Echtscheiding is een (maatschappelijke) ramp

EchtscheidingChristelijk opinietijdschrift CVKoers besteedt deze maand aandacht aan het thema 'echtscheiding', een onderwerp waar toch nog een zekere taboe op lijkt te liggen. Zo zegt Kees de Hoog, hoogleraar gezinssociologie aan Wageningen Universiteit: ,,Je mag het nooit zeggen, maar echtscheiding is gewoon ontzettend duur. We zijn een land van exen aan het worden. Slecht voor het milieu, want er moeten veel meer woningen en appartementen komen, er worden meer auto’s verkocht, mensen rijden vaker en langer. Sociaal-cultureel gezien betekent het uiteenvallen van relaties een ramp. Mensen leven altijd in netwerken. Bij een scheiding gaat zo’n netwerk er ook aan. Er is maatschappelijk leed. Niemand heeft het bijvoorbeeld over grootouders die hun kleinkinderen niet of nauwelijks mogen zien. Het werkt bovendien armoede in de hand van ouders in de bijstand. Vooral gescheiden mannen raken geïsoleerd omdat ze moeilijk voor zichzelf kunnen zorgen. Je ziet onder hen veel alcoholisme.’’

Vorige maand verscheen het boek Ik hou van twee mannen, over meervoudige liefde. Volgens auteur Ageeth Veenemans biedt het hebben van meerdere liefdesrelaties een oplossing voor echtscheiding. De vrijheid om vreemd te gaan zou de angel uit veel echtelijke ruzies halen. Een andere recente publicatie, Stout, van Heleen van Royen en Marlies Dekkers, roept vrouwen op vooral ,,stout’’ te zijn, door zich te storten op erotisch flirten zonder zich te bekommeren om wat wel en niet kan.

EchtscheidingKees de Hoog hekelt beide boeken omdat ze ,,drempelverlagend’’ werken. ,,In Nederland kiest een kwart van de hoogopgeleide vrouwen niet meer voor het moederschap. Ze willen liever op vakantie. Het gezinsleven is lang niet zo begeerlijk. In Duitse steden ligt dat al op veertig procent. Ik zie het als een bedreiging wanneer dat soort hedonistisch gedrag doorsijpelt naar sociale groepen eronder, vrouwen met een gezin. Kinderen worden dan hinderen, want die gaan de zelfontplooiing in de weg staan.’’

We zijn ingesteld op constante verbetering; alleen het beste is goed genoeg. ,,Heb je eindelijk een computerprogramma onder de knie, ligt er weer een nieuwe op de markt. Die verleiding werkt bij veel andere zaken, ook op relatiegebied. Er heersen buitengewoon opgeschroefde eisen en verwachtingen van een partner, er moeten haast Olympische prestaties op seksueel gebied worden geleverd om van een bevredigende relatie te blijven spreken. Daar komt bij dat men samenwonen als een soort proefhuwelijk ziet. Dat patroon zet zich voort bij getrouwden; mensen raken eraan gewend om uit elkaar te gaan. De wetgeving is daarop aangepast. Er bestaat nu een soort supermarkt met geregistreerd partnerschap en flitsscheidingen. Tja, als het tussen twee mensen niet meer botert, kan men snel uit elkaar.’’

Lees hier het hele artikel, inclusief aantallen echtscheidingen en cijfers van betrokken kinderen.

Lees ook:Kinderen door echtscheiding veel vaker in problemen dan gedacht
Lees ook:PvdA en VVD willen toch opnieuw invoering flitsscheiding
Lees ook:‘Echtscheiding grijpt als een virus om zich heen’
Lees ook:Rouvoet stemt in met snelle scheiding, mits via de rechter
Lees ook:Vrouw mag weer achter het stuur in Arabië

8 reacties op “Echtscheiding is een (maatschappelijke) ramp

  1. Karel

    Ik las dat het gevolg van een scheiding voor het mannelijk deel een alcoholische verslaving kan zijn. Is er ook onderzocht hoe vaak een alcoholische verslaving reden voor scheiding is ? Ik ken uit de nabije via-via kring een paar gevallen waarbij alcoholverslaving de uiteindelijke reden was. Ik heb geen moeite met een dergelijke reden om te scheiden. Aan de andere kant denk ik dat er in de beginfase van een relatie te weinig gepraat wordt om er achter te komen wat de diepere achtergronden van iemand zijn en de kernvraag “Wil ik met jou oud worden ? Met jou zoals jij bent ?” niet wordt gesteld. Het is een grote vergissing te denken dat je die ander wel even zult bijspijkeren naar jouw model.

