Is ‘geloven’ voor jonge moslims ècht een vrijwillige keuze?

Jonge moslima's in gebedVoor jonge moslims is het geloof tegenwoordig belangrijker voor hun identiteit dan vroeger, schrijft De Volkskrant. Dat lijkt te maken te hebben met de discussie over de islam, waardoor jongeren het gevoel hebben zich meer als moslim te moeten profileren. Dat blijkt uit het onderzoek Van vasten tot feesten, dat het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum dinsdag heeft gepresenteerd. Forum doet jaarlijks verslag van ontwikkelingen en trends onder jonge moslims. Dit jaar stonden hoger opgeleide moslimjongeren centraal. De ondervraagde jongeren bidden vaker, maar gaan niet vaker naar de moskee. Ze handhaven tradities. Vooral de ramadan houden zij in ere. Ze zoeken verdieping in het geloof, waarbij internet een belangrijke rol speelt. Wat ik me afvraag is in hoeverre het islamitische geloof een vrijwillige keuze is voor deze jonge moslims.

Begrijp me goed: dat is echt een open vraag en geen insinuerende of cynische vraag. Wat me namelijk opvalt -maar die waarneming zou niet kunnen kloppen- is dat het lijkt alsof zo ongeveer elke allochtone jongere ook moslim is. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat, als deze jongeren echt een 100% vrije keuze hebben om wel of geen moslim te zijn, dat zóveel jongeren ervoor kiezen ook daadwerkelijk moslim te worden. De praktijk in Nederland wijst namelijk uit dat als mensen ècht een vrije keuze hebben, wat wij ook pas sinds een jaar of vijftig hebben door de ontzuiling, een zeer groot deel kiest om het geloof los te laten.

Volgens mij is er met name in allochtone gezinnen een sterke sociale controle en binding. Dat is op zich positief. Maar dat je -gevoelsmatig- uit de hechte gemeenschap verstoten wordt als je het islamitisch geloof naast je neerlegt, is minder positief. Ik vind dat dat soort factoren nooit enige rol mogen spelen bij de keuze voor een religie: die keuze moet je echt voor 100% vrijwillig, zonder dwang, kunnen maken. Wat dat betreft ben ik blij met de Nederlandse ontzuiling. Daardoor gaan mensen niet meer uit automatisme naar de kerk, omdat de hele familie of gemeenschap dat doet, maar moeten mensen zelfstandig bepalen of zij naar de kerk WILLEN gaan. Ik heb liever 25 mensen in de kerk die vanuit een overtuigde keuze en met blijdschap naar de kerk gaan, dan 100 mensen die een zekere sociale druk ervaren en eigenlijk een beetje tegen hun zin aanwezig zijn.

Ik denk dat het een kwestie van tijd is, voordat ook het islamitisch geloof in Nederland die ontwikkeling doormaakt. Hoewel -vanuit de islamitische cultuur- de sociale binding altijd sterk zal blijven (houden zo!), zal er hopelijk wel meer ruimte komen voor leden van de gemeenschap om ook andere keuzes te maken dan een keuze voor de islam. Dat gaat gepaard met pijn, verdriet en loslaten, wat veel christelijke ouders met niet-gelovige kinderen zullen beamen. Maar liever pijn en verdriet dan een gedwongen en onvrijwillige 'keuze' voor een geloof.

Nog even terug naar het onderzoek. De hierboven voorspelde ontwikkeling lijkt namelijk al begonnen te zijn, volgens het onderzoek: ,,De onderzoekers signaleren dat de omgang tussen moslimouders en hun kinderen verandert. De jongeren gaan vaker hun eigen gang en vragen zich minder af of de ouders dat goedvinden.'' Hoewel het waarschijnlijk minder 'gelovigen' oplevert in Nederland, vind ik dat toch een positieve ontwikkeling. Want zoiets kostbaars èn kwetsbaars als geloven heeft alleen bestaansrecht op basis van vrijwilligheid.

Lees ook:Gelovigen ontwijken kerk in Nederland
Lees ook:Thailand: geld verdienen met een tempelbezoek
Lees ook:Studie: Homogelovigen laten kerk massaal achter zich
Lees ook:Iran garandeert religieuze vrijheid Baha’i's
Lees ook:Moslim Jongeren Purmerend krijgen geen subsidie gemeente

2 reacties op “Is ‘geloven’ voor jonge moslims ècht een vrijwillige keuze?

  1. Hendrik Jan

    Beste David, ik deel je veronderstelling niet. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren zich meer in hun religie verdiepen dan enkele jaren geleden. Toen was er (het onderzoek noemt dat niet) juist sprake van verwatering van het geloof. Hoewel men zich wel moslim bleef noemen, besteedde men daar minder aandacht aan. Veel ‘moslims’ doen helemaal niets aan hun religie. De trent is nu minder secularisatie, wat echt niets te maken heeft met sociale druk vanuit hun gemeenschap. Jongeren geloven niet minder dan hun ouders, maar op een andere manier. Je mag ervan uitgaan dat die keuze vrijwillig is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. klop klop

    ik ben moslim maar het verschil tussen een christen en een moslim is dat moslims ook geloven in jezus maar christenen ontkenen profeet Mohammed (s.a.v.) iedereen kiest voor zijn geloof , dat doe je zelf geen ander:)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.