Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen

'Blauwe moskee' in TurkijeDe Turkse politie heeft gisteren nog vijf verdachten gearresteerd na de moord op drie christenen, schrijft het Algemeen Dagblad. In totaal zitten nu tien jonge mannen van rond de 20 jaar in voorlopige hechtenis in de zuidoostelijke stad Malatya. De drie slachtoffers, twee Turken en een Duitser, waren op stoelen vastgebonden, waarna de daders hun keel door hebben gesneden. Volgens de Turkse media hadden de verdachten brieven op zak waarin stond dat zij de moorden hadden gepleegd uit religieuze en nationalistische motieven. ‘Onze godsdienst wordt vernietigd,’ zou er in de brieven staan. En: ‘Laat dit een les zijn voor de vijanden van ons geloof.’

De verdachten verbleven in een islamitisch pensionaat. De slachtoffers werkten voor de kleine uitgeverij Zirve, die christelijke lectuur en bijbels drukt. Premier Erdogan noemde het ritueel afslachten van de drie christenen barbaars. De Turkse minister Gül (Buitenlandse Zaken) benadrukte dat de moorden indruisen tegen de ‘traditie van tolerantie’ in Turkije.

Sommige columnisten wijzen er juist op dat het Turkije fundamenteel ontbreekt aan tolerantie. Ertugrul Özkök, hoofdredacteur van Hürriyet, steekt de hand in eigen boezem en schrijft: ,,Wat er in Malatya is gebeurd is onze collectieve verantwoordelijkheid.” Volgens hem was iedereen betrokken bij de campagnes tegen een handvol mensen die bijbels verspreiden en samenkomen in piepkleine kerkjes.

,,In Duitsland hebben Turken 3000 moskeeën geopend. Waar is onze beschaving als we niet eens een paar kerken en een handvol zendelingen kunnen tolereren?” De Duitse christendemocratische partij van kanselier Merkel verklaarde dat de moorden bewijzen dat het land dat aspirant-lid is van de Europese Unie nog niet voldoet aan het criterium van vrijheid van godsdienst. In Turkije wonen op een bevolking van 71 miljoen mensen amper 90.000 christenen.

Lees ook op deze blog:
Turken vrezen einde scheiding tussen kerk en staat

Lees ook:Turken vrezen einde scheiding tussen kerk en staat
Lees ook:Turkije: het levende bewijs dat islam en democratie samengaan?
Lees ook:Hirsi Ali: Turks leger moet de democratie beschermen
Lees ook:Vrijspraak in hoger beroep voor Iraanse ‘verdedigers islam’
Lees ook:Turkse moslims massaal opgelicht

Eén reactie op “Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen

  1. volgeling van Jezus

    2 Timotheus 3:12 Allen, die in Christus Jezus godvruchtig willen leven, zullen vervolgd worden.

    Johannes 15:
    Indien zij Mij vervolgd hebben, zij zullen ook u vervolgen…Maar dit alles zullen zij u aandoen om mijn naam, want zij kennen Hem niet, die Mij gezonden heeft… Wie Mij haat, haat ook mijn Vader…

    Men zal u uit de synagoge bannen; ja, de ure komt, dat een ieder, die u doodt, zal menen Gode een heilige dienst te bewijzen.
    En dit zullen zij doen, omdat zij noch de Vader, noch Mij kennen .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.