Kardinaal Simonis krijgt welverdiende rust van Paus

Kardinaal Simonis speelt orgelPaus Benedictus XVI heeft de ontslagaanvraag van kardinaal Ad Simonis als aartsbisschop van Utrecht aanvaard. Dat heeft het Vaticaan zaterdag bekendgemaakt. Simonis zal vanaf heden als apostolisch administrator met alle bevoegdheden van een bisschop fungeren, tot zijn opvolger aantreedt. De kardinaal verwacht dat de paus op zijn vroegst eind dit jaar een opvolger benoemt. Simonis, de negende aartsbisschop van Utrecht sinds de paus in 1853 weer bisschoppen in Nederland kon benoemen, werd 26 november 75 jaar en stelde overeenkomstig het kerkelijk wetboek zijn functie aan de paus ter beschikking.

Hij werd in juli 1983 tot hulpbisschop met recht van opvolging in het aartsbisdom Utrecht benoemd. Eind dat jaar volgde hij kardinaal Jo Willebrands op. Voor hij in Utrecht ging werken, was de uit Lisse afkomstige tandartszoon bisschop van Rotterdam.

De kardinaal heeft van meet af aan duidelijk gemaakt dat hij plaats wilde maken voor een ander. ‘Het wordt tijd dat een jonger iemand het van mij overneemt’, zei hij. Hij wil na zijn vertrek als aartsbisschop pastoraal werk blijven doen, veel wandelen en boeken lezen. Ook krijgt de kardinaal, die op dit moment herstelt van twee operaties aan zijn heup, meer tijd om achter het orgel te kruipen.

Nu de paus het ontslag van Simonis heeft aanvaard, begint de procedure voor de benoeming van diens opvolger. Allereerst komt het kapittel van het aartsbisdom, negen priesters onder leiding van vicaris-generaal Piet Rentinck, bijeen om een voordracht van drie kandidaten op te stellen. Vervolgens geven de Nederlandse bisschoppen hun oordeel. Zij kunnen andere kandidaten toevoegen.

De nuntius, de ambassadeur van de Heilige Stoel in Nederland, stuurt de voordracht van het kapittel en het oordeel van de bisschoppenconferentie naar de congregatie voor de bisschoppen in Rome. Die geeft vervolgens de nuntius opdracht een nader onderzoek naar een aantal kandidaten in te stellen. Daarna maakt de congregatie de voordracht op. De prefect van de congregatie legt die aan de paus voor, die uiteindelijk besluit.

Nog voor hij vertrekt, viert Simonis op 15 juni in Apeldoorn zijn vijftigjarig priesterfeest. Die viering is gericht op het aartsbisdom. Na de benoeming van zijn opvolger zal hem een meer nationaal afscheid worden bereid.

Lees ook op deze blog:
Kardinaal Simonis wil niet door het 'nauwe poortje van de dood'
De uitslag van de Peiling: ben jij bang voor de dood?

Lees ook:Kardinaal Simonis wil niet door het ‘nauwe poortje van de dood’
Lees ook:Titus Brandsma moet snel heilig verklaard worden (wattu?)
Lees ook:RK document: ‘Protestantse kerken zijn niet echt kerk’
Lees ook:Excuses voor 500 keer seksueel misbruik
Lees ook:,,De islam moet nog door de ‘Verlichting’ heen”, vindt Simonis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.