Turken vrezen einde scheiding tussen kerk en staat

Erdogan'We willen geen imam als president,' schreeuwden de 300.000 demonstranten, die bijeen waren gekomen om de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan er van te weerhouden zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van Turkije. Vanaf maandag zijn de inschrijvingen voor het Turkse presidentschap geopend en veel Turken vrezen dat Erdogan streeft naar een einde van de scheiding tussen staat en geloof, waar de nationale held en grondlegger van het moderne Turkije, Kemal Atatürk, voor gezorgd heeft., schrijft Elsevier. Een einde aan de scheiding tussen geloof en staat is voor de Turken onacceptabel, maar heel dichtbij volgens president Ahmet Necdet Sezer. ‘De dreiging van het islamitische fundamentalisme voor de seculiere gevestigde orde in Turkije is groter dan ooit tevoren,’ zei hij vrijdag in een toespraak voor de militaire academie in Istanbul.

Op 16 mei treedt Sezer af, en Erdogan is zijn voornaamste opvolger. De Turkse president wordt namelijk gekozen door het parlement, waarin de op islamitische leest geschoeide partij van Erdogan een absolute meerderheid heeft.  Secularisten vrezen dat met Erdogan of een van zijn geestverwanten als president een islamitisch bewind een feit is.

Erdogan zei dat hij niet van plan was om een pro-islamitische agenda te voeren, maar de bevolking twijfelt daaraan. Sinds hij premier is, heeft Erdogan zich altijd pro-westers opgesteld en is hij tamelijk populair onder de Turken. Maar zij zijn de Erdogan van voor het premierschap niet vergeten. Hij was leider van de in 1998 verboden moslim-fundamentalistische Refah-partij.

‘Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten,’ citeerde hij in 1997 een gedicht, waardoor hij wegens poging tot stichting van een islamitische staat achter de tralies belandde. In 2002 bleek hij nog niet veel veranderd: ‘Men kan niet seculier en een moslim tegelijkertijd zijn,’ zei hij net voor hij premier werd tegen de New York Times.

Om hem te behoeden voor pro-islamitische politiek, kreeg Erdogan ook nog een impliciete waarschuwing van het leger, dat zichzelf ziet als hoeder van het secularisme. ‘Wij hopen dat iemand loyaal aan de republiek, en niet alleen in woorden, maar ook in daden, tot president wordt gekozen,’ zei Yasar Buyukanit, de hoogste Turkse legerleider, volgens AP in een officiële verklaring.

Lees ook:‘President Turkije weigert aanbod Beatrix vanwege hoofddoekjes’
Lees ook:Hirsi Ali: Turks leger moet de democratie beschermen
Lees ook:Turkije: het levende bewijs dat islam en democratie samengaan?
Lees ook:Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen
Lees ook:Koran op school in Duitsland

Eén reactie op “Turken vrezen einde scheiding tussen kerk en staat

  1. klop klop

    ik hoop dat recep tayip erdogan minister word. hij is de top.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.