Aruba moet van Hoge Raad homohuwelijk accepteren

Charlene Oduber en Esther Lamers Een in Nederland gesloten homohuwelijk moet door Aruba worden erkend, schrijven verschillende media vandaag. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in de zaak van een lesbisch paar. Daarmee is een definitieve beslissing gevallen na jaren van juridische strijd. De burgerlijke stand op Aruba weigerde het in Nederland gesloten huwelijk in te schrijven. De zaak van de Arubaanse Charlene Oduber en haar Nederlandse partner Esther Lamers begon toen zij zich op Aruba vestigden. In Nederland hadden ze hun geregistreerd partnerschap omgezet in een huwelijk. De Arubaanse ambtenaar weigerde hun inschrijving in het bevolkingsregister als gehuwden. Volgens de rechtbank en later het Gemeenschappelijk Hof van Justitie moeten Nederlandse aktes op Aruba worden erkend.

De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van Aruba nu verworpen op grond van artikel 40 van het Statuut. Daarin staat dat een in Nederland, de Antillen of Aruba opgemaakte akte overal in het Koninkrijk dezelfde rechtskracht heeft. De Arubaanse overheid mag de huwelijksakte van Oduber en Lamers daarom niet toetsen aan het Arubaanse recht of openbare orde.

Volgens de rechters wordt dit niet anders wordt omdat een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht op Aruba en in de regio wordt afgewezen als strijdig met de goede zeden. De landen van het Koninkrijk staat het weliswaar vrij om hun eigen wetgeving op te stellen op basis van verschillen in maatschappelijke opvattingen, dat neemt niet weg dat elders gesloten akten moeten worden aanvaard. Het echtpaar Oduber-Lamers moet daarom als gehuwd worden ingeschreven in het Arubaanse bevolkingsregister. Overigens woont het paar intussen weer in Nederland.

Lees ook op deze blog:
Oppositie Bonaire wil niet verplicht worden tot homohuwelijk

Lees ook:Oppositie Bonaire wil niet verplicht worden tot homohuwelijk
Lees ook:Peiling: Ben jij voor afschaffing homohuwelijk?
Lees ook:Minister moet gewetensbezwaar trouwambtenaren veilig stellen
Lees ook:Franse homo’s mogen niet trouwen van Hof van Cassatie
Lees ook:NKO: Helft ChristenUnie-kiezers wil verbod homohuwelijk

2 reacties op “Aruba moet van Hoge Raad homohuwelijk accepteren

  1. PeeGee (Klaassen)

    Ze zijn nog niet overal zo hedonistisch achterlijk als in europees Nederland.

      /   Beantwoorden  / 
  2. janneke

    Eindelijk geen officiele discriminatie meer. Dat land is zonder van ons belastingeld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.