Niet-islamitische lerares geschorst wegens dragen hoofddoek

Lerares met hoofddoekKinderen van groep acht van de Montessorischool in Roermond hebben maandagmorgen van de GGD slachtofferhulp gekregen omdat hun lerares is geschorst, nadat zij op school een hoofddoek droeg, schrijft De Pers. De onderwijzeres zou de kinderen hebben willen overtuigen van het belang van vrijheid van godsdienst. De lerares was niet islamitisch. Haar keuze om de hoofddoek te dragen en de daarop volgende schorsing moet bezien worden in het licht van de plaatselijke verwikkelingen in Roermond, zegt C. Achten van de Montessorischool.

,,In Roermond dreigt een islamitische school gesloten te worden vanwege financiële problemen. Dat betekent dat islamitische kinderen naar gewone scholen moeten. Dat heeft tot commotie geleid in de islamitische gemeenschap. De vraag leeft of de kinderen nog wel een hoofddoekje mogen dragen. In onze gedragscode staat dat bij ons het dragen van een hoofddoek is toegestaan, behalve tijdens de gymles, om veiligheidsredenen.”

C. Achten van de Montessorischool, die overigens spreekt van een ordemaatregel in plaats van een schorsing, legt aan DePers.nl uit dat de hoofddoek slechts een onderdeel is van het besluit om de onderwijzeres op non-actief te stellen voor de laatste week van het schooljaar. “Het gaat niet alleen om de hoofddoek. Er was meer aan de hand in de onderliggende verhoudingen. De hoofddoek was slechts de druppel.”

,,Het dragen van de hoofddoek is provocerend overgekomen. Nadat een aantal collega’s haar erop heeft aangesproken, is ze doorgegaan”, vervolgt Achten. ,,Bij de kinderen leidde dat tot onduidelijkheid en onrust. Ze wisten bijvoorbeeld niet of ze wel of geen petjes mochten dragen. De kinderen wilden gaan demonstreren, en dat zou in Roermond, waar het onderwerp op dit moment gevoelig ligt, tot extra, onnodige onrust. De lerares heeft een verkeerde inschatting gemaakt van het tijdstip en de afhandeling van haar actie.”

Nadat vrijdagmiddag de ouders per brief uitleg hebben gekregen over de ordemaatregel tegen de lerares, hebben de kinderen maandagmorgen met twee medewerkers van de GGD een kringgesprek gehouden. Volgens Achten waren de kinderen aanvankelijk boos, maar hebben ze begrip voor de situatie. De feestelijke afsluiting van de basisschoolcarrière van de leerlingen uit groep 8 vindt normale doorgang.

De lerares heeft een nieuwe baan in Noord-Brabant. Volgens Achten heeft het vertrek niets met de ontstane situatie te maken en krijgt de onderwijzeres op haar nieuwe school een managementfunctie.  

Lees ook:Christelijke scholieren tonen solidariteit met moslim-directeur
Lees ook:Brits meisje mag geen ‘kuisheidsring’ dragen van school
Lees ook:Peiling: Karate met of toch zonder hoofddoek?
Lees ook:Christelijke scholen mogen hoofddoekjes verbieden
Lees ook:370.000 euro voor ‘emotionele schade’ na bekijken Brokeback

5 reacties op “Niet-islamitische lerares geschorst wegens dragen hoofddoek

  1. Henk-Jan

    Mevrouw is niet geschorst vanweten d’r doekie, maar vanwege haar gedrag rondom die zaak: provocatie, opdrachten van de directie weigeren en collega’s die commentaar gaven uitschelden.

    En dát moet een managementsfunctie krijgen? Doe maar een baan als onderwijsassistente.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Henk-Jan

    (stond eerder deze week al in diverse andere media, daarin werd dat wangedrag beter belicht)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Amenia-Louise

    TSSSSTSSSSSSZZ EGT DOM DOM DOM

    ,,
    RESPECT MAN !! ,,

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rose-Marie

    Hooi menSjes ,,
    iik vin dit egt dom hoor,,
    dat ze dat gwn doen omda ze hoofddoek draagt
    laat haar dan lkkr haar eigen weg gaan zeg OMG!! ,, egt waar gaat de wereld naartoe tegenwoordig!!

    -xxx- Rose-Marie [L]..,

      /   Beantwoorden  / 
  5. Henkie

    Dames, leer eens fatsoenlijk spellen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.