bevrediging
Op Pinkpop was er een iets andere gast aanwezig. Marilyn Manson maakt er geen geheim van een aanhanger van Satan te zijn: hij verscheurt Bijbels op het podium, veegt zijn kont er mee af, slacht kippen op het podium en laat zich oraal bevredigen. Ik ben niet bij Pinkpop geweest om te zien wat voor hoogtepunten hij ditmaal in petto had, maar het contrast kan niet groter zijn. In wezen is het het contrast tussen God en Satan.

Ik ben blij dat ik een keuze heb gemaakt om God te dienen en te leven zoals Jezus leefde. Ik ben blij dat ik mag leren om mensen in mijn omgeving te dienen, om uit te delen in plaats van zoveel mogelijk te graaien, om liefde te geven omdat de bron van liefde in mijn leven nooit opraakt. Ik wil graag en met blijdschap vertellen van die keuze en van de God waar ik in geloof. Een keuze die ik heb gemaakt uit dankbaarheid, uit liefde en op basis van pure vrijwilligheid. 

Kippen slachten
Tegelijkertijd laat ik graag de keuze aan ieder individu om zelf te bepalen hoe hij of zij zijn leven inricht: ik wil niets opdringen. Maar om werkelijk een keuze te kunnen maken, moet je wel iets te kiezen hebben. Tegenwoordig lijkt het alsof er maar één keuze is, namelijk niet geloven in een hogere macht. Daar ga ik graag tegenin door te wijzen op de Jezus van het christendom.

Wie Hem werkelijk leert kennen, heeft eigenlijk geen keus meer. Hij heeft de vrijheid ontdekt en zal daardoor nooit meer gevangen willen zijn. Laat Manson maar fijn zijn kippen blijven slachten. Ik ben blij dat ik Jezus heb leren kennen en Zijn volgeling mag zijn. Voor mij geen Pinkpop dus, maar Opwekking.

Lees ook wat de islamitische Abdulwadûd schrijft over de verschillen tussen en het christendom en de islam en neem deel aan de boeiende discussie die naar aanleiding van zijn column ontstaan is!

Reacties op deze column van David Slager via onderstaande reactiemogelijkheid, of via de mail: [email protected]

Lees ook:Christelijke karate beter dan bijbelkring
Lees ook:Is het Nieuwe Testament van de Bijbel een sprookjesboek?
Lees ook:Ouweneel: Moslims & christenen moeten het over Jezus hebben!
Lees ook:Is God onrechtvaardig?
Lees ook:Als je dan toch koppie onder moet met dopen… (filmpje)

7 reacties op “Het verschil tussen Pinkpop en de christelijke conferentie Opwekking

  1. Floris

    Juist. Mooie stukje, misschien een beetje ongenuanceerd en bevooroordeeld maar in de kern absoluut waar!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Joost

    Inderdaad, echt een heel verschil te merken tussen Pinkpop en Opwekking! Goede blog :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. volgeling van Jezus

    Is dit jouw getuigenis David? Als dat zo is…Prijs God!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rik Bokelman

    Ik vond opwekking ook fantastisch, en ben maar wat blij dat ik niet naar pinkpop ben gegaan. Ik heb er echt van genoten dit weekend. God bless you.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Bas

    Gelooft Manson in Satan of geloof jij dat hij dat doet??
    Jammer dat je, zoals bergen christenen, weer verongelijkt voelt…het moet verschrikkelijk zijn om al die heidenen te zien genieten van hun decadente, goddeloze, alle-handjes-in-de-lucht-voor-Satan-leven.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Lars

    Nou, David, ik moet zeggen dat ik ook nog nooit van Opwekking gehoord had. Mooi voor je, dat het daar zo prettig was, met louter gelijkgestemden. Neuzen in dezelfde richting.

    Dat moet een veilig gevoel geven, stel ik me zo voor.

    Ik zal je iets verklappen: Marilyn Manson maakt shock-rock, muziek voor pubers die zich daarmee gesteund voelen om los te komen van hun ouders, op eigen benen gaan leren staan, een volkomen natuurlijk proces.
    Daar hoort natuurlijk gedweep met voor sommige mensen aanstootgevende iconen bij, neem het beeld van jullie ‘Satan’.
    Jouw reactie daarop is volledig conform het verwachtingspatroon, MM zou zich zorgen gaan maken als jij openlijk belangstelling voor zijn muziek zou krijgen, dan doet hij immer iets verkeerd. Maar jij zou dan wel door jouw ‘peers’ teruggefloten worden, want je raakt immers verleid door ‘Het Slechte’.

    In een ‘open samenleving’ komen nu eenmaal tegenovergestelde drijfveren voor, het voedt en sterkt mensen (naar mijn mening) met deze verschillen om te gaan. Teveel eensgezindheid leidt naar mijn smaak tot kudde-gedrag ofwel geestelijke / intellectuele luiheid.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Sanne

    Hoewel Pinkpop me qua muziekstijl wat meer aanspreekt, zou ik liever tussen de gelijkgestemde Opwekkingbezoekers verkeren dan tussen de gelijkgestemde Pinkpopbezoekers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.