COC wil lijst met gewetensbezwaarden publiceren

Spaans homohuwelijkCOC Nederland gaat ambtenaren die weigeren 'homohuwelijken' te sluiten in kaart brengen. ,,Van deze ambtenaren mag zes jaar na openstelling van het huwelijk worden verwacht dat niet persoonlijke opvattingen maar de wet leidend is'', schrijft de grootste homobelangenorganisatie van Nederland op haar website. COC gaat inventariseren in welke gemeenten ambtenaren huwelijke tussen mensen van het gelijke geslacht weigeren en om welke ambtenaren het gaat. ,,Na de inventarisatie wil de belangenorganisatie de lijst openbaar maken'', zegt voorzitter Frank van Dalen van COC-Nederland tegen Gaysite.nl. ,,Als ambtenaren de keuze hebben om homo's te weigeren, moeten hetero-stellen ook de keuze krijgen die ambtenaren te weigeren.''

Van Dalen: ,,Een heterostel dat trouwt heeft er recht op te weten of de trouwambtenaar homo- of lesbostellen weigert te trouwen. Al is het maar uit respect naar eigen vrienden en familieleden die wel homo of lesbisch zijn.'' In het nieuwe regeerakkoord staat dat het nieuwe kabinet ruimte wil blijven geven aan ambtenaren van de burgerlijke stand, om om religieuze redenen te weigeren huwelijken tussen mensen van het gelijke geslacht te voltrekken. ,,In plaats van discriminatie te bestrijden, houdt het kabinet discriminatie in stand'', volgens COC-voorzitter Frank van Dalen.

De hoofdstad van Nederland lijkt de plannen van de COC van harte te ondersteunen. Amsterdam wil -tegen het kabinetsbeleid in- geen ruimte geven voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren, althans als een motie van VVD-raadslid Robert Flos wordt aangenomen door de gemeenteraad. Gaysite meldt dat 'vrijwel de hele gemeenteraad' voor de motie is. Bij het aannemen van trouwambtenaren zou een eventueel gewetensbezwaar expliciet besproken moeten worden, want 'Amsterdam heeft een naam hoog te houden', volgens Flos.

Wat mij het meest tegen de borst stuit, is de inconsequentie van de homobeweging. Zelf hebben zij jarenlang geknokt voor erkenning voor hun standpunten. Zelf zijn ze lange tijd de 'underdog' geweest en moesten ze roepen: 'hou alsjeblieft óók rekening met ons!' Inmiddels hóudt de meerderheid van Nederland rekening met homo's en is er veel vrijheid gecreëerd, hoewel dat ongetwijfeld nog niet genoeg zal zijn in de ogen van het COC. Maar waarom ga je, nu je die vrijheid eindelijk hebt, met een soort kruistocht proberen om de vrijheid van anderen te ontnemen? Misschien ligt het aan mij, maar ik snap dat niet.

Lees ook:Organisator Gay-pride: ‘Stop heksenjacht trouwambtenaren’
Lees ook:Juridisch mag een ambtenaar weigeren vanuit gewetensbezwaar
Lees ook:Christelijke homogroepen vinden heksenjacht COC schadelijk
Lees ook:Minister moet gewetensbezwaar trouwambtenaren veilig stellen
Lees ook:Nederland verbiedt boerka, Turkije wil hoofddoek weer toestaan

2 reacties op “COC wil lijst met gewetensbezwaarden publiceren

  1. Truus Baaij

    Maar dan ook van homofiele ambtenaren die weigeren hetero’s in de echt te verbinden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.