Vrijheid van godsdienst blijkt weer belangrijker voor Nederlanders

Vrijheid van godsdienstNederlanders hechten meer dan vijf jaar geleden waarde aan de vrijheid van godsdienst. In 2002 schaarde 14 procent van de ondervraagden vrijheid van godsdienst onder de belangrijkste grondrechten, nu is dat een derde (zo'n 33 procent). Dat komt naar voren uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2007, dat donderdag is gepresenteerd, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Het onderzoek, waarvoor ditmaal ruim duizend Nederlanders zijn ondervraagd, wordt jaarlijks gehouden in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Daarnaast zeggen vier op de tien Nederlanders te vinden dat je in ons land niet altijd voor je mening kunt uitkomen. Het gaat dan om onderwerpen zoals de multiculturele samenleving. Het debat rond vreemdelingen is „kennelijk zo gepolariseerd, dat men het gevoel heeft niet altijd te kunnen zeggen wat men wil”, aldus het rapport.

Burgers zijn bang voor extremistische groeperingen. Bijna 80 procent van de bevolking denkt dat er in Nederland groepen opereren die de rechtsstaat bedreigen. Vooral „fundamentalisten, extremisten en geloofsfanatici” worden genoemd, door 44 procent. Elf procent noemt de Hofstadgroep en terroristen. Frappant is dat ook 5 procent ”politieke partijen, waaronder de PVV van Wilders” gevaarlijk achten. In de rij komen ook de Hells Angels voor (2 procent).

Burgers nemen privacybeperkingen voor lief als die de veiligheid dienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om camera’s op straat en het afluisteren van telefoonverkeer. Van de ondervraagden gaat 94 procent akkoord met camera’s in openbare ruimten. Ook heeft 84 procent geen problemen met de identificatieplicht en preventief fouilleren. Driekwart vindt het afnemen van ieders DNA aanvaardbaar. Over het afluisteren van alle telefoonverkeer in de strijd tegen terreur is verdeeldheid. Precies de helft vindt dit aanvaardbaar.

„Mensen vinden de inbreuk op de privacy groot, maar opvallend is dat ze geen van deze maatregelen onaanvaardbaar vinden. Dit wijst op een groot vertrouwen in de wijze waarop de overheid omgaat met persoonsgegevens”, aldus het rapport. Nederlanders maken zich internationaal gezien het meest zorgen over terreur, het klimaat en oorlog. Ter bevordering van de wereldvrede benadrukken burgers het belang van het bevorderen van democratie en de bestrijding van dictaturen.

Burgers worstelen met de Nederlandse militaire inbreng in crisisgebieden in het buitenland. Een ruime meerderheid (79 procent) vindt dat Nederlandse militairen de helpende hand moeten bieden als er sprake is van volkerenmoord. Wel denkt bijna de helft van de bevolking dat militair ingrijpen in het buitenland onverantwoord of te risicovol is, onder meer in verband met de kans op aanslagen in eigen land.

Lees ook op deze blog:
Analyse: Is religie nu wel of niet op z'n retour?
De resultaten van het onderzoek God in Nederland

Lees ook:De resultaten van het onderzoek God in Nederland
Lees ook:Amerikaanse moslims blijken beter te aarden dan Europese moslims
Lees ook:Gelovigen ontwijken kerk in Nederland
Lees ook:85% EO-leden twijfelt niet aan het bestaan van God (en jij?)
Lees ook:Moslimwereld rechtvaardigen 11 september niet

Eén reactie op “Vrijheid van godsdienst blijkt weer belangrijker voor Nederlanders

  1. Claire

    Beste David,

    Ik wil je even wijzen op father Roderick Vonhogen (een Nederlander) die via http://www.catholicinsider.com o.a. podcasts de wereld instuurt. Hij is volop aan het experimenteren met nieuwe media. Zijn twitter-pagina heeft van alle Nederlandse twitteraars de meeste ‘volgers’: http://twitter.com/FrRoderick.

    Dit vind ik erg opvallend en bemoedigend – en het zal een grote groep ‘wel gelovigen maar niet kerkgangers’ (zoals bijv. ik) aanspreken.
    Misschien leuk om iets over te schrijven!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.