Egyptische rechtbank staat bekering van islam tot christendom toe

EgypteEen Egyptische rechtbank heeft een beroep van 45 Kopten aanvaard die de islam willen verlaten en zich weer tot het christendom willen bekeren. De Kopten waren in beroep gegaan tegen een lagere rechtbank, die hun het recht had ontzegd hun eerdere religieuze identiteit weer aan te nemen. Dat heeft een advocaat van twaalf van de Egyptische Kopten gezegd, schrijft De Volkskrant. Deze lagere rechter stond niet toe dat hun christelijke identiteit op hun identiteitskaarten zou komen te staan. Maar de hoogste rechterlijke instantie voor administratief recht verwees de zaak door naar een commissie die het uiteindelijke oordeel moet vellen.

Juristen van het hof verklaarden dat regeringsadvocaten bezwaar aantekenden tegen de uitspraak van rechter Essam Eddin Abdel-Aziz omdat zij menen dat het oordeel van de lagere rechtbank in overeenstemming is met de principes van de islamitische wet, de sharia.

Hoewel de islam het christendom en het jodendom als monotheïstische zusterreligies erkent, beschouwt de sharia de bekering naar een andere religie als geloofsafval, waarop volgens sommige wetsscholen de doodstraf staat.

Terwijl de regeringsjuristen het oordeel aanvechten, noemde de directeur van het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, Hossam Bahgat, het rechterlijke oordeel een stap vooruit. ‘We hopen erop dat het Hoogste Administratieve Hof de principes van religieuze vrijheid en non-discriminatie, die zowel door de Grondwet als internationaal recht worden gegarandeerd, erkent', zei hij.

De lagere rechtbank beschuldigde de Kopten van ‘manipulatie' door van de ene naar de ander religie over te gaan. De regering staat de overgang naar de islam zonder problemen toe. Veel Kopten worden moslim om te kunnen scheiden. Kopten vormen 10 procent van Egypte, dat 76 miljoen inwoners telt. Sommige van de klagers zijn kinderen die automatisch moslim zijn geworden toen hun ouders tot de islam overgingen.

Lees ook:Egyptische geestlijke: ‘Moslims mogen van geloof veranderen’
Lees ook:Jongen uit kindershow geweerd om zijn naam Islam
Lees ook:Vrijspraak in hoger beroep voor Iraanse ‘verdedigers islam’
Lees ook:Gesluierde vrouw VS opnieuw voor de rechter
Lees ook:Maleisische christenvrouw moet van rechtbank moslim blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.