Interreligieuze bijeenkomst Pinksteren moest ‘hoop’ weerspiegelen

Reliflex-aanstekers
De levenswijsheid en kennis die in de heilige teksten van godsdiensten schuilgaan, verschillen weinig van elkaar. Zij hebben ongeveer dezelfde ideeën over hoe een mens moet leven. Dat bleek maandag op de bijeenkomst Andere Tijden, Andere Geesten van het IKON-tv-programma Het Vermoeden en de religiewebsite Reliflex in een volle Janskerk in Utrecht, schrijft De Telegraaf. Beide organisatoren willen van tweede pinksterdag een interreligieuze feestdag maken. Op de eerste bijeenkomst in die traditie zijn ongeveer 320 mensen afgekomen, in grote meerderheid christenen, maar ook enkele moslims, joden, boeddhisten, hindoes, atheïsten en aanhangers van het bahai-geloof. De meeste deelnemers droegen op verzoek van de organisatoren iets roods, omdat die kleur hoop weerspiegelt. Mijn mening? Een hopeloze bijeenkomst.

Uit de 'heilige teksten' die enkele prominenten voorlazen, bleek dat er veel overeenkomsten tussen godsdiensten bestaan. Zo las de joodse Petra Katzenstein het ook voor christenen zeer bekende 'wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet' voor. Kaouthar Darmoni, moslima en docent aan de Universiteit van Amsterdam had een tekst gekozen waaruit blijkt dat de overgave aan de scheppende wil van God niet betekent dat de mens ontslagen is van zijn plicht verantwoording van zijn keuzes af te leggen.

De Protestantse Kerk in Nederland en de Raad van Kerken hadden hun sympathie met het initiatief betuigd. De oud-katholieke aartsbisschop Joris Vercammen was een van de voorgangers in de interreligieuze meditatie met zang, dans, woord en stilte waarmee de bijeenkomst afsloot.

Manuela Kalsky van Reliflex en Ida Overdijk, eindredacteur van Het Vermoeden, waren zeer te spreken over de opkomst, die hoger was dan zij hadden verwacht. Het had hun niet verbaasd dat de christenen veruit in de meerderheid waren. De achterban van Reliflex en de IKON is christelijk en er wonen nu eenmaal meer christenen dan aanhangers van andere godsdiensten in Nederland.

De tweede interreligieuze feestdag volgend jaar zal een kleinschaliger opzet hebben. Gedacht wordt aan plaatselijke bijeenkomsten met muziek en voedsel uit allerlei landen, waar mensen van verschillende godsdiensten in kleine groepen met elkaar spreken. De ontmoeting en niet de discussie staat daarbij voorop.

Lees ook op deze blog:
Christenen en boeddhisten vieren tezamen Pinksterfeest
'Tweede pinksterdag moet een multireligieuze feestdag worden'

Lees ook:‘Tweede pinksterdag moet een multireligieuze feestdag worden’
Lees ook:Het Pinksterfeest en ‘dronken’ discipelen
Lees ook:Christenen en boeddhisten vieren tezamen Pinksterfeest
Lees ook:Religies op 23 januari ‘in vrede verbonden’
Lees ook:Christelijke gemeente vergeeft brandstichters kerk

4 reacties op “Interreligieuze bijeenkomst Pinksteren moest ‘hoop’ weerspiegelen

  1. Lars

    Misschien ligt het aan mij, maar ik mis wat motivering en uitleg van je mening. Nu weet ik slechts dat je er zo over denkt, niet waarom.

    Verder lijkt mij de Telegraaf niet echt ter zake kundig op dit gebied, no offence, zij hebben van andere zaken (sport, criminaliteit, showbiz) meer verstand. Hoort ook bij de samenleving.

      /   Beantwoorden  / 
  2. David Slager (redactie)

    Hoi Lars, voor een motivering van mijn mening verwijs ik je graag naar de volgende drie berichten:

    http://religie.blog.nl/nederland/2007/01/19/
    religies_op_23_januari_in_vrede_verbonden

    http://religie.blog.nl/nederland/2007/01/10/nieuwe-zinloze-site-reliflex

    http://religie.blog.nl/christendom/2007/04/29/tweede-pinksterdag-moet-een-multireligieuze-feestdag-worden

    Om teveel herhaling te voorkomen, ben ik in bericht niet opnieuw van leer gegaan voor de in mijn ogen hopeloze poging om verschillende religies in de kern te willen verzoenen… Maar als je daar anders over denkt, verneem ik graag je reactie!

    Hartelijke groeten, David Slager

      /   Beantwoorden  / 
  3. Sietske

    “Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet.” Dat klinkt allemaal erg tolerant en positief, maar is uiteindelijk niets anders dan een laffe, passieve houding.

    Jezus zegt precies het tegenovergestelde: “Wat jij wilt dat jou gedaan wordt, doe dat ook een ander!” Actief dus. Dingen DOEN voor anderen, in plaats van je medemens heel tolerant in hun eigen sop gaar laten koken.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Lars

    Ik heb het stukje op:
    http://religie.blog.nl/nederland/2007/01/10/nieuwe-zinloze-site-reliflex
    gelezen en moet zeggen dat ik het hiermee wel eens ben.

    Het richt zich m.i. precies op de mensen die zich toch al breed willen orienteren en die hele site niet nodig hebben, het zogenaamde
    preken voor eigen parochie (sorry, ik kon het even niet laten ;-) ).

    Zelf noem ik mij atheist, by the way.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.