Bijbels Openluchtmuseum wil af van ‘bemoeierige bisschop’

Kerk bij opneluchtmuseumHet Bijbels Openluchtmuseum, tegenwoordig Museumpark Orientalis, stapt naar de rechter om van de bemoeienis van bisschop Hurkmans af te komen. Dat zegt de eigenaar van het museum, de Heilig Land Stichting, meldt Trouw op gezag van persbureau Novum. Het museum in het Gelderse plaatsje Heilig Landstichting geeft sinds 1993 naast het christendom ook aandacht aan de islam en later ook het jodendom. Op die manier wil het museum aandacht geven aan de spanningsboog en de overeenkomsten tussen de religies.

Voorgangers van Hurkmans hebben volgens de stichting steeds ingestemd met de verbreding. Maar Hurkmans zou sinds 2001 proberen van het museum een 'instrument van katholieke evangelisatie' te maken. In 2003 probeerde Hurkmans het huurcontract van de stichting met een dagvaarding nietig te verklaren. De bisschop probeert op allerlei manieren dwars te liggen, stelt de stichting. De stichting wijst erop dat het museum volgens de statuten een zelfstandige, burgerlijke stichting is met een eigen museale verantwoordelijkheid.

Daarom mag de bisschop zich niet meer met het museum bemoeien, stelt de stichting. Die wil nu dat de rechter duidelijkheid schept door te verklaren dat de eisen in de dagvaarding van de bisschop niet-ontvankelijk zijn.

Lees ook:Huis van Koran in voormalig Bijbels Openluchtmuseum
Lees ook:Bisschop wil geen urinoir voor de deur
Lees ook:Duitse rechter van zaak gehaald vanwege beroep op Koran
Lees ook:Hema niet blij met Arabische parodie ‘El Hema’
Lees ook:Islam ‘grootste bedreiging sinds communisme’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.