CU verantwoordelijk voor lek regeerakkoord, partij boekt toch ook winst op ethische gebieden

André Rouvoet, spotprent Paul Kusters (publicatie NOS)Gisteren meldden we al enkele passages uit het concept-regeerakkoord, terwijl dat tot en met vandaag geheim had moeten blijven. Vandaag bleek dat notabene de ChristenUnie verantwoordelijk is voor het lek: op de uitgelekte pagina's stond van linksonder tot rechtsboven 'ChristenUnie'. Voordvoerder Henk van Rhee heeft ,,geen idee'' hoe omroep BNR aan de paperassen kwam, zegt hij in het Nederlands Dagblad. De woordvoerder oppert als mogelijkheid dat het concept in het geheugen van een kopieermachine is blijven 'hangen', ook al omdat de eerste helft ontbreekt. Maar dat is niet meer dan speculatie. Van Rhee is niet bang dat de ChristenUnie er nu gekleurd opstaat bij CDA en PvdA. ,,Die nemen het niet zwaar op. Ze weten ook wel dat dit niet onze opzet was.'' Hoe het ook ontstaan is, we weten nu wel dat de ChristenUnie toch ook winst heeft geboekt op de ethische gebieden.

Vanmiddag wordt het concept-regeerakkoord officieel naar buiten gebracht. Gisteren sprak ik het vermoeden uit dat er -ondanks dat er niet getornd wordt aan de ethische wetten- wel geïnvesteerd zou worden in alternatieven voor en onderzoek naar die wetten. Dat blijkt vandaag inderdaad te kloppen. Het Nederlands Dagblad meldt vandaag dat er een onderzoek komt naar de 'aard van de noodsituatie' van de vrouw die vraagt om een abortus. Ook komt er onderzoek naar de psychosociale gevolgen van een abortus provocatus.

Tijdens de komende kabinetsperiode worden er geen experimenten op het gebied van euthanasie toegestaan zoals de 'pil van Drion'. De bestaande euthanasiewet wordt dan ook niet gewijzigd. Wel komt er extra aandacht en geld voor palliatieve zorg (zorg voor mensen in de laatste levensfase). Dat geld komt terecht in de opleiding voor verplegers, in de verpleeghuizen zelf en in hospices. Ook krijgen vrijwilligers ondersteuning. 

Van de Grote Drie (de drie omstreden ethische wetten: abortus, euthanasie en homohuwelijk) blijft dan alleen nog het homohuwelijk over. Het regeerakkoord legt vast dat een trouwambtenaar met gewetensbezwaar tegen het homohuwelijk gewoon in functie kan blijven. Wel moet er in elke gemeente een ambtenaar zijn die een homohuwelijk wil voltrekken. Mocht de positie van de gewetensbezwaarde ambtenaar in de praktijk toch problemen opleveren dan zal het kabinet in actie komen om de ,,rechtszekerheid van die ambtenaar veilig te stellen''. In algemene zin wordt in het kader van homo-emancipatiebeleid extra aandacht gegeven aan de bevordering van ,,respect voor verschil', in het bijzonder in etnische kring.

Al deze punten liggen inderdaad volledig in de lijn der verwachting. En ik moet zeggen: ik ben er ook blij mee. De ChristenUnie heeft niet geprobeerd om geforceerd wetten terug te draaien waar de meerderheid van de bevolking voor is. Nee, zij heeft geïnvesteerd in het ontwikkelen van alternatieven en onderzoek van bestaande wetgeving. Dat dat mogelijk is binnen een regering, toont voor mij dat dit land eindelijk zijn anti-geloofsreactie achter zich wil laten (het overdreven homo-, vrouw- en seksemancipatiebeleid) en weer normaal wil na gaan denken over wat we nu wèl willen (in plaats van al die dingen die we vooral NIET willen, namelijk grenzen).

Lees ook op deze weblog: Uitgelekt concept-regeerakkoord: abortus, euthanasie en homohuwelijk ongewijzigd
Lees ook op deze weblog: ChristenUnie onder vuur door achterban

Lees ook:Uitgelekt concept-regeerakkoord: abortus, euthanasie en homohuwelijk ongewijzigd
Lees ook:ChristenUnie-stemmers tevreden met kabinet
Lees ook:ChristenUnie onder vuur door achterban
Lees ook:Bussemaker (Pvda): ‘Invloed CU op medisch-etische thema’s gering’
Lees ook:Peiling: Ben jij voor afschaffing homohuwelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.