Marokkaanse jongeren minder gevoelig voor kritiek op islam

Marokkaanse jongeren aan de stok met politie (foto NRC Handelsblad)Marokkaanse jongeren raken ongevoelig voor kritiek op de islam, meldt De Telegraaf. Doodsbedreigingen op internet jegens politici zoals Geert Wilders of andere opiniemakers die zich negatief uitlaten over de islam, zijn dan ook nagenoeg verdwenen. De aandacht voor geweld en rechtvaardiging van aanslagen richt zich steeds minder op Nederland en meer op landen buiten Europa zoals Afghanistan en Irak. Daarmee is een duidelijke trendbreuk te zien vergeleken met de tijd voor de dood van Theo van Gogh. Een groeiend aantal is zeer betrokken bij het leed van moslims in het buitenland.

Veruit de meeste moslimjongeren betreuren het wanneer Nederlandse militairen omkomen in Afghanistan, maar een klein deel juicht het juist toe omdat ze hen zien als bezetters. Dat concludeert drs. Martijn de Koning van de Radboud Universiteit in Nijmegen na onderzoek van vijf jaar onder 253 Marokkaanse jongeren op internetfora en nieuwsgroepen en in moskeeën. De Koning is tevens verbonden aan ISIM, internationaal instituut voor studie naar islam in de moderne wereld.

,,Ze zijn erg geschrokken van de nasleep van de moord op Van Gogh'' , legt De Koning uit. ,,De gerichte bedreiging naar personen op internet is vrijwel verdwenen. Het waren er veel meer. Publicatie van het adres van ex-moslim Ehsan Jami leidde niet tot een openlijke doodsbedreiging op internet, wat eerder waarschijnlijk wel gebeurd zou zijn." De Koning kan niet uitsluiten dat de meer radicale jongeren verder zijn ondergedoken op internet, maar daar heeft hij geen concrete aanwijzingen voor.

Lees ook:Onderzoek ‘Jongeren, seks en islam’: is tongzoenen haram?
Lees ook:Jordaanse koningin roept moslims op om extremisme te verwerpen
Lees ook:België: Celstraf of boete voor gedwongen huwelijk
Lees ook:Wilders: Laffe premier oorzaak wereldwijde onrust film
Lees ook:Verklaring religies ‘In vrijheid verbonden’ online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.