Preventielessen vanuit religieuze identiteit moeten subsidie krijgen

CanabisbladAandacht voor verslavingspreventie vanuit een christelijke levensvisie mag geen reden zijn voor het afwijzen van een subsidieverzoek. De rechtbank van Utrecht heeft dit beslist in een rechtszaak die is aangespannen door ‘Voorkom', een landelijke organisatie voor verslavingspreventie. ‘Voorkom' had bij de gemeente Utrecht voor het schooljaar 2005/2006 een subsidie aangevraagd voor het geven van 250 preventielessen op het voortgezet onderwijs. De gemeente wees het subsidieverzoek af. De gemeente Utrecht bepleitte dat het geven van godsdienstige vorming een substantieel onderdeel vormt van de activiteiten van Stichting Voorkom. ‘Voorkom' ging bij de rechtbank in beroep tegen de afwijzing.

De rechter stelde ‘Voorkom' in het gelijk. Zij citeerde de statuten van de stichting en oordeelde dat de geloofsbeleving van een ervaringsdeskundige (ex-verslaafde) een onderdeel mag vormen in de preventielessen van Stichting Voorkom, maar geen substantieel doel is. ‘De kern van de activiteiten van Stichting Voorkom bestaat onmiskenbaar uit verslavingspreventie bij jongeren', zo oordeelde de rechter.

De uitspraak is mijns inziens een belangrijke, omdat het duidelijk een situatie is waarin vastgesteld wordt in hoeverre het in Nederland (nog) toegestaan wordt om in het publieke domein te opereren vanuit een religieuze levensvisie. Aangezien ieder mens en iedere stichting een bepaalde levensvisie en overtuiging heeft, moet een christelijke overtuiging daarbij niet wezenlijk anders beoordeeld worden dan activiteiten vanuit een humanistische of atheïstische levensvisie. Gelukkig heeft de rechter dat in deze uitspraak ook duidelijk gemaakt.

Voor het verlenen van subsidie aan christelijke instellingen met een algemeen belang bestaat geen eenduidig beleid. Er is behoefte aan duidelijke criteria. De uitspraak van de Utrechtse rechtbank is daarom ook voor andere christelijke instellingen interessant.

Stichting Voorkom blijft zich inzetten voor verslavingspreventie onder jongeren en hoopt met de uitspraak van de rechter alsnog op een subsidie van de gemeente Utrecht. Beide partijen zijn hier met elkaar over in gesprek. ‘Voorkom' richt zich op het voorkomen van verslaving door het geven van preventieve voorlichtingen over alcohol, drugs, gokken en roken vanuit een christelijke levensvisie. Jaarlijks verzorgt ze in 110 gemeenten zo'n 3.000 lesuren in het bijzonder en openbaar voortgezet onderwijs, waarvan ruim 250 uur in Utrecht. Van een aantal gemeenten ontvangt Stichting Voorkom wel subsidie.

Een preventieles van Stichting Voorkom bestaat uit drie afzonderlijke lesuren die worden verzorgd door een preventiemedewerker en een ervaringsdeskundige. De eerste les heeft een theoretisch karakter, de tweede les draait om de oorzaken van verslaving en tijdens de derde les vertelt een ervaringsdeskundige over zijn verslaving en wat het christelijke geloof heeft bijgedragen aan zijn genezingsproces.

Lees ook:Bijbels Openluchtmuseum wil af van ‘bemoeierige bisschop’
Lees ook:Schande! SGP opnieuw zonder subsidie
Lees ook:Imam mag lekker z’n mond houden
Lees ook:Aanvragen moslim- en hindoebasischolen Den Haag verworpen
Lees ook:Vrijheid meningsuiting in geding na beledigen joden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.