Uitspraken CGB over religie roepen de meeste discussie op

Religie beeldenwandMet name de uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over de vrijheid van godsdienst roepen veel verzet op. Dit blijkt uit het donderdagmorgen uitgebrachte jaarverslag van de CGB over 2006, schrijft het Reformatorisch Dagblad. „De follow-up van oordelen op de grond godsdienst toont aan dat verweerders soms moeite hebben met de CGB-oordelen. Van de zeven uitgebrachte oordelen waar onderscheid is geconstateerd, hebben vier verweerders te kennen gegeven het hiermee niet eens te zijn." De grootste stijging in het aantal verzoeken om een oordeel kwam vorig jaar ook op rekening van het thema godsdienstvrijheid: met 56 verzoeken over dit thema tegen 29 in 2005 een toename van 93 procent.

In haar jaarverslag weerspreekt de commissie de kritiek op CGB-oordelen rond de islam. „Hoewel ze in getal relatief gering zijn, deden ze veel stof opwaaien. Is er bij de thema's hoofddoek en burka nog ruimte voor debat, dat is anders als het om handen schudden gaat. De wet eist echter juist ruimte om met behoud van identiteit deel te nemen aan de samenleving en stelt dat voor inperking van godsdienstvrijheid de noodzaak van zo'n omgangsvorm ondubbelzinnig moet worden aangetoond."

Volgens de Commissie Gelijke Behandeling blijft er in de media veel aandacht voor gevallen waarin de islam een rol speelt. „Maar de grond godsdienst betreft niet alleen de islam, ook al zou je dat op basis van de berichtgeving in de media haast denken. Ook mensen die een andere godsdienstige overtuiging zijn toegedaan, zoals een christelijke, blijken te worden achtergesteld en buitengesloten."

Handicap
Voor de commissie weegt een omgangsnorm als handen schudden niet op tegen het grondwettelijke recht van mensen om zelf invulling te geven aan de vrijheid van godsdienst. „Oók als dat betekent dat je op grond daarvan geen handen wilt geven. De vele -soms emotionele- reacties gingen voorbij aan de grondslagen van de democratische rechtsstaat zoals het discriminatieverbod, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Die misschien wel onderlinge spanning vertonen, maar naast elkaar het recht op anders denken en anders zijn waarborgen."

De commissie ontving vorig jaar 694 verzoeken, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2005. De meeste verzoeken betroffen de grond leeftijdsdiscriminatie: 219. De grond ras staat op de tweede plaats met 105 verzoeken. „Zeer opvallend" noemt de CGB de stijging van de verzoeken op grond van handicap/chronische ziekte: vorig jaar zijn er 89 verzoeken binnengekomen, een toename van 37 procent.

Kledingeisen
De instroom van verzoeken op grond van geslacht nam vorig jaar met bijna een kwart af, maar staat desondanks nog op de vierde plaats met 83 verzoeken. De grond godsdienst kent – op de vijfde plaats – de relatief grootste toename.

De commissie kende vorig jaar volgens eigen zeggen veel zaken waarin kledingvoorschriften centraal stonden. Meestal ging het in deze zaken om godsdienstige uitingen in de vorm van bijvoorbeeld de hoofddoek of gezichtssluier. Ook was er een kwestie waarbij een boekhandel aan haar werknemers verschillende kledingeisen stelde. Mannen werden verplicht tot het dragen van een pantalon en vrouwen moesten een jurk of rok dragen. Volgens de commissie maakte de boekhandel hiermee verboden onderscheid op basis van geslacht.

Homoseksueel
In het jaarverslag gaat de commissie nog in op de betekenis van de gelijkebehandelingswetgeving als godsdienst en homoseksualiteit botsen. „Leidraad hierbij zal moeten zijn dat een werknemer met behoud van identiteit – homoseksueel of godsdienstig- moet kunnen werken. De homoseksueel zou zijn seksuele voorkeur niet onder de korenmaat behoeven te houden om gevrijwaard te worden van discriminatie. De vraag is of en in hoeverre deze leidraad ook geldt voor de gelovige die uitdrukkelijk zijn afkeer van homoseksualiteit laat blijken en zich daarbij baseert op een geloofsovertuiging, en op zijn beurt vraagt hierin te worden gerespecteerd."

De commissie start dit jaar een onderzoek naar de problemen die homo- en biseksuele mannen en vrouwen ondervinden op de werkvloer. De commissie vindt het opvallend dat er zo weinig zaken spelen rond homoseksualiteit en wijt dit aan schaamtegevoelens en angst de zaak te verliezen.

Lees ook in het Reformatorisch Dagblad: Homoseksualiteit stevig op de agenda

Lees ook op deze blog:
Basisschool mag ouders niet verplichten om handen te schudden
Christelijke scholen mogen hoofddoekjes verbieden
Juridisch mag een ambtenaar weigeren vanuit gewetensbezwaar
Commissie Gelijke Behandeling: 'Je godsdienst kun je niet afleggen'

Lees ook:Leger des Heils mag niet-christenen bij sollicitatie weigeren
Lees ook:Nieuwe commissie buigt zich over ‘kernwaarden rechtsstaat’
Lees ook:Interview met handenweigerende moslim-docente
Lees ook:Bekende Amerikaanse homo is na bekering ‘straight’
Lees ook:Basisschool mag ouders niet verplichten om handen te schudden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.