ChristenUnie onder vuur door achterban

André Rouvoet, voorman ChristenUnieDe ChristenUnie heeft een zeer zware klus om de achterban tevreden te houden. Vandaag verscheen er een ingezonden opinieartikel in het Nederlands Dagblad van voormalig directeur van de Stichting tot Heil des Volks, Johan Frinsel. Frinsel schreef enkele jaren voor De Oogst, een gratis blad dat met een oplage van 13.000 goed gelezen wordt en ook hoog gewaardeerd wordt door christenen, vanwege het kritische, profetische geluid. ,,Niet deelnemen aan een kabinet, als de 'goddeloze wetten' die de afgelopen jaren zijn ingevoerd niet teruggedraaid kunnen worden'', is de samenvatting van het stuk van Frinsel. Soortgelijke woorden sprak voormalig EO-directeur Bert Doornbos gisteren aan tafel bij Pauw&Witteman (je kunt de uitzending hier terugzien). De ChristenUnie zit blijkbaar in een lastig parket, om de achterban tevreden te houden.

Hoewel ik groot respect heb voor beide heren en hun wijsheid en inzicht, ben ik het niet eens met hun standpunt. In feite willen zij op de 'D66-manier' proberen om dingen door te drukken, tegen de zin van de meerderheid van Nederland in. Ik vind dat niet de juiste weg, hoewel ik de motieven van Doornbos en Frinsel begrijp. Maar het christendom is geen totalitaire godsdienst, die dingen doordrukt terwijl er geen draagvlak voor is. Volgens mij moet de ChristenUnie in ieder geval twee punten vasthouden.

In de eerste plaats moeten zij de ruimte eisen om sommige onderdelen van het kabinetsbeleid niet te hoeven verdedigen. Van de partij mag dus nooit gevraagd worden om op ethische gebieden een regeringsstandpunt te moeten verdedigen dat tegen hun principes ingaat. In de tweede plaats moet de ChristenUnie mikken op het bieden van alternatieven en het onderzoeken van bestaande wetgeving. Wat betreft abortus: zorg dat mensen die ervoor kiezen om géén abortus te plegen er niet financieel op achteruit gaan. Onderzoek de (psychische) gevolgen van abortus, onderzoek of de huidige wetten nageleefd worden. Wat betreft euthanasie: creëer voldoende subsidie voor mensen die kiezen voor palliatieve zorg i.p.v. euthanasie.

En probeer ruimte te scheppen in de publieke opinie. Want als we zo doorgaan, word je straks met de nek aangekeken als je ervoor kiest om een kindje met het syndroom van Down 'te houden', of als je ervoor kiest om te wachten op een natuurlijke dood. Dat kost de maatschappij maar geld immers, dus je bent egoïstisch als je dat soort dingen wilt. We moeten echt met elkaar waken dat we niet die kant opgaan in Nederland. Daar kan de ChristenUnie een grote rol in spelen.

Even terug naar Frinsel en Doornbos. Ik geloof net als deze heren dat de richtlijnen van God het best zijn voor de Nederlandse samenleving. Maar je kunt die richtlijnen alleen uitvoeren binnen een democratie -waarin de meerderheid niet in God gelooft- wanneer je rationele argumenten kunt geven waarom die richtlijnen nuttig zijn. Bijvoorbeeld rationele argumenten waarom mensen (doorgaans) beter niet kunnen kiezen voor abortus of euthanasie. Het christendom is één van de weinige religies die haar doelstellingen via democratische wegen wil bereiken. Dat moeten we niet loslaten. Maar dat betekent niet dat we niet mogen bidden voor een wonder.

Lees ook op deze weblog: ChristenUnie in gesprek met homobeweging COC

Lees ook:Kabinet gaat aan de slag met alternatieven voor abortus
Lees ook:CU verantwoordelijk voor lek regeerakkoord, partij boekt toch ook winst op ethische gebieden
Lees ook:Bussemaker (Pvda): ‘Invloed CU op medisch-etische thema’s gering’
Lees ook:Zwagerman en Rutte vertonen laatste stuiptrekkingen ‘anti-religie’
Lees ook:Uitgelekt concept-regeerakkoord: abortus, euthanasie en homohuwelijk ongewijzigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.