Kijktip voor vanavond: God in Amerika, deel twee

Richard DawkinsVPRO-tegenlicht schetst in twee afleveringen een beeld van 'God in Amerika'. Vorige week waren de vrienden van God aan de beurt, nu lijkt het meer de beurt aan de critici. Aan het woord komt bijvoorbeeld Richard Dawkins, auteur van onder meer The God Delusion (God als misvatting), over wie we eerder op deze blog schreven. ,,Het wordt tijd dat mensen de moed hebben om als atheïsten uit de kast komen, net als de homo's in de jaren 70'', zegt Dawkins (foto). ,,Op dit moment leven we in een wereld waarin er een overdreven respect is voor religie en wel op zo'n manier dat religie volkomen immuun is geworden voor enige vorm van kritiek.''

Ook oud-senator en voormalig VN-ambassadeur John Danforth bekijkt de beweging van de conservatieve 'evangelicals' in zijn land ook met argusogen. Hij heeft openlijk afstand genomen van 'de overname van zijn partij' door fundamentalistische christenen. Danforth is zelf een gelovig christen en beëdigd priester, maar hij meent dat zijn partij de afgelopen jaren gekaapt is door de fundamentalistische stroming binnen zijn partij. Danforth: "Als Gods woord jouw waarheid is, dan is er weinig ruimte voor compromissen. Als je er van overtuigd bent dat jouw poltieke agenda Gods wil is, dan is iedereen die jouw agenda ter discussie stelt een vijand van God"
 
Tegenlicht sprak ook met Kevin Phillips, oud-partijstrateeg van de Republikeinen onder Nixon en Reagan. Hij heeft een uitgebreide studie gemaakt van de invloed van religie op het electoraat in de VS. Volgens Phillips gelooft 45% van de Amerikanen in een letterlijke opvatting van de bijbel en gelooft 75% van de conservatieve christenen in het einde der tijden, waarbij Jezus terugkeert op aarde om de strijd aan te gaan met de anti-christ. Phillips: "Als bijna een derde van je electoraat letterlijk gelooft in het Armageddon en de eindstrijd met de antichrist dan komt de oorlog in Irak ineens in een heel ander daglicht te staan". Phillips meent dan ook dat het een misvatting is dat religie op haar retour is in de Westerse samenleving. "Het idee dat religie in een geciviliseerd land als Amerika op de terugtocht zou zijn, dat is een van de grootste vergissingen geweest van de afgelopen jaren." 

Genoeg interessante passages, lijkt mij, om vanavond om 20:55 af te stemmen op Nederland 2. Gemist? De herhaling is aanstaande woensdag om 14:25 uur, eveneens op Nederland 2. 

Lees ook op deze weblog: In Amerika wonen veel vrienden van God
Lees ook op deze weblog: 'Ik val God aan, elke God'

Lees ook:Miljoenen doden in 2007 (volgens tv-dominee)
Lees ook:Amerikaans Congres 99% religieus
Lees ook:Homo-vraagstuk blijft CU verdelen
Lees ook:Willem J. Ouweneel lanceert eigen website
Lees ook:91 procent Amerikanen zegt in God te geloven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.