NKO: Helft ChristenUnie-kiezers wil verbod homohuwelijk

Stemcomputer
Van de ChristenUnie-kiezers vindt 28 procent dat adoptie door homoseksuele paren mogelijk moet zijn. 52 procent is van mening dat het homohuwelijk verboden moet worden. Dat schrijft het Nederlands Dagblad naar aanleiding van de nieuw vrijgekomen resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) dat het CBS en de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON) rond de Kamerverkiezingen in november hebben uitgevoerd.
Van de CDA-achterban vindt 18 procent dat het homohuwelijk moet worden verboden en 62 procent van hen is van mening dat adoptie door homoparen mag. Homoadoptie krijgt verreweg de meeste steun van de GroenLinks-kiezers. Van hen vindt maar liefst 94 procent dat adoptie door homoparen mogelijk moet zijn.

Aan de Nederlandse kiezer werden negen politieke kwesties voorgelegd. De antwoorden zijn uitgewerkt naar politieke voorkeur, waarbij de SGP is opgenomen in de catagorie 'overige partijen'. Het CBS en de SKON vroegen kiezers naar hun visie op ontwikkelingshulp, lidmaatschap van Turkije van de EU, het sturen van militairen naar Uruzgan, de zondagssluiting van winkels, het verbieden van het homohuwelijk, adoptie door homoparen, het verbieden van genetische manipulatie en het stopzetten van de komst van moslims naar Nederland.

Uit de resultaten blijkt verder dat 41 procent van de kiezers van de ChristenUnie vindt dat de komst van moslims naar Nederland volledig moet worden stopgezet. Dat is na de Groep Wilders de hoogste score: 72 procent van de kiezers van deze partij heeft dit standpunt in. Van de CDA-kiezers vindt 39 procent dat de komst van moslims moet worden stopgezet.

Een groot deel van de ChristenUnie-achterban vindt dat winkels op zondag gesloten moeten zijn (73 procent). Onder de CDA-kiezers is 44 procent die mening toegedaan, van de PvdA-kiezers 31 procent.

Henk van Rhee, directeur van het CU-partijbureau, is niet verbaasd over de variatie in standpunten van CU-achterban. Gevraagd naar het relatief grote aantal CU-kiezers dat niet tegen adoptie door homoparen is, zegt Van Rhee dat hij eerst de representativiteit van het onderzoek wil bestuderen. ,,Maar wat me in ieder geval treft is dat kiezers met dat standpunt, toch uitkomen bij het programma van de ChristenUnie. Er is blijkbaar iets diepers dat ons verbindt. Hopelijk is dat onze oriëntatie op de Bijbel en wens om Christus na te volgen.''

Het CBS en SKON keken ook naar de religieuze achtergrond van de stemmers. Van de Rooms-katholieken stemt één procent op de ChristenUnie, 45 procent kiest voor het CDA, 15 procent voor de PvdA, 13 procent voor de VVD en 16 procent voor de SP. Binnen de Gereformeerde kerken stemt 52 procent op het CDA, 22 procent op de ChristenUnie, 6 procent kiest voor de VVD, 6 procent voor de SP en 13 procent kiest voor de 'overige partijen'. Van de leden van de Protestantse Kerk in Nederland stemt 23 procent op de ChristenUnie en 49 procent op het CDA.

Lees ook op deze weblog:
Trouwambtenaar: 'homoseksualiteit is schadelijk' 
Blair biedt toch opening katholieke adoptiebureaus
Katholieken móeten adoptiekids afstaan aan homo's
Flinke rel gaande in UK over homo-adoptie
God haat homoseksuelen! Pardon?

Lees ook:Peiling: Ben jij voor afschaffing homohuwelijk?
Lees ook:Uitslag peiling: Helft voor, helft tegen afschaffen homohuwelijk
Lees ook:ChristenUnie-stemmers tevreden met kabinet
Lees ook:‘Representatief onderzoek’: Refo’s zijn anti-allochtoon
Lees ook:Uitgelekt concept-regeerakkoord: abortus, euthanasie en homohuwelijk ongewijzigd

3 reacties op “NKO: Helft ChristenUnie-kiezers wil verbod homohuwelijk

  1. Karel

    Ik vind dat het bepalen van een standpunt op basis van een kiezersonderzoek dubieus is. In veel gevallen hebben we het over een “De Hondt”-achtig onderzoek onder een zeer beperkte groep op basis van extreme vragen in de trant van : “Bent u voor ja of nee”. Standpunten over homohuwelijk of adoptie door homo’s vereist, volgens mij, meer ruimte, uitleg en overleg dan een simpel ja of nee of een ondemocratisch voor of tegen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marijn

    Het besturen van het land op basis van een religie, ( welke dat ook moge zijn ) vind ik volslagen onzin. Voordat er allerlei religieuze wetten worden gemaakt zullen deze mensen toch eerst elk woord wat in hun boekje staat moeten bewijzen. En daarbij, Er zijn zo veel religies. Hoezo zou deze waar zijn? ( christendom )

    En stel dat deze religie niet juist is, Dan baseren we onze gehele politiek op allerlei regels en wetten die geen enkele kracht meer bezitten en kan me niet voorstellen wat er dan gebeurt met de wereld…

    Daarom vind ik dat er nog heel wat moet gebeuren voordat er dergelijke religieuze regels zullen worden aangesteld.

      /   Beantwoorden  / 
  3. janneke

    Valt me toch mee dat een deel dan nog wel voor homorechten is. Maarogoed, dit laat toch weer zien dat geloof toch vaak minder tolerant maakt. (niet alleen moslims)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.