Jordaanse koningin roept moslims op om extremisme te verwerpen

Koningin Rania van JordaniëMoslims moeten erkennen dat veel terrorisme in de afgelopen jaren is gepleegd in de naam van de islam, als zij serieus genomen willen worden door het Westen. Dat zei de Jordaanse koningin Rania tijdens het Economic Forum, een bijeenkomst van politici en bedrijfstopmensen in Jeddah (stad in Saoedi-Arabië, aan de Rode Zee), meldt Turkishpress.com. ,,We hebben gelijk als we de Westerse islam-fobie en het brandmerken van moslims als terroristen betreuren. Maar we moeten de vreselijke waarheid onder ogen zien dat veel van de ergste terroristische aanslagen in de afgelopen jaren zijn gepleegd door mensen die claimen in de naam van de islam te opereren.''

,,Onze morele autoriteit hangt af van onze bereidheid om de stemmen van extremisme en geweld in ons midden te verwerpen'', zei Rania. ,,Het is moeilijk om het Westen te vragen ons te betrekken als buren in de global village wanneer wij oorlog voeren met onzelf, broeder tegen broeder – in Irak, Palestina, Libanon en Afghanistan.'' Koningin Rania, echtgenote van koning Abdullah II, was als één van de hoofdsprekers vrijgesteld van de plicht om een lang, zwart gewaad te dragen tijdens haar bezoek aan Saoedi-Arabië. Wel zaten mannelijke en vrouwelijke bezoekers in door een glazen wal gescheiden ruimtes.

Queen Rania van JordaniëWanneer moslims, zoals deze koningin Rania, aan invloed en aantal gaan toenemen, gaan er dingen veranderen in de wereld. Want kritiek en zelfreflectie werken doorgaans alleen als zij van binnenuit komen. Juist daarom is het belangrijk -denk ik- dat moslims zo ver emanciperen dat ze zich durven te distantiëren van terrorisme. Juist het niet willen veroordelen van aanslagen en geweld zet zoveel kwaad bloed in het Westen. Het zou van moed getuigen om deze koningin na te spreken en openlijk te (blijven) verklaren dat de islam niets, maar dan ook helemaal niets met geweld, terrorisme en aanslagen te maken heeft.

Lees ook op deze blog: Pakistaanse moslim vermoordt vrouwlijke minister

Lees ook:Moslims moeten werken aan imago islam, vindt Mubarak (Egypte)
Lees ook:Moslimwereld rechtvaardigen 11 september niet
Lees ook:Vrouwen vandaag voor het eerst naar de stembus in Saoedi-Arabië
Lees ook:Wrijving tussen soennitische moslims en Al-Qaida
Lees ook:Joden zijn apen en christenen zijn varkens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.