Meer gemeenten strijden tegen ‘gewetensbezwaarden’

Homohuwelijk in AmsterdamEergisteren meldden we dat Amsterdam het voornemen had om -tegen het regeerakkoord in- geen ruimte te bieden aan trouwambtenaren die vanuit gewetensbezwaar geen homohuwelijk willen sluiten. De betreffende motie is inmiddels inderdaad aangenomen. Maar nu meldt het Nederlands Dagblad vandaag dat 'meerdere Nederlandse gemeenten zich gisteren hebben gekeerd tegen de toezegging in het regeerakkoord dat ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van een homohuwelijk bescherming krijgen'. In navolging van de gemeente Amsterdam, lieten Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden, Groningen en Den Haag weten dat het beleid blijft dat ambtenaren van de burgerlijke stand niet mogen weigeren homo's te trouwen. Ik vind dat echt een grof schandaal.

In principe is dit nieuws nog 'peanuts': in het ergste geval wordt het christenen en moslims gewoon onmogelijk gemaakt om nog langer trouwambtenaar te zijn. Daar gaat de wereld echter niet aan ten onder. Maar het signaal dat ervan uit gaat, is ronduit walgelijk, vind ik. Het is goed te vergelijken met het niet toekennen van een subsidie aan de SGP: een meerderheid (is dat eigenlijk wel zo?) zegt eenvoudigweg dat je niet meer zo'n 'ouderwets' standpunt mag hebben. Je móet vóór zowel vrouwen- als homo-emancipatie zijn zoals dat wordt gepropageert door lobbygroepen. Als je niet voor bent, dan moet je het veld ruimen. En je krijgt nog een schop na, omdat je homo's en vrouwen 'haat' (een buitengewoon oneerlijke en onterechte voorstelling van zaken, als je je op een eerlijke manier verdiept in de argumenten van 'bezwaarden').

Een voorbeeld? ,,Mensen hebben het recht op gekke opvattingen, maar moet je ambtenaren in hun werk ruimte geven voor deze wonderbaarlijke opvattingen?'', aldus burgemeester Geert Dales van Leeuwarden. Ik word echt misselijk van dat soort opmerkingen. Die zogenaamd 'gekke opvattingen' zijn duizenden jaren 'normale opvattingen' geweest en in pakweg tien jaar tien blijkbaar geëvolueerd tot idioterie. Ik vind het prima als je het oneens bent met de visie van christenen en moslims op homoseksualiteit. Als je geen God kent, heeft het natuurlijk geen enkele waarde dat homoseksualiteit wellicht niet door God bedoeld is en dat die God dat wellicht als 'zonde' ziet (zoals elke vorm van seksualiteit die buiten Gods bedoeling om gaat: overspel, prostitutiebezoek, pornografie, incest, pedofilie, ja zelfs het 'met begeerte aanzien van een andere vrouw dan je eigen vrouw', volgens Jezus).

Het is volkomen begrijpelijk dat je het niet eens bent met die visie. Maar ik vind het van pure dictatuur getuigen dat je mensen die die visie wèl hebben voor gaat stellen als 'compleet achterlijk' en de ruimte ontneemt om die visie te hebben en houden. Een goede democratie is geen 'vijftig procent plus één', leerde een docent aan de opleiding Journalistiek terecht. Nee, een goede democratie houdt rekening met een minderheid.

Het meest bizarre is, vind ik, dat er niet eens een probleem is dat homo's niet zouden kunnen trouwen of iets dergelijks. In het regeerakkoord staat duidelijk dat homo's bij elke gemeente moeten kunnen trouwen. Dat beaamt Rouvoet: ,,De wet blijft gewoon zoals hij is. Er verandert niks. In het regeerakkoord staat alleen dat we de rechtspositie van gewetensbezwaarden willen beschermen. Maar er staat ook in dat in dat homoparen in elke Nederlandse gemeente moeten kunnen trouwen.'' Het toont voor mij, opnieuw, de agressiviteit van de homolobby: iedereen moet denken zoals de COC, anders word je publiek aan de schandpaal genageld omdat je 'discrimineert'. Ik vraag me af wié hier nu discrimineert.

Lees ook op deze weblog: COC wil lijst met gewetensbezwaarden publiceren
Lees ook op deze weblog: Trouwambtenaar: 'homoseksualiteit is schadelijk'
Lees ook op deze weblog: 5000 euro boete voor uitspraak over homoseksualiteit
Lees ook op deze weblog: God haat homoseksuelen! Pardon?
Lees ook op deze weblog: Katholieken móeten adoptiekids afstaan aan homo's
Lees ook op deze weblog: Schande! SGP opnieuw zonder subsidie

Lees ook:COC wil lijst met gewetensbezwaarden publiceren
Lees ook:Uitslag peiling: Helft voor, helft tegen afschaffen homohuwelijk
Lees ook:God haat homoseksuelen! Pardon?
Lees ook:Studie: Homogelovigen laten kerk massaal achter zich
Lees ook:Gelovigen moeten hoognodig een vuist maken vóór gewetensruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.