      /   Beantwoorden  / 
  2. AdVader

    professor de Hoog moest enkel weken geleden nog sardonisch zonodig lachen toen bij E-quality/NGR vanwege stelselmatige ontvadering (kindvervreemding/misvorming, ONgelijkwaardigheid moet, familieONrecht) werd voorgesteld geen ministerie van het gezin maar een overkoepelend ministerie Familiezaken te maken. Liefde IS het kind van de rekening, vaders zijn geen ‘alleenstaanden’ zonder kinderen, arme arme kinderen meestal hun vader en zijn familie, bescherm bloedbanden, eerbiedig familielevenS! Moedermaffia en overheidsgeweld.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ageeth Veenemans

    Kees de Hoog hekelt mijn boek, maar ik vraag mij af of hij weet waar het over gaat? Wij houden namelijk allebei een pleidooi voor de instandhouding van het gezin. Zie ook mijn missie: http://www.polyamorie.nl/page.asp?id=2 .

    Ik, de schrijfster van het boek Ik hou van twee mannen, ben zelf moeder van drie kinderen. Ik heb mijn huwelijk gered en ons warme, veilige gezin in stand gehouden, juist via de polyamorie. Daar ben ik heel dankbaar voor. Al in 1985 concludeerde zijn Wageningse collega, de bekende sociologe en hoogleraar Emancipatiewetenschappen Iteke Weeda, dat het gesloten gezin niet is uitgerust op de 21e eeuw. Zie mijn column ‘Veel wijsheid gewenst’ hierover: http://www.polyamorie.nl/page.asp?id=78&sectie=columns . In deze column beschrijf ik ook het verschil tussen egoïsme en zelfliefde.

    De mens is van nature niet monogaam en gedraagt zich ook niet altijd monogaam, hoezeer de moraliteit ook monogamie voorschrijft. Realiteit en moraliteit liggen op dit punt ver van elkaar verwijderd. Polyamorie is een levensfilosofie waarin je erkent dat je van meerdere mensen tegelijk kunt houden. Sleutelwoorden zijn: liefde, open- en eerlijkheid, trouw, respectvol omgaan met elkaar en toestemming geven aan elkaar. Polyamorie sluit daarmee aan op de algemene normen en waarden. Het is zeker niet de gemakkelijkste weg en niet voor iedereen weggelegd.

    Met het op de wereld zetten van kinderen hebben ouders een verantwoordelijkheid op zich genomen. Kinderen zijn jong, kwetsbaar en afhankelijk van de goede zorg van ouders. Ik daag mensen uit, die een scheiding overwegen vanwege een andere liefde, met name als er kinderen in het geding zijn, om te onderzoeken of polyamorie misschien een alternatief kan zijn.

    En bij deze daag ik Kees de Hoog uit voor een face-to-face discussie over dit onderwerp.

      /   Beantwoorden  / 
  4. huig

    Ik denk dat het altijd ingrijpend is als mensen van elkaar gaan scheiden. Daar kun je kort over zijn. Indien er kinderen zijn is het leed nog groter omdat de kinderen van beide ouders houden. Liefde kent regels die je niet ongestraft kunt overtreden. Zodra je daaraan tornt komt er narigheid op de mens af.

    Het gezin is een afspiegeling van de liefde die God aan mensen gegeven heeft, Dat wordt bij Genesis 2 al duidelijk. De mens is compleet als man en vrouw en de vrucht van deze onderlinge liefde is de geboorte van kinderen. Zonde is altijd de boosdoener die liefde verteerd en afbreekt. En er is een eindeloze rij van afbraak te noemen die het gezin en relatie kunnen afbreken en God had aan 10 woorden genoeg om die te markeren en herkenbaar te maken. Niet om de mens te beperken maar om hem te beschermen. De 10 woorden zeggen wanneer het goed gaat en wanneer het mis zal gaan.

