Turkije: het levende bewijs dat islam en democratie samengaan?

Turkse president Erdogan met zijn vrouwDe verkiezingsoverwinning van de Turkse Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) is niet alleen een succes voor premier Tayyip Erdogan. Het is bovenal een succes voor gewone Turken die geloven dat economisch herstel en democratische hervormingen, uitmondend in aansluiting bij de EU, heel goed te combineren zijn met behoud van de eigen moslimcultuur. Turkije lijkt het bewijs te leveren dat islam en democratie goed samengaan, schrijft Trouw. Een wolf in schaapskleren werd de AKP van Erdogan vaak genoemd. Daarmee gaven de vele critici, zowel binnen als buiten Turkije, te kennen de moslim-democraten voor geen cent te vertrouwen.

Hun hervormingsgezindheid, hun pogingen aansluiting te zoeken bij de EU werden uitgelegd als evenzovele pogingen om de kiezer te misleiden. Erdogan zou er uiteindelijk alleen maar op uit zijn van Turkije een islamitische staat te maken, waarin de sjaria weer met hoofdletters wordt geschreven.

Vanzelfsprekend is met deze verkiezingsuitslag het bewijs van het tegendeel niet geleverd. Misschien klopt het zelfs dat Erdogan in het diepst van zijn binnenste een overtuigd islamist is gebleven. Daar staat tegenover dat hij zelf meerdere malen publiekelijk heeft verklaard in de loop der jaren te zijn geëvolueerd tot een overtuigde democraat. Daar staat ook tegenover dat hij met zijn daden van die overtuiging blijk heeft gegeven. En sinds afgelopen zondag kunnen we daar nog aan toevoegen dat de meerderheid van het Turkse volk (die niets moet weten van invoering van de sjaria) Erdogan het voordeel van de twijfel heeft gegeven.

Dat laatste gebeurde niet zonder reden. Het Turkse volk bleek zo langzamerhand genoeg te hebben van het ingrijpen van de machtige strijdkrachten, die ook dit keer als de hoeders van de seculiere republiek Erdogan de voet dwars hadden gezet. Maar het Turkse volk veegde tegelijk de vloer aan met de fundamentalistische Gelukzaligheidspartij.

Dit alles wijst in maar één richting: Turken willen voortzetting van de hervormingen en van de pro-Westerse koers en zij vertrouwen dat karwei bij voorkeur toe aan de moslim-democraten. Op zo'n moment kunnen wij in Europa moeilijk blijven doen over het bestaan van een machtige partij van moslim-democraten. Maar het is ook het moment om te beseffen dat Europa een rijke geschiedenis kent waarin christenen hun politieke idealen niet onder stoelen of banken steken, zonder met de democratie in problemen te komen. Waarom zouden moslims in Turkije niet hetzelfde kunnen?

Lees ook op deze blog:
Hirsi Ali: Turks leger moet de democratie beschermen
Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen
Turken vrezen einde scheiding tussen kerk en staat
'President Turkije weigert aanbod Beatrix vanwege hoofddoekjes'
Peiling: sharia en democratie gaan prima samen

Lees ook:Hirsi Ali: Turks leger moet de democratie beschermen
Lees ook:Turken vrezen einde scheiding tussen kerk en staat
Lees ook:‘President Turkije weigert aanbod Beatrix vanwege hoofddoekjes’
Lees ook:Tien jonge verdachten opgepakt voor brute moord Turkse christenen
Lees ook:Turken protesteren tegen toestaan hoofddoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.