Pastoor luidt zijn klokken te luid (en wil niet stoppen)

KerkklokPastoor Harm Schilder van de Tilburgse parochiekerk van de Heilige Margarita Maria heeft vanmorgen om 7.15 uur gewoon de kerkklokken geluid. Hij overschreed daarmee het ultimatum dat de gemeente hem gesteld had, schrijft Katholiek Nederland. Het college van B&W had hem twee weken geleden gesommeerd vóór vandaag te stoppen met het vroege klokgelui, omdat hij daarmee geluidsnormen overschreidt. De gemeente dreigde de pastoor met een dwangsomprocedure als hij niet uiterlijk 16 maart het klokgelui staakte. Toch gaat het Tilburgse college de pastoor nog niet meteen met boetes dwingen zich aan het luidverbod te houden, zegt een woordvoerder van wethouder Marieke Moorman. Eerst volgen nieuwe geluidsmetingen.

Mocht daaruit blijken dat pastoor Schilder met het vroege gebeier nog steeds geluidsnormen overschreidt, dan stelt de gemeente hem een nieuw ultimatum. Ook wordt hem in dat geval opnieuw een dwangsomprocedure in het vooruitzicht gesteld, waarmee hij een boete riskeert van maximaal 5000 euro per overtreding.

Begrip
Wethouder Moorman hoopt dat het niet tot een dwangsomprocedure hoeft te komen, zegt haar woordvoerder. “Een dergelijke verharding van de verhoudingen vinden we niet wenselijk. We hopen er in gesprek met de pastoor samen uit te komen.” Volgens de woordvoerder heeft de gemeente best begrip voor het belang van de pastoor die de mensen wil oproepen naar de mis te komen. Daarbij speelt ook de vrijheid van godsdienst een rol. Maar de gemeente heeft ook te maken met de belangen van de buurtbewoners die gedupeerd worden door de forse overschreiding van de geluidsnormen.

Sms
Klokluiden om 7.15 uur 's ochtends is op zichzelf wel toegestaan. Alleen produceren de huidige kerkklokken teveel decibellen. “Het volume is vergelijkbaar met een brandalarm”, zegt de gemeentewoordvoerder. Luiden met een lichtere kerkklok kan een oplossing zijn. Ook andere oplossingen zijn denkbaar. “De pastoor zou de mensen een sms kunnen sturen”, oppert de woordvoerder.

Geluidsmetingen
Het college van B&W dreigde Schilder twee weken geleden met een dwangsomprocedure als het klokluiden niet vóór 16 maart zou stoppen. De gemeentelijke waarschuwingsbrief volgde op klachten van buurtbewoners, verenigd in de actiegroep ‘De Wakkere Luiden’. Het comité haalde ruim honderd handtekeningen op tegen de geluidsoverlast van de kerkklokken. Die nodigen elke werkdag om 7.15 uur de mensen uit om deel te nemen aan de eucharistieviering van 7.30 uur. Uit geluidsmetingen van de gemeente bleek dat de normen fors worden overschreden.

Pastoor Schilder heeft zich in een brief aan het Tilburgse college van B&W op het standpunt gesteld dat het klokluiden niet in strijd is met de wet. Hij heeft ook 400 handtekeningen ingezameld bij een petitie vóór het klokluiden.

Lees ook:Tilburgse pastoor weet klok en klepel nog steeds feilloos te vinden
Lees ook:Moslim Jongeren Purmerend krijgen geen subsidie gemeente
Lees ook:Burgers gaan belangrijke rol spelen in strijd tegen koopzondagen
Lees ook:Portugese priester lokt jongeren naar de kerk met sportauto
Lees ook:Gemeente Rijssen wil metalteksten screenen op godslastering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.