Marokko pakt radicale moskeeën aan

MoskeeMarokko heeft deze week een wet aangenomen die het makkelijker maakt om radicale moskeeën tegen te gaan, meldt Trouw. De nieuwe wet, die aangenomen is door het parlement, verplicht groepen die een nieuwe moskee willen bouwen of een koranschool willen openen, zich eerst te laten registreren als vereniging. Daarna moet die vereniging een bouwvergunning aanvragen. ,,De Marokkaanse overheid is een kontveger van Bush'', schrijft 'Samson' als (eerste) reactie op Maghreb Magazine, een groot Nederlands-Marokkaanse platform.

'Samadie' valt hem bij: ,,Als je in Marokko in sommige moskeeën bent, dan gaat de preek alleen over de koning of de feestdag. Maar ja, wat de VS wil, krijgen ze voor elkaar.'' Sinds de zelfmoordaanslagen van 2003, die in Casablanca aan 45 mensen het leven kostten, besteedt de overheid meer aandacht aan de wildgroei van onduidelijke moskeeën met vaak radicale predikers, volgens Trouw. Overheidsfunctionarissen gaven in 2003 de schuld voor de aanslagen aan radicale predikers, die het paradijs beloofden aan ’martelaars’. Sinds 2003 zouden 50 geheime cellen van radicale moslims zijn ontmanteld. Intussen bevordert de regering een ’gematigde islam’, bijvoorbeeld door preken en gebedsdiensten per tv uit te zenden.

Het mooie van een open discussie, is dat Samson en Samadie gewoon hun mening kunnen en mogen geven. Niks mis mee, vind ik. Heb liever dat ze het gewoon uitspreken, dan vluchtten in agressie of iets dergelijks. Nog mooier is dat mensen uit de eigen Marokkaanse gemeenschap vervolgens ook nuanceringen aan kunnen brengen. Dat heeft net even meer impact en gezag dan een autochtone Nederlander die van alles roept. Datzelfde geldt voor de prima inspanningen van de Marokkaanse overheid. Wanneer Westerse landen proberen om in islamitische landen geforceerd radicalisering tegen te gaan, kweekt dat doorgaans alleen maar meer haat, ook van gematigde moslims. Maar wanneer de landen zèlf laten merken dat zij hun geloof niet willen laten misbruiken door gewelddadige mensen, zijn we volgens mij op de goede weg. Hiermee haal je de tegenstelling christelijk/islamitisch, of westers/islamitisch weg, waarna je de tegenstelling normale/idiote mensen overhoudt. En die tegenstelling loopt dwars door Westerse, Aziatische, Afrikaanse èn Islamitische landen.

,,Hmmm….ik ben het met jullie eens dat Marokko buigt voor de VS'', schrijft 'Sihem' in antwoord op Samson en Samadie. ,,Feit blijft dat radicalisme in de islam niet strookt met het geloof. (…) Dus een beetje grip op radicalisering is volgens mij zeer wenselijk!'' Sousi schrijft: ,,(…) natuurlijk moeten die baardapen hard aangepakt worden. Zij verpesten het voor een grote groep goede welwillende moslims.'' Waarop de eerdergeciteerde Samadie reageert: ,,Niet iedere baardaap is een radicaal, en niet alle radicalen dragen baarden. Soms is het beter om niets te zeggen.'' En laten we dat laatste divies nu eens opvolgen en dit berichtje zonder verder commentaar beëindigen.

Lees ook op deze weblog: Imams vertrekken massaal uit Nederland
Lees ook op deze weblog: Imam mag lekker z'n mond houden

Lees ook:Imams vertrekken massaal uit Nederland
Lees ook:CDA ‘erg verontrust’ over radicale invloed op moskeeën
Lees ook:Marokkaanse jongeren minder gevoelig voor kritiek op islam
Lees ook:Pakistaanse leger heeft eindelijk Rode Moskee onder controle
Lees ook:Imam mag lekker z’n mond houden

Eén reactie op “Marokko pakt radicale moskeeën aan

  1. birtanem

    nee bush is de kontveger van marokko ,, hij moet niet doen alsof hij over de wereld heerst we zullen zien wie het laatst lacht!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.