Belgisch protest moslima’s tegen hoofddoekverbod

Moslima's tijdens protect in AntwerpenMaandagavond hebben enkele honderden islamitische vrouwen in Antwerpen geprotesteerd tegen een die avond aangenomen verbod op het dragen van hoofddoeken in bepaalde functies. Het gaat om een verbod op 'het dragen van uiterlijke symbolen van levensbeschouwelijke, religieuze, politieke of andere overtuiging voor stadspersoneel dat rechtstreeks klantencontact heeft', volgens de Nederlandse Islamitische Omroep. Om even kort te gaan: als je achter een loket zit, mag je geen hoofddoek dragen, geen kruisje om je nek hebben, geen hindoeïstische stip tussen de ogen hebben. Naar mijn mening is dit verbod een stap te ver.

Maar ik moet wel toegeven dat het een erg lastige afweging is. Aan de ene kant is er veel te zeggen voor een stuk representativiteit, die nodig is in bepaalde functies. Wanneer je achter een loket zit, wordt er van je verwacht dat je de instantie van dat loket vertegenwoordigt, in dit geval de overheid. Wanneer je mensen met een roze hanekam en een tatoeage met 'I love mom' op hun voorhoofd weigert omdat ze niet representatief zijn, kun je dan ook een moslima met een hoofddoek weigeren? Nogmaals, ik ben toch geneigd naar een 'nee', mits het de communicatie niet belemmert. Dus geen Boerka, want dan kun je niet meer normaal communiceren. Maar wel een hoofddoek, want daar heeft niemand last van.

Je kunt als overheid niet eisen dat iemand 'neutraal' is, wanneer hij of zij in functie is. Niemand is neutraal, iedereen heeft zijn eigen levensovertuiging en levensvisie. Je kunt je identiteit niet even overboord gooien en volgens mij hoeft dat ook helemaal niet. Je kunt en mag religie niet terug willen dringen naar het 'private gebied': binnenskamers mag alles, maar als je buiten komt word je geacht niet-religieus te zijn. Het 'publieke domein' is geen neutrale plaats, maar juist een ontmoetingsplaats van mensen met zeer diverse identiteiten, geloofsovertuigingen en levensvisies.

Waar je tegelijkertijd wel van op aan moet kunnen, is dat in de werkzaamheden de werknemer onbevooroordeeld is. Dus geen voortrekpraktijken, of iets dergelijks. Maar dat heeft niets met een hoofddoek of een kruisje te maken. Dat heeft wèl alles te maken met integriteit en betrouwbaarheid. En eerlijk gezegd heb ik dan meer vertrouwen in gelovigen dan in niet-gelovigen.

Lees ook op deze blog: Kruistocht British Airways voorbij
Lees ook op deze weblog: Moet een moslim-agente haar baas een hand geven?

Lees ook:Turken protesteren tegen toestaan hoofddoek
Lees ook:Christelijke scholieren tonen solidariteit met moslim-directeur
Lees ook:Niet-islamitische lerares geschorst wegens dragen hoofddoek
Lees ook:Nederland verbiedt boerka, Turkije wil hoofddoek weer toestaan
Lees ook:Boerkaverbod Wilders krijgt weinig bijval (wat vind jij?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.