Blair biedt toch opening katholieke adoptiebureaus

premier Tony BlairPremier Blair van Groot-Brittannië heeft toch een opening geboden voor Britse Katholieke adoptiebureaus, waardoor zij wellicht niet hoeven te sluiten. Vanaf april zou in Groot-Brittannië een nieuwe wet van kracht worden die adoptiebureaus verplicht om kinderen af te staan aan homo-stellen. Vanzelfsprekend kwamen de Katholieke adoptiebureaus in opstand en vroegen zij om een uitzondering, vanwege hun gewetensbezwaar. Hoewel Blair aanvankelijk mild reageerde, werd hij door zijn kabinet teruggefloten: 'géén uitzonderingen wanneer het discriminatie betreft'.

Blair luisterde gewillig naar zijn kabinet en kondigde inderdaad aan dat er geen uitzonderingen voor gewetensbezwaarde adoptiebureaus zou komen. Wel zou er een overgangsperiode van bijna twee jaar komen, waarin de bezwaarde adoptiebureaus homo's mochten doorverwijzen naar andere bureaus. De Rooms-Katholieke Kerk kondigde aan te moeten sluiten, wanneer zij gedwongen werden adoptiekinderen af te staan aan homo's.

Blair zei de bezwaren van de adoptiebureaus 'volledig' te begrijpen en noemde het een 'tragedie' wanneer de adoptiebureaus zouden sluiten. ,,We proberen een weg te vinden zodat de katholieke adoptiebureaus de komende jaren verder kunnen met hun uitstekende werk, maar waarmee we tegelijkertijd discriminatie bestrijden.'' En het kostte wat brainstormwerk waarschijnlijk, maar Blair heeft een truc gevonden: als verschillende adoptiebureaus samenwerken, kunnen de aanvragen op een centraal punt binnenkomen en vervolgens verdeeld worden onder adopotiebureaus met een verschillende kleur. Concreet: als een homostel een verzoek tot adoptie doet, kunnen zij worden doorverwezen naar een niet-gelovig bureau.

Dat komt uiteindelijk gewoon neer op een uitzondering voor gewetensbezwaarden, maar dan op een soort Nederlandse gedoogmanier; het mag niet, maar je wordt niet bestraft. Ik ben benieuwd of de adoptiebureaus hiertoe bereid zijn. Misschien zullen ze denken: ,,Als de regering ons niet tegemoet wil komen met een uitzondering op de wetgeving, dan gaan wij ons niet in allerlei bochten wringen om toch door te kunnen werken.'' Slechte aanpak van Groot-Brittannië. Natuurlijk had die uitzondering er moeten komen, net zoals we in Nederland een uitzondering hebben (en gelukkig houden dankzij het komende kabinet!) voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren.

Lees ook op deze weblog: Katholieken móeten adoptiekids afstaan aan homo's
Lees ook op deze weblog: Flinke rel gaande in UK over homo-adoptie
Lees ook op deze weblog: God haat homoseksuelen! Pardon?
Lees ook op deze weblog: 5000 euro boete voor uitspraak over homoseksualiteit

Lees ook:Katholieken móeten adoptiekids afstaan aan homo’s
Lees ook:Flinke rel gaande in UK over homo-adoptie
Lees ook:Studie: Homogelovigen laten kerk massaal achter zich
Lees ook:Tony Blair wordt Rooms-Katholiek
Lees ook:Uitslag peiling: Helft voor, helft tegen afschaffen homohuwelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.