    Wonderlijk dat mensen het altijd weer proberen anders te doen. Daar worden boeken over vol geschreven, forums over belegd, Taboes doorbroken. Allemaal om de mens te ontdoen van de 10 woorden die God gegeven heeft. Deze zijn lastig en vervelend en frustrerend, toch? Of toch niet. Als je het anders doet en anders wilt zul je terechtkomen waar God de mens voor wil behoeden.

    De mens is een kunstenaar in het wijzigen van regels als ze onze eigen behoefte kunnen bevredigen. Liefde laat zich niet regelen, die is aan leefregels gebonden. Gewoon door God ingesteld omdat Hij Liefde is en weet waar hij het over heeft. Misschien is het verstandig om te beginnen met het boek wat het oudste is en vol staat over Liefde en ook eerlijk schrijft wat het mensen doet die daarvan zijn afgeweken. Als je een boek leest is het verstandig eerst te ontdekken welke bronnen worden gebruikt voor de inhoud en uitspraken voordat men ze roemt en eert. Zonde bedrijven verwijdert en drijft mensen van elkaar.

    Sommige mensen kiezen er blijkbaar voor om, wat eigenlijk zonde is, van elkaar te accepteren om de lieve vrede, daarmee heb je de harten van mensen nog niet gelezen. Ach, er zullen altijd andersdenkenden blijven. Met toestemming van je partner een ander toebehoren is geen oplossing voor de echtscheiding maar wel bevrediging van je vlees en daar zal het wel om draaien. Als dat het evangelie (blijde boodschap) is vrees ik dat we het gezin niet zullen redden maar om zeep zullen helpen.

    Ik probeer het maar met de richtlijnen van Gods woord en daar heb ik mijn handen vol aan maar gelukkig heb ik een helpdesk voor; het gebed. En God geeft nooit in gesprek. Dat is, in mijn optiek, ook de beste remedie om echtscheidingen te voorkomen. Natuurlijk weet ik dat ik in sommige opzichten erg kort door de bocht ga en dat er veel schreinende gevallen zijn. Maar “zonde” te propageren als redding van het gezin, lijkt me echt een brug te ver.

    Misschien is het goed om in de bijbel 1 corinthe 13 eens te lezen en daarin te ontdekken wat daar over liefde wordt gezegd. Misschien wel goed om te onderzoeken wie de bron is van de woorden die je daar zult lezen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. pauline schueler

    Ik (1966) sluit mij volledig aan bij de bij de bijdrage van Ageeth Veeneman. mijn man en ik delen binnenkort 24 jaar lief en leed. En ik ben daar trots op. Ik ben trots op het feit dat wij elkaar de ruimte geven om lief te hebben. Zonder de verstikkende normen en waarden van monogamie. Wat een ruimte voor groei en persoonlijke groei levert dat op. Ik ben het heel erg eens datechtscheidingen slecht zijn voor de sociale cohesie van de maatschappij. Als ouders heb je de verplichting om echt alles te proberen om kinderen te laten opgroeien in een veilige omgeving waar ruimte is voor liefde en aandacht. Vanwege de aard van mensen meer mensen lief te hebben, vind ik het verstandig om je daar bij neer te leggen.Krampachtig proberen om de natuurlijke gevoelens weg te stoppen leidt tot frustratie en onmacht. Niet goed voor jezelf, je partner en zeker niet voor je kinderen. Het is de kunst om daadwerkelijk te ervaren dat het niet ‘slecht’ is om ook van andere mensen te houden en gehoor te geven aan de inherente en volkomen natuurlijke verlangens naar intimiteit die daarbij horen.Kunst is te leren dat het een de ander niet uitsluit. Dus als mijn man met een andere vrouw vrijt, betekent dat niet dat hij niet meer van mij houdt. Integendeel.Echt je weet niet wat je meemaakt in je relatie als je dit samen gaat proberen. Mijn partner en ik houden nog meer van elkaar sinds we elkaar gunnen van meer mensen te houden en intimiteit te delen. Zo worden we samen graag oud en hetis een goed voorbeeld voor de kinderen.Graag wil ik meer mensen uitnodigen om te kijken naar deze mogelijkheid. Als je het niet wil doen voor jezelf doe het dan voor een meer duurzame samenleving!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Chris Roemendael

