Burgers gaan belangrijke rol spelen in strijd tegen koopzondagen

KoopzondagBurgers krijgen in het regeringsvoorstel om koopzondagen aan banden te leggen, een belangrijke rol. ,,Als zij geen klachten indienen, is het dus akkoord. Dan is er geen sprake van oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling in de wet.'' Dat zegt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad. Het CDA/PvdA/CU-kabinet wil het ‘oneigenlijk gebruik' van koopzondagen tegengaan. Gemeenten mogen in principe niet meer dan twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen, tenzij in hun gemeente sprake is van toerisme. Uit een recente evaluatie van de Winkeltijdenwet blijkt dat gemeenten steeds vaker een beroep doen op toerisme in hun gemeente, om zo het aantal koopzondagen uit te breiden.

Het kabinet wil dat gemeenten hun besluit over het aantal koopzondagen heroverwegen, aldus Van der Hoeven. Zij moeten aantonen dat er hun gemeente sprake is van ‘substantieel toerisme'. ,,Gemeenten die dat niet goed kunnen, lopen het risico dat belanghebbenden een klacht indienen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.''

Het kabinet wil het mogelijk maken dat burgers en bedrijven in beroep kunnen gaan als hun gemeente besluit extra koopzondagen aan te wijzen. Van der Hoeven: ,,Als er geen klachten worden ingediend, dan is het dus akkoord.'' Als belanghebbenden toch bezwaren hebben, ,,moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen''.

De Tweede Kamerfractie van de SGP vindt dat de minister een te passieve houding aanneemt, aldus een woordvoerder. ,,De zelfstandige waarde van de zondag als rustdag is straks niet meer voldoende om in te grijpen. Dat kan aleen nog als mensen een bezwaar indienen.'' Het valt te hopen dat burgers de wil hebben om in beroep te gaan, stelt de SGP-medewerker. ,,De kans is groot dat gemeenten nóg gemakkelijker aan de slag gaan met het toeristische regime.''

Woordvoerder Sjirk Kuijper van regeringspartner ChristenUnie denkt niet dat het plan van de minister ,,een tandeloze oplossing'' is. ,,De ervaring wijst uit dat lokale gemeenschappen assertief genoeg zijn. De uitdaging is aan kerken of belangengroepen, bijvoorbeeld in Almere, om zich te laten horen als ze moeite hebben met extra koopzondagen.'' Wel wil de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie dat de drempel om in beroep te gaan tegen een besluit van de gemeenteraad niet te hoog wordt.

Lees ook:Trouwambtenaren ontslagen voor gewetensbezwaar homohuwelijk
Lees ook:Minister moet gewetensbezwaar trouwambtenaren veilig stellen
Lees ook:Preventielessen vanuit religieuze identiteit moeten subsidie krijgen
Lees ook:CU-wethouder stopt als trouwambtenaar door motie homohuwelijk
Lees ook:Vrijheid meningsuiting in geding na beledigen joden

Eén reactie op “Burgers gaan belangrijke rol spelen in strijd tegen koopzondagen

  1. F.Floor (61)

    “Strijd” tegen goed koopmanschap (begrip zoals omschreven in Burgelijk Wetboek).
    Onder de mof was kopen op Zondag inderdaad verboden (en nog wel meer dan dat) maar wie verplicht een burger om op de zondag zijn portemonnaie dicht te houden?
    De wetenschappelijke oorzaak van dit rare dwanggeloof is bekend: Napoleon-1e verordonneerde dat de 10-daagse werkweek werd ingevoerd volgens decimaal stelsel zodat er voortaan maar 36 rustdagen/jaar waren en wat gebeurde er? Op de 8e-werkdag zakten zijn ezels in elkaar die de kanonnen naar Rusland moesten trekken. Haastig opgetrommelde medici vonden de oorzaak namelijk dat 1x per 7 dagen het kaliumtransport van de bijnieren naar de restanten van opgeslagen melkzuur in het hart plaatsvindt en dat als men dat veel moet doorwerken na 7 werkdagen het hart niet meer normaal kan functioneren.
    Tot zover is alles nog wetenschappelijk. Maar NIET als een stel dwazen jouw voorschrijven op welke dag je moet uitrusten of jouw geld mag uitgeven. Zelfs boeren plachten op “Gods”-dag nog koeien te melken (mag niet volgens de Bijbel: dat moet de boerin doen) en zelfs dominees houden er 7-daagse werkweken op na (dat deden zelfs de Levieten nog niet want die rusten op de 1e-dag na de Sabbath).
    Hier komen we op een punt dat de massa-psychologie zo mooi beschrijft: Overtreders van zware misdrijven hebben in hun inwendige compensatie nodig en dat doen ze door de kleine regeltjes met geweld zijn naaste in te peperen! We zagen dit gedrag eerder bij de pedofiel Johannes Calvijn en later bij de Ayatollah Khomeiny en nu nog wel.
    Want hoe moet je de economische inperking van het in het Burgerlijk Wetboek omschreven begrip: ‘goed koopmanschap’ anders beschrijven dan aan drankrijden of coke?
    Literatuur: Zondagwet 1970, ingesteld na de zwembadrel in Kockengen 1969.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.