Pas op! Radicale moslimpredikers actief in regio!

Islam = vredeIn Nederland zijn zo'n twintig radicaal-islamitische jongerenpredikers actief, meldde het Nederlands Dagblad vandaag. De predikers zouden een niet-gewelddadige vorm van het salafisme verkondigen, een orthodoxe stroming binnen de islam. De predikers reizen steeds vaker naar steden en dorpen buiten de randstad om hun geloofsopvatting te verspreiden. Dat constateren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB). Zij vrezen dat de bijeenkomsten voor jongeren een opstapje zijn naar radicalisering of in sommige gevallen jongeren in de armen van een terroristisch netwerk drijft. De grote vraag is natuurlijk: wanneer ben je 'radicaal'? Als je radicaal genoemd wordt op het moment dat je de bijbel of de koran letterlijk interpreteert, dan zijn er wel wat meer radicalen in dit land, lijkt me. Sterker nog, ik pas ook redelijk in het plaatje.

De predikers houden lezingen in moskeeën met een meer gematigd karakter, schrijft het ND. Tijdens die lezingen verkondigen ze een sterk anti-westerse boodschap, aldus de NCTb. Ze zien het als een plicht hun geloofsopvatting te verspreiden en zieltjes te winnen. Welnu, tot zover kan ik het ook nog redelijk volgen. Ik zie 'het Westen' ook niet zo positief, helaas meer als gebied waar alles kan en mag. Een paar gezonde grenzen zouden het Westen zeker geen kwaad doen. Met andere woorden: tot op heden ben ook ik nog steeds radicaal. Laten we doorlezen.

Aanhangers van het salafisme streven naar een terugkeer naar de zuivere islam ten tijde van de profeet Mohammed. Ze weigeren te integreren in de Nederlandse samenleving en zijn voor het stichten van een islamitische staat. Het salafisme kent behalve een geweldloze, ook een gewelddadige tak: het jihadistisch salafisme. Tot die stroming worden de leden van de Hofstadgroep gerekend. Hmmm, weigeren om te integreren is wat problematischer. Dan moet je hier niet willen wonen, vind ik. Het verlangen om een islamitische staat te stichting kan ik wel begrijpen: ik zou een christelijke staat ook wel kunnen waarderen. Alleen kan dat alleen via democratische wegen. Prima dus als er een politieke moslimpartij komt, die de belangen behartigt van moslims in Nederland.

Al met al ben ik redelijk radicaal, geloof ik. Ik meende laatst ook al een korte klik te horen tijdens een telefoongesprek en gedurende lange tijd gevolgd te worden door een geblindeerde Mercedes. Maar even los van gekkigheid: ik denk dat we in Nederland niet in een angstige kramp moeten schieten en dat lijkt nu wel een beetje te gebeuren. Elke vorm van islamitische religiebeleving die een letterlijke intepretatie van de Koran voorstaat -maar toegepast binnen de grenzen van de Westerse samenleving- wordt met argwaan bekeken. En dat lijkt me onterecht.

Echt gevaarlijke mensen zijn zij die een enorme destructieve geest hebben, willen moorden en vol zitten met haat en daarvoor religie misbruiken. Zij zijn gehersenspoeld en kunnen niet rationeel meer denken. Opsluiten, wat mij betreft. Maar kopieer je angst voor deze idioten niet op mensen die streng religieus zijn, maar wel het beste voor hebben met andere mensen.

Doe de test 'Hoe radicaal ben jij' op deze weblog. Klik hier.

Lees ook:Minister wil makkelijker beroepsverbod radicale imams opleggen
Lees ook:Marokko pakt radicale moskeeën aan
Lees ook:CDA ‘erg verontrust’ over radicale invloed op moskeeën
Lees ook:Zes manieren om mensen uit te nodigen voor de kerk (filmpje)
Lees ook:Het doel van het leven, volgens Bilal (19): doodgaan

4 reacties op “Pas op! Radicale moslimpredikers actief in regio!

  1. Truus Baaij

    Radicale salafistische islam prediken? Van mij mag het in de Arabische woestijnwind verwaaien.

      /   Beantwoorden  / 
  2. birtanem

    jij praat wel heel erg negatief over de islam het kan zijn dat je er slechte ervaringen mee hebt maar dan kan ik net zo goed CHRISTENEN negatief overbrengen omdat ik slechte ervaringen heb maar dat betekend nog niet dat alle christenen zo zijn of wel dan?

      /   Beantwoorden  / 
  3. bob

    die verdomde moslims moeten hier gewoon zich aanpassen en die knappe godsdienst van ze houden waar het weg komt in hun land van herkomst

      /   Beantwoorden  / 
  4. Layla

    En het christendom is van Nederland, Bob?

    en Birtanem: helemaal met je eens. Iedereen is ook maar een mens, christelijk, moslim of ongelovig.. En van elk heb je aardige en minder aardige. Simpel eigenlijk he?!

    Is trouwens ook niet echt christelijk om je naasten zo af te vallen…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.