De niet-religieuze niet-humanistische mensch

Joepie! We hebben weer een nieuw hokje waar we mensen in kunnen duwen. Het betreft welgeteld 1 op de 5 Nederlanders, als we de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) moeten geloven, en deze Nederlanders worden 'niet-religieuze niet-humanisten' genoemd. Gefeliciteerd! U bent niet-religieus, niet-humanistisch.. Ik weet niet hoe het de desbetreffende mensen vergaat, maar als ik in hun schoenen zou staan, zou elk vleugje zingeving dat er nog ergens in mijn lichaam zat, spontaan uit mijn poriën vloeien. De grote vraag die blijft liggen is: ik ben van alles NIET, maar wat ben ik dan wel?

Die vraag wordt gelukkig ook beantwoord door de WRR. Samenvattend is de niet-religeuze niet-humanist (de naam begint langzaam te wennen): ,,Hedonistisch, nihilistisch, laag tolerant, zelfbeschikking koesterend, commercieel tv-kijkend, werkend, weinig vertrouwen hebbend in anderen en de regering en last-but-not-least NIET betrokken bij de samenleving.'' Het is even zoeken, maar de scherpe lezer zal welgeteld één ronduit positieve beschrijving destilleren uit bovenstaande beschrijving. De niet-religieuze niet-humanist is werkend.

De overheid moet zich zorgen maken over deze groep mensen, concluderen de onderzoekers in de ruim 500 pagina's tellende verkenning 'Geloven in het publieke domein'. De oplossing van de wetenschappers: de overheid moet zingeving creëeren voor de groep niet-religieuze niet-humanisten. Niet voor niets is deze conclusie het meest bediscussieerd na de publicatie van de verkenning. Moet de overheid zich bezighouden met zingeving? Boeiende vraag.

Wat bij mij blijft hangen is misschien wat omstreden. Voor mij luidt de conclusie namelijk dat de mens gewoonweg een religieus wezen is. De mens kan niet zonder religie. Sommigen zullen van de godsdienst-religie afwillen, maar zullen het vervangen door de religie van het humanisme, of de religie van het 'ongebonden spirituele' (een andere sterk opkomende categorie, volgens de WRR). Wanneer je het echter door niets vervangt is het resultaat: ongeïnteresseerdheid, laag tolerant, zichzelf in het middelpunt plaatsend.

Daar waar wetenschappers lange tijd dachten dat religie met de opkomst van het intellect vanzelf zou verdwijnen -de secularisatiethese- moeten ze nu openbaar hun domheid onder ogen zien. Religie verdwijnt niet, want de mens is een religieus wezen. Wil je er cijfers bij hebben? Op een wereldwijde bevolking van 6,5 miljard mensen is 0,8 miljard van de mensen (12%) niet-religieus. Jawel, je voelt 'm vast al hangen: de rest (88%) is religieus. Nederlanders die denken dat Nederland met zo'n vijftig procent niet-religieuzen een soort voorloper is van een wereldwijde secularisatie hebben last van structurele grootheidswaanzin. En dat is bijna net zo erg als godsdienstwaanzin.

Lees ook:Slechts kwart Europeanen ‘niet-religieus’
Lees ook:Filmpje: vier man spelen op één contrabas de Bolero
Lees ook:Humanisme verkeert door religieuze opleving in identiteitscrisis
Lees ook:Het onbegrijpelijke boerkaverbod
Lees ook:Amerikaans Congres 99% religieus

4 reacties op “De niet-religieuze niet-humanistische mensch

 1. Sigvatr

  “Religie verdwijnt niet, want de mens is een religieus wezen.”

  ITS EVOLUTION BABY.

  YEEEEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH.

    /   Beantwoorden  / 
  1. renee

   Religie verdwijnt niet, want voodoo en atheisme, bijvoorbeeld, zijn ook geloven. De scherpe, nare kantjes aan de geloven worden wel minder.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Een wreker

  Religie is tanende en is nu letterlijk en figuurlijk een kwestie van tijd. De hele wereld zal veranderen en de mens ook. Zie hier een lezing van de sterkste en moedigste man ter wereld. Momenteel staat de leer van dit genootschap bovenaan de ranglijst….. Zie De Schepper (http://vishnuh.motorspot.nl).

  God en de duivel zijn hem gunstig gezind en daarom kan niemand hem breken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. nuchter

   Ik ben het helemaal met je eens behalve dat God en de Duivel hem gunstig gezind zijn. Me dunkt dat de moedigste man ter wereld niet op goedkeuring van de Heere en zijn compagnon de Duivel zit te wachten. Zowieso kan niemand hem breken. Alleen de Natuur geeft en neemt. Ik ben ook een fan geworden van vishnuh, want dit genootschap heeft mijn ogen geopend. Iedereen wil dat er recht gesproken wordt, maar dan niet volgens het dwingend recht waarin alleen gelovigen baat bij hebben. Dat zogenaamd ongelovigen ook van het systeem profiteren is onwaar en dat is klaarblijkelijk overal merkbaar dat recht een leugen is van de kerk.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.