Kabinet gaat aan de slag met alternatieven voor abortus

Ontwikkeling embryo
Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) gaat ,,positieve maatregelen'' ontwikkelen waarmee vrouwen kunnen afzien van afbreking van een ongewenste zwangerschap. De ChristenUnie toont zich tevreden over dit voornemen van de staatssecretaris. De bewindsvrouw schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij ,,aan de slag'' gaat ,,met een samenhangend pakket van positieve maatregelen'' als alternatief voor abortus provocatus, schrijft het Nederlands Dagblad. Het is te hopen voor de ChristenUnie dat deze plannen succesvoller zijn dan de plannen met gewetensbezwaarde trouwambtenaren die -behalve veel discussie- weinig concrete resultaten hebben opgeleverd. Volgens mij moet de ChristenUnie uitkijken om niet het lachertje -zeg maar de spreekwoordelijke D66- van de huidige regering te worden.

Het voornemen is verwoord in een 'proloog' voor het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de periode 2007-2010 en is volledig in overeenstemming met het coalitieakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Enkele weken geleden ontstond bij met name de laatste partij verontwaardiging toen Bussemaker in een kranteninterview in NRC Handelsblad stelde dat de meeste vrouwen weloverwogen om een abortus vragen en daarom niet moeten worden lastiggevallen met het aanbod van een alternatief, zoals een adoptie.

Embryo's
De ChristenUnie toont zich nu blij dat de staatssecretaris aankondigt pogingen te gaan doen het aantal abortussen terug te dringen. Bussemaker gaat zich ook inzetten voor bevordering van de deskundigheid van hulpverleners in de abortuspraktijk en de ontwikkeling van specifieke richtlijnen en protocollen. Daarnaast wil zij de opvang verbeteren voor vrouwen die besluiten hun zwangerschap uit te dragen. De voorlichting aan (allochtone) jongeren en vrouwen wordt verbeterd.

In de brief meldt Bussemaker tevens voor de zomer uitsluitsel te geven over de wijze waarop de overtijdbehandeling inclusief een flexibele bedenktijd onder de Wet afbreking zwangerschap (Waz) wordt ondergebracht. Verder komt het kabinet met een nader standpunt bij de reeds eerder verschenen evaluatie van de Waz. Ten aanzien van euthanasie gaat Bussemaker werken aan ,,versterking’’ en ,,betere beschikbaarheid’’ van palliatieve zorg. De coalitiepartners hebben afgesproken dat het verbod op het creëren van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek wordt verlengd. De wetswijziging die daarvoor nodig is, zal in september worden ingediend.

Lees ook op deze blog:
Is een kind afstaan ter adoptie een alternatief voor abortus?

Lees ook:Bussemaker (Pvda): ‘Invloed CU op medisch-etische thema’s gering’
Lees ook:abortus zorgt voor onrust in Italië
Lees ook:RK-Kerk trekt steun Amnesty International in vanwege abortus
Lees ook:Ja, je mag embryo’s testen op ziektes
Lees ook:Uitgelekt concept-regeerakkoord: abortus, euthanasie en homohuwelijk ongewijzigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.