Minister moet gewetensbezwaar trouwambtenaren veilig stellen

Kussende homo's
Het CDA wil dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) met de gemeenten om tafel gaat om duidelijk te maken hoe ze om moeten gaan met ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homohuwelijk willen voltrekken. Volgens CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies blijken er nu nog te veel misverstanden te bestaan. Ze reageert daarmee op ambtenaren in de gemeenten Drimmelen en Brummen die hun functie niet meer uitoefenen nadat gemeenteraden in die plaatsen uitspraken dat homohuwelijken door iedereen gesloten moeten worden.

Het kabinet heeft in haar coalitieakkoord expliciet ruimte gecreëerd voor zittende gewetensbezwaarde trouwambtenaren, om geen homohuwelijk af te moeten sluiten. Uit een onderzoek van het COC blijkt dat er 30 gemeenten zijn in Nederland met in totaal 46 gewetensbezwaarde ambtenaren (van de totaal 443 gemeenten zijn nu 202 vragenlijsten binnengekomen bij het COC: het is dus aannemelijk dat het totale aantal hoger ligt).

Premier Jan Peter Balkenende zei donderdag tijdens het debat over de regeringsverklaring nog dat gemeenten zelf moeten uitmaken of zij nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand aannemen die er bezwaar tegen hebben mensen van hetzelfde geslacht te huwen. Bijna de helft van alle gemeenten eist sinds 2001 dat nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand verklaren dat zij alle soorten huwelijken willen sluiten. Sinds het nieuwe kabinet is aangetreden, blijkt dat veel gemeenten alsnog een dergelijke eis willen invoeren. Volgens premier Balkenende kunnen alle huidige ambtenaren nog een beroep doen op gewetensbezwaren. In die situatie kan een andere ambtenaar het homohuwelijk voltrekken, desnoods uit een andere gemeente. Voor de toekomst legt het kabinet de verantwoordelijkheid bij gemeenten.

Ook Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, vindt dat het kabinet direct actie moet ondernemen als in het Brabantse Drimmelen een ambtenaar van de burgerlijk stand is ontslagen omdat hij geen 'homohuwelijk' wil sluiten. Slob vindt de berichten daarover 'heel schokkend'. Maar Slob wil het kabinet niet voorschrijven welke actie het moet ondernemen. 'Dat is hun verantwoordelijkheid. De genomen besluiten moeten in lijn zijn met het regeerakkoord'. En Slob adviseert de betrokken ambtenaar naar de Commissie Gelijke Behandeling te stappen. 'Hij zal dan onherroepelijk in het gelijk worden gesteld', volgens de fractievoorzitter.

Stem ook in de peiling: Ben jij voor afschaffing homohuwelijk?

Lees ook op deze weblog:
Trouwambtenaren ontslagen voor gewetensbezwaar homohuwelijk
NKO: Helft ChristenUie-stemmers wil verbod homohuwelijk
Meer gemeenten strijden tegen 'gewetensbezwaarden'
COC wil lijst met gewetensbezwaarden publiceren
Trouwambtenaar: 'homoseksualiteit is schadelijk'
God haat homoseksuelen! Pardon?

Lees ook:Trouwambtenaren ontslagen voor gewetensbezwaar homohuwelijk
Lees ook:Juridisch mag een ambtenaar weigeren vanuit gewetensbezwaar
Lees ook:PvdA en VVD willen toch opnieuw invoering flitsscheiding
Lees ook:COC wil lijst met gewetensbezwaarden publiceren
Lees ook:CU-wethouder stopt als trouwambtenaar door motie homohuwelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.