Aftreden Castro opent nieuwe kansen voor Vaticaan

CubaHet aftreden van dictator Fidel Castro in Cuba gaat ook de kerk niet
voorbij. Het Vaticaan ziet nieuwe kansen met het land en hoopt dat de
verstoorde relatie tussen de kerk en het land nu verbetert kunnen
worden. In de Italiaanse krant Avvenire wordt zelfs de suggestie gewekt
dat de paus Benedictus het land gaat bezoeken in de toekomst.

 

foto door DanTheCam

De vorige paus, Johannes Paulus II, bezocht Cuba in 1998. Het bezoek verbeterde de moeizame relatie tussen het Vaticaan en het communistisch regime een klein beetje.

Kardinaal Bertone, die op dit moment in Cuba op bezoek is, omschrijft de relatie met Cuba als "generally good. There are problems. We hope to establish a working dialogue that gives positive results and that is maintained." Een politiekcorrecte uitspraak van Bertone, de belangrijkste man in het Vaticaan na de paus. Het is natuurlijk te verklaren als je te gast bent in een land waar je strijd voor de rechten van de kerk. De kardinaal zal verschillende steden bezoeken en praten met mensen van de overheid.

De grondwet in Cuba geeft iedereen het recht om zijn of haar geloof uit te oefenen. In de praktijk worden veel gelovigen gediscrimineerd en tegengewerkt door de overheid. Het Vaticaan lobbyt al jaren in Cuba voor een betere relatie tussen de kerk en de overheid. Het terugtreden van Castro kan een positief effect hebben van de positie van de kerk in het land. Volgens het CIA worldfactbook is 85 procent van de inwoners Katholiek.

Aftreden invloed op Chavez
Het aftreden van Castro kan grote impact hebben voor de anti-Amerika campagne van president Hugo Chaves van Venezuela. De 81-jarige Fidel Castro staat op goede voet met de president en steunt zijn haat-campagne tegen de Verenigde Staten. De reactie van Chavez op het terugtreden van Castro is opmerkelijk te noemen: "The people of Cuba have shown the world, and above all the Empire [the United States], that the Cuban revolution does not depend on one person." De revolutie gaat door volgens Chavez. "Men like Fidel do not retire."

Het vertrek van Castro kan veel invloed hebben op de Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's (ACP). Het ACP is een vrije handelsovereenkomst tussen Zuid-Amerikaanse en Caribische landen met een extreem linkse overheid. Onder anderen Bolivia, Cuba en Venezuela zitten bij de tegenhanger van de Vrijhandelszone van de Amerika's (TCP). De TCP zitten andere Latijns-Amerikaanse landen bij. Het ACP zorgt voor verdeeldheid en diplomatieke onrust in Zuid-Amerika. De verwachting is dat Raul CAstro, de broer van Fidel, toenadering zal gaan zoeken tot de TCP. Cuba maakt zich zo minder afhankelijk van de olie uit Venezuela en gaat opzoek naar een economisch goede samenwerking met de andere landen in de regio.

 

Lees ook:Vaticaan probeert ruzie met joden op te lossen
Lees ook:Misschien christelijke kerk in Saudi-Arabië
Lees ook:Paus wil islam-afdeling Vaticaan terug
Lees ook:Vaticaan en moslims in gesprek
Lees ook:Osama waarschuwt ons

2 reacties op “Aftreden Castro opent nieuwe kansen voor Vaticaan

  1. b!UvLvS

    Heeft het fanaticaan nu weer geen rust in de bibs? Laat ze toch eens ophouden met het willen opdringen van hun wijze. Dat is wijsheid die past in de cultuur waar hun vandaan komen. Het gaat normen en waardes aan die in hun leven nut hebben. Zo heeft een Viking nix aan een hindoe lveneswijze en een amerikaan nix aan een moslim overtuiging. Misschien is het leuk om te weten en interssessant voor een hollander tot tien kan tellen heeft hij binnen en minuut of wat iets lekkers aan huis. Castro zocht saamhorigheid voor het volk. De kerk ook, maar gecontroleerd, net als Castro. Een demoncratie, net als elk andere staatsvorm is gedoomt te mislukken. Het feit dat er overeenstemming is over een vorm van regeren geeft aan hoe succesvol zo’n staat kan zijn. Mijn religie is een vorm die zich niet zozeer bezig houd met de beperkingen zoals geboden, maar met mogelijkheden zoals het creeeren van mogelijkheden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Paapsgezind

    Hopelijk kan Zijne Heiligheid Latijns-Amerika bevrijden van het verderfelijke communisme zoals zijn voorganger Oost-Europa heeft bevrijd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.