Egyptische bekeerde christen start proces tegen staat

Egyptische moskeeEen van de islam tot het christendom bekeerde moslim heeft op 2 augustus het Egyptische Ministerie van Binnenlandse Zaken voor de rechter gedaagd, meldt Open Doors op basis van persbureau Compass Direct. Mohammed Ahmed Hegazy (24) uit Port Saïd is als moslim geboren, maar op 16-jarige leeftijd heeft hij zich tot het christendom bekeerd. Lange tijd heeft hij zijn bekering geheim gehouden, maar hij hoopt over vijf maanden vader te worden. Hij wil dat zijn kind als christen geregistreerd wordt, zodat het christelijk godsdienstonderricht kan krijgen op school en zonder problemen naar de kerk kan gaan. Ook wil hij dat zijn kind later in de kerk kan trouwen. Zelf moesten Hegazy en zijn vrouw Zeinab volgens de islamitische rituelen trouwen.

Het is in Egypte echter niet mogelijk om je geloof officieel te veranderen van moslim tot christen. Omgekeerd kan een christen wel moslim worden, sinds 2000 is dat al meer dan 7.000 keer gebeurd volgens een verklaring van de grootimam van de Al Azhar Universiteit, sjeik Mohammed Tantawi. Hegazy eist van de overheid dat zijn bekering op zijn identiteitspapieren vermeld wordt.
Volgens Hegazy zijn er duizenden bekeerlingen zoals hij, alleen houden zij hun bekering geheim uit angst voor familie of de geheime dienst.

Hegazy’s daad heeft een tegenproces uitgelokt van islamitische geestelijken en advocaten, met de aanklacht van “aanzetten tot interreligieuze twist”. De Geheime Politie zou Hegazy’s advocaat, Mamdouh Nakhla, directeur van het Kalema Centrum voor Mensenrechten, met de dood bedreigd hebben. Hierop heeft Mamdouh Nakhla zich teruggetrokken. Op een persconferentie verklaarde hij dat Hegazy onvoldoende bewijzen geleverd had om aan te tonen dat de overheid hem zijn registratie als christen geweigerd heeft. Maar terwijl hij zijnverklaring voorlas, riep een lid van het Centrum voor Mensenrechten: “Hij wordt bedreigd, hij doet dit onder druk!”.

Hegazy is inmiddels ondergedoken. Hij zoekt een advocaat die zijn zaak aandurft. Overigens is hij niet optimistisch over de uitkomst van het proces. In 2002 is hij, nadat zijn bekering uitkwam, door de politie gevangen gezet en gemarteld. “Je kunt veel beter sterven als martelaar dan gevangen zitten onder zo’n radicaal en fundamentalistisch regime”, zei hij daarover.
Sinds 2004 hebben tientallen koptische bekeerlingen tot de islam het recht gewonnen om terug te keren tot hun oorspronkelijke geloof. Er loopt momenteel een zaak van christenen die in het verleden moslim geworden zijn, maar die nu weer geregistreerd willen worden als christen. Op 1 september zou hierover uitspraak gedaan worden. Maar dat een als moslim geboren Egyptenaar officiële registratie van zijn bekering eist is volgens Mamdouh Nakhla nooit eerder voorgekomen.

Lees ook:Maleisische christenvrouw moet van rechtbank moslim blijven
Lees ook:Kabinet: bekeerde christenen hoeven niet terug naar Afghanistan
Lees ook:Egyptische rechtbank staat bekering van islam tot christendom toe
Lees ook:Amerikaanse priester zegt christen èn moslim te zijn
Lees ook:Egyptische geestlijke: ‘Moslims mogen van geloof veranderen’

7 reacties op “Egyptische bekeerde christen start proces tegen staat

  1. Henk-Jan

    respect voor meneer Hegazy! Je moet wel dapper zijn om je tegen de islamitische dictatuur te keren. En het te laten merken ook.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Arjanne

    Inderdaad een hele dappere daad, uitkomen voor datgene waar je voor staat, goed dat hier heel veel bekendheid aan gegeven word, kom uit voor wat je gelooft en stop de onderdrukking, laat een ieder vrij in wat hij of zij kiest, ook al denk jij dat wat anders beter is!! Dit geld voor de hele wereld inclusief Nederland!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Richard

    ‘als moslim geboren’ ?
    ‘als christen geboren’ ?
    ‘als jood geboren’ ?

    bij die opmerking gaat het m.i. al mis:

    De ouders van zo’n kind kunnen hooguit die religie aanhangen, dat kind weet bij geboorte nog van niks.

    religie is (aangeleerd) gedrag & overtuiging, niks genetica.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Sander Kessels

    Het registreren van een religieuze overtuiging is niets minder dan een vorm van apartheid.

      /   Beantwoorden  / 
  5. F.Floor (61) te Bunnik

    Ook mijn Bondsgereformeerde pappie reeg me bijna aan het mes toen ik weigerde naar de kerk te gaan en goed naar de dominee te luisteren (notabene: ik werkte toen bij de politie!) en zei dus meteen: “Ja graag, ga ik morgen naar toe” tegen die duivel.
    Ook de hier in deze Universiteit Utrecht docerende Hoogleraar prof.dr.Piet Vroon is eveneens door zijn reformatorische papa aan het mes geregen en heeft belijdenis gedaan anders ging zijn studie niet door, vertelde hij me en hij had er wroeging van. Zijn koppelriem had hem het leven gered en die – bijgelovig als hij als Hoogleraar psychologie nog steeds was – had dat ding altijd om en toonde aan mij een steekgaatje in die koppelriem. Hij pleegde enkele jaren geleden zelfmoord.
    Maar ik geloof dus niet dat dat moslemgeloof als enigste radicaliserend is. In 2006 zijn al 69 kinderen uit de huizen verwijderd van reformatorisch Christelijke ouders wegens hun wangedrag tegen de Wet.
    Hoeveel moslemkinderen zijn verwijderd weet ik niet, maar dat zal nu ook wel toenemen.
    Ik heb over dat radicaliseren een scriptie geschreven: decodeer.txt die je kunt vinden op http://www.promootio.nl/floor en daarin kun je lezen hoe of fundamentalischme nou werkt.
    Het is in deze vorm een echt wetenschappelijke studie ernaar, ook geloofsafval in Islam is door anderen heel goed erin beschreven want daar had ik kennis van buiten voor nodig. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.