Vrijspraak in hoger beroep voor Iraanse ‘verdedigers islam’

IslamHet Iraanse hooggerechtshof heeft de veroordeling van zes moordenaars ongedaan gemaakt omdat zij hun misdaden pleegden 'ter verdediging van de islam'. De zes maakten deel uit van een militie die optrad tegen burgers die 'moreel verdorven' waren. Het vonnis van het hooggerechtshof, dat deze week openbaar werd gemaakt, heeft in Iran veel ophef veroorzaakt. In de stad Kerman, waar de moorden zijn gepleegd, zijn de 'psychologische gevolgen groot', aldus advocaat Nemat Ahmadi, geciteerd in The New York Times van vandaag. ''Mensen verliezen hun geloof in het rechtssysteem.''

De vrijgesproken moordenaars waren lid van de Basiji-militie, een gewelddadige vrijwilligersgroep die vooral bekend is vanwege aanvallen op hervormingsgezinde politici. President Mahmoud Ahma-dinejad is er lid van geweest. De zes militieleden uit Kerman kwamen tot hun moorden nadat ze in 2002 een video hadden bekeken waarop een hooggeplaatste geestelijke uitsprak dat moslims een 'verdorven persoon' mochten doden als justitie in gebreke bleef. Deze uitspraak leidde in heel Iran tot zeventien moorden, de zes in Kerman namen er vijf voor hun rekening.

De laatste twee slachtoffers waren een jonge man en vrouw die verloofd waren, maar nog niet getrouwd; zij werden gedood omdat ze samen in het openbaar over straat waren gegaan. De militieleden hebben voor de rechter verklaard dat zij hun slachtoffers meevoerden naar een plek buiten de stad. Daar executeerden zij hen door steniging of door verdrinking in een meertje.

Drie lagere rechtbanken hadden de zes mannen schuldig bevonden, maar het hooggerechtshof honoreert nu hun verweer dat ze handelden uit religieuze motieven. Het vonnis van het hof hoeft niet de finale beslissing te zijn: een lagere rechtbank in Kerman heeft de mogelijkheid in beroep te gaan, waarna het voltallige hooggerechtshof (meer dan vijftig rechters) zich over de zaak moet buigen.

Het is bekend dat sommige leden van het hof het niet eens zijn met het vonnis. Rechter Mohammad Sadegh Al-e-Eshagh, lid van het hooggerechtshof, heeft afstand genomen van de praktijk van het moorden in naam van de islam. Volgens hem zijn executies alleen geoorloofd als daarvoor een gerechtelijk bevel bestaat. Advocaat Mohammad Seifzadeh, die zich inzet voor de mensenrechten in Iran, zegt dat de wet veranderd moet worden. Geen moordenaar zou zich mogen beroepen op de 'verdorvenheid' van zijn slachtoffer. (bron: het Parool)

Lees ook op deze blog:
Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen
Ontvoerde Pakistaanse 'bordeelhoudster' vrijgelaten
Nigeria: islamitische leerlingen slaan christelijke docente dood
Moordenaar vrouwelijke Pakistaanse minister ter dood veroordeeld
'Een echte moslim, die radicaal is, mag moorden'
Moslim-extremist bekent moord op tieners

Lees ook:Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen
Lees ook:Moordenaar vrouwelijke Pakistaanse minister ter dood veroordeeld
Lees ook:Iran: conservatieven gaan winnen
Lees ook:Meerderheid vindt abortus geen moord
Lees ook:Geen verband tussen Saddam en Osama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.