Guardian Angels beveiligen evenementen in de naam van God

Guardianangels_foto MaartenSprangh_DeStentorZo op het eerste gezicht lijken ze gewone beveiligers. Zware, brede mannen met wie je niet moet sollen. De Guardian Angels bewaken echter evenementen en terreinen uit naam van God, schrijft regionaal dagblad De Stentor vandaag. Ze voelen zich wedergeboren christenen, wat betekent dat ze op een bepaald punt in hun leven hebben besloten dat ze zich actief met het geloof bezig willen houden. ,,Wij zijn een evangelische ordedienst. Wij staan daar waar Gods werk gedaan wordt en waar het kwaad het wil verstoren", zegt de teamleider van de Guardian Angels, Frans Riphagen.

Het begon allemaal kleinschalig in Apeldoorn, toen de kerken aldaar tijdens de zogenoemde lichtweek in 2000 een concert organiseerden bij poppodium Gigant. Riphagen: "De organisatie wilde niet dat dit verstoord zou worden door jongeren die de boel traineren of zich inlaten met verdovende middelen. Ze vroegen me of ik een idee had hoe de orde bewaard zou kunnen blijven." De Guardian Angels-leider in spe ging in gebed en vroeg aan God of hij het moest doen en met wie. Vervolgens belde hij een paar vrienden en de aanzet van de Guardian Angels was gegeven. "Die avond in Gigant vonden mensen dat we van toegevoegde waarde waren. We traden niet op de voorgrond, maar we waren er wel. Bij de evaluatie besloten we door te gaan met bewakingsactiviteiten."

De Guardian Angels beveiligden in het begin ook feestjes die niets met het geloof te maken hadden, maar uiteindelijk zijn ze nu alleen aanwezig op bijeenkomsten die in naam van God worden gehouden. "We hebben in gebed aan God gevraagd wat hij van ons wilde. Onze plek bleek te zijn op plaatsen met evangelisatie als hoofddoel. Sinds die tijd noemen we ons dan ook Guardian Angels, special forces in Christ. We zijn de elite-eenheid van God. We zijn terug bij de basis: het geloof."

De Angels hebben zich de laatste jaren onder andere beziggehouden met het beveiligen van de Escence Dance Events (christelijke house-party's) in Huizen en het terrein van het christelijke vakantie-en conferentiecentrum De Betteld in Zelhem. "Af en toe kun je ons ook tegenkomen bij wereldlijke evenementen. Met onze nieuwe bus gaan we in de toekomst bijvoorbeeld naar autoshows voor Amerikaanse auto's. Daar zullen we dan ook met een evangelisatiestandje staan."

Op de bijeenkomsten waar de Angels aanwezig zijn, variëren hun bezigheden. "We controleren de kaartjes, lopen rond en houden een oogje in het zeil. We hebben er een neus voor als mensen een wapen op zak hebben of zich met drugs bezighouden." Dat laatste is niet aangeboren, maar heeft te maken met het verleden van de Guardian Angels-leden. Sommige van hen hadden een leven van drugsverslavingen en criminele activiteiten. "We zijn mensen met heel verschillende achtergronden. We bieden nieuwe kansen voor mensen die een nieuwe weg zijn ingeslagen", zegt Riphagen hierover.

Een Guardian Angel word je niet zomaar. "Je moet stevig in je schoenen staan en bedenken dat Satan niet blij is met wat jij doet: het werk van God." Voor hun (nieuwe) leden zijn er trainingen, waarbij specifieke crisissituaties worden besproken. Ook staan gebed en het zingen van praise-liederen bij dit soort bijeenkomsten op het programma.

De Angels zijn geen kerkelijk genootschap en willen dat ook niet zijn. "We komen uit verschillende delen van Nederland en gaan ook naar verschillende kerken. Daar halen wij ons geestelijk voedsel. De Guardian Angels hebben een ander doel. Wij baseren ons op de tekst in Jesaja: 'want aldus heeft de Here tot mij gezegd: ga heen, zet een wachter uit, laat mij melden wat hij ziet."

De Angels zijn sinds kort ondergebracht in een stichting en hebben zich onderverdeeld in vier afdelingen. "We zijn inmiddels gegroeid tot een club van 23 mannen en een vrouw." Tijdens de party's en concerten waarbij de Angels aanwezig zijn, wordt in heikele situaties geen geweld gebruikt, benadrukt Riphagen. "We hebben door ons verleden wel geleerd dat je het daarmee niet oplost. We gaan gewoon het gesprek aan. Met praten kom je verder."

Lees ook:Montfoort wil gebed zonder God en amen
Lees ook:Paus: joden moeten Jezus erkennen
Lees ook:Kardinaal begrijpt joodse teleurstelling niet
Lees ook:Raadsleden Utrecht willen halal broodjes in gemeentehuis
Lees ook:Tony Blair wordt Rooms-Katholiek

2 reacties op “Guardian Angels beveiligen evenementen in de naam van God

  1. milco

    Geachte lezers ,

    Ik ben vol verbazing dat mensen als de Guardian Angels, ingehuurd worden door christelijk organisaties, , de leider van de Angels blijkt een zware crimmineel te zijn zo gaf hij immers aan op, zijn web site ( een verleden te hebben bij de maffia ) of moet dit ook allemaal kunnen de priesters misbruiken kinder , God vergeeft wel .
    Ik weet namelijk waar ik over praat , maar er zijn leden uit die groep die niet te vertrouwen zijn ( in dienst van God ? ) sorry dit gaat te ver.

    Milco

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anita

    Is deze reactie gebaseerd op een gebeurtenis uit de mond van twee of drie getuigen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.