    hallo holland,
    Om iets aan de hoge aantallen echtscheidingen te doen lijkt het mij logisch om de oorzaak of oorzaken hiervan te onderzoeken. Naar mijn gevoel is het steeds de vrouw die deze beslissing hetzij bewust hetzij onbewust neemt.Zij neemt deze beslissing op grond van haar oer-oude instinkt dat zij het beste voor haar kinderen – bestaande of toekomstige – wil en neemt hiervoor de grootste risico’s. Wat is het grootste probleem – buiten gezondheidsproblemen – dat een vrouw met haar kinderen kan hebben ? Juist : dat ze zich niet gedragen. Nu waarom gedragen kinderen zich niet ? Juist : omdat de volwassenen zich niet gedragen. Ben je een beetje mee ? Dus de dichtsbijzijnde volwassene die zich niet gedraagt ,namelijk de echtgenoot,moet uit haar leven. Logisch toch.Oorzaak van de echtscheidingen gevonden : het gedrag van de mannen ( ik ben een man en kan dus enkel voor mijn soortgenoten spreken ).
    Nu de oorzaak gevonden is kunnen we misschien een oplossing vinden : dat wij mannen ons beter gaan gedragen. Hoe doen we dat ? Ik zou beginnen om geen relaties meer aan te gaan met vrouwen die gescheiden zijn.
    Gaan de vrouwen wel 2 keer nadenken voor ze willen scheiden hoor !

      /   Beantwoorden  / 
  7. Willem van den Berg

    Bij liefde voor een ander dan je partner is altijd sprake van een (gedeeltelijke) afwijzing. Dit is altijd pijnlijk voor de ander. Het is een stukje sterven, het is afbreken van wat levend is en is dus een stukje dood. Eén van God’s grootste kenmerken is trouw, dat biedt onvoorwaardelijke veiligheid en zekerheid, dat biedt leven en groei. Niet beheersen van je gevoelens verlaagt je tot een inmoreel wezen waarmee je de ander pijn doet. Je kunt dit overschreeuwen en wegrationaliseren maar het blijft vernietigend egoìsme.
    Daarom wil God dit niet want Hij wil voor jou veiligheid en zekerheid, daar ligt leven in. Ontrouw vloekt met Gods bedoeling en brengt geen zegen maar vloek voort.
    Als er kinderen in het spel zijn is voor hen de boodschap: Ik ben niet de moeite waard dat mijn ouders mijn heelheid wilden bewaken, bwerken en bevechten, ik kon er net zo goed niet zijn. Ook hier is rationaliseren en overdekken van het tegendeel een veelvookomende reactie bij de kinderen. Als het kwaad al geschied is in de vorm van overspel vindt God dit zo vernietigend, dat de ander gerechtvaardigd is te scheiden, ahw de dader voor dood te houden.
    Liefde is als een openhaardvuur. Als het grenzeloos wordt of te hard wordt opgestookt brand je “levens”huis af. Wat mooi is is dan vernietigend.
    Hou je aan de regels door God gegeven en je zult zegen ontvangen en doorgeven. Vecht voor je relatie en werk er samen aan, zoek hulp en pak je zelf aan ipv toe te geven aan verkeerde verlangens. Kinderen zien niets liever dan ouders die hen de moeite waard vinden om voor te vechten. Voor elke partner is er niets gerustellender dat de ander zich aan zijn belofte van trouw zal houden.
    Wat onze maatschappij nodig heeft zijn gezonde gezinnen en gezonde kerken. Zoek God en Hij laat zich vinden, Hij zal met de beproeving ook voor de uitkomst zorgen. Hij is getrouw en rechtvaardig, genadig en zeer barmhartig. Vraag naar HEM.

      /   Beantwoorden  / 
  8. willemijn

    Ik heb naar aanleiding van mijn eigen scheiding een Boek net uitgegeven “Scheiden in Liefde” Een weg naar binnen om vandaar uit op een goeie manier om te gaan met de scheiding, die voor de meesten mensen heel moeizaam is meestal. Ik hoop dat het jullie troost en herkenning en steun kan geven. Het is bestellen bij http://www.debutto.nl
    liefs willemijn

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.