Weigering leerling wegens open internet en tv onrechtmatig

Hoornbeeck College AmersfoortHet reformatorische Hoornbeeck College in Amersfoort moet een vorig jaar geweigerde leerling toch toelaten. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof beslist, meldt NRC Handelsblad. De school had de toen 16-jarige jongen niet toegelaten. Tijdens een rechtszaak in augustus vorig jaar over de weigering zeiden de ouders dat dat was gebeurd omdat zij thuis televisie en een niet-gefilterde internetverbinding hebben. Maar voor de weigering voerde de school bij de rechter ook andere argumenten aan, zoals de visie van de ouders op medezeggenschap, het gebruik van bepaalde bijbelvertalingen en het feit dat het zusje van de leerling wel eens een lange broek draagt.

De voorzieningenrechter oordeelde dat deze zaken in strijd zijn met de identiteit van de school, en dat de jongen daarom geweigerd mocht worden. De ouders gingen hiertegen in beroep. In het arrest van gisteren stelt het gerechtshof dat een school weliswaar een leerling mag weigeren op grond van de religieuze richting, maar dat ze de regels dan wel consequent moet toepassen. Dat heeft de school niet gedaan, volgens het gerechtshof, omdat in eerdere gevallen zaken als televisie, een zusje met een broek of een afwijkende visie van de ouders op medezeggenschap geen breekpunt waren.

Deze ongelijke behandeling was vorig jaar voor de voorzieningenrechter niet genoeg reden om de ouders gelijk te geven. De rechter hechtte meer belang aan het argument dat de leefstijl van het gezin raakte aan de identiteit van de school.

Het Hoornbeeck College is een school voor middelbaar beroepsonderwijs, met behalve in Amersfoort ook vestigingen in Apeldoorn, Goes, Kampen en Rotterdam. „De school onderschrijft onvoorwaardelijk en geheel de Heilige Schrift als het onfeilbaar Woord van God alsmede de daarop gegronde Drie Formulieren van Enigheid”, schrijft het college op zijn website. De school telt in totaal vierduizend leerlingen.

Lees ook:Reli-poll: slaat oranjegekte door nadat school oranjeprullaria verbiedt?
Lees ook:Moslima mag wel schoonmaken maar niet in kantine werken
Lees ook:CGB: Stage van prekende moslimstudent terecht beëindigd
Lees ook:Verbied Fitna
Lees ook:Hitlergroet gefilmd in ‘christelijke schoolklas’

17 reacties op “Weigering leerling wegens open internet en tv onrechtmatig

  1. Joseph the cuckold

    Orthodoxe mensen zouden voor mij hilarisch zijn, ware het niet dat ze weten hoe met wapens om te gaan…
    Omdat het zusje wel eens een lange broek draagt… What the Hell???
    Ik vraag me af met wat god haar gaat straffen. Het zal waarschijnlijk rijk en gelukkig leven zijn.
    Moet je je maar niet zo overgeven aan dit aardse bestaan. Had je maar gewoon doodstil moeten zitten op zondag.

      /   Beantwoorden  / 
  2. biermeester

    “De school onderschrijft onvoorwaardelijk en geheel de Heilige Schrift als het onfeilbaar Woord van God”

    Een boek vol tegenstrijdigheden, gruweldaden door en voor god, en aantoonbare lariekoek.

    Eigenlijk is de bijbel net het internet :P

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk-Jan

    Wie niet de bijbel kan toepassen zonder gefilterd internet en met een tv, kan zich beter afvragen waarom hij zelf zo zwak is, in plaats van een ander te dwingen hetzelfde te doen.

    Jammer dat de rechter nog steeds zegt dat de school in het priveleven van de leerling zou mogen wroeten als ze het consequent doen…

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ruud Vermeij

    Wie kan mij duidelijk maken waar in de Bijbel staat dat zusjes geen lange broek aanmogen?
    (Of wie kan mij aantonen dat mannen destijds wel lange broeken droegen????)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Prins Sven von CyberBunker

    Worden scholen niet geacht de waarheid te vertellen in plaats van leugens uit een sprookjesboek uit de middeleeuwen en andere waandenkbeelden waarvoor we ook andere instituten hebben? Sluiten die tent.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Scherpschutter

    Het is zwak om maar wat in het wilde weg te roepen. Er zijn genoeg scholen in ons vrije nederland. Keuze genoeg. Kies je voor een reformatorische school. Een school met duidelijke normen en waarden, neem dan ook de consequenties serieus.
    Als je gaat bepalen welke middelmatige regeltjes een school zou mogen stellen en welke niet dan ben je juist de vrijheid aan het beknotten.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Vanes

    Ik heb jaarverslag van dit college gescand. Ze krijgen zo’n 22 miljoen euro per jaar van de overheid om onderwijs te geven om de op de bijbel geopenbaarde waarheden over te dragen.

    Dat wil dus zeggen om leerlingen af te schermen van de wetenschappelijke kennis, want ook het internet op deze school is gefilterd. Dus OC&W subsidieert scholen waar willens en wetens bepaalde kennis wordt afgeschermd. Zo bouwen we lekker aan onze kenniseconomie.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Lexus

    Waarom elke keer weer die onverdraagzaamheid?
    Zoals scherpschutter stelt is er keus voor iedereen. Is het niemand opgevallen dat er op zulke scholen vrijwel nooit incidenten zijn met bijvoorbeeld alcohol en drugs. Als iedereen de Bijbel zou volgen dan zou de wereld er beter uitzien dan nu. Volgens mij wordt trouwens niemand gedwongen tot het dragen van bijvoorbeeld rokken of zo, dus ik weet niet waar de term fundamenatlisten op gebaseerd is. Uitwassen in het verleden geven niet de Bijbelse lijn aan. Mensen die de Bijbel willen volgen zijn zeker ook niet volmaakt.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Lexus

    Nog even een reactie op Vanes,
    ik heb zelf ook gefilterd internet en kan alle wetenschappelijke informatie vinden die ik nodig heb. Wat ik niet kan zien is o.a. porno. Volgens mij komt van prono op internet meer ellende dan goede dingen.
    Ik ben bezig met een HBO studie CE en ik heb nog nooit gehad dat ik een site niet kon openen. Denk je trouwens dat zulke scholen niet gecontroleerd worden dooe het ministerie? Over het algemeen is het niveau op die scholen juist erg hoog (ik heb er zelf overigens niet opgezeten), maar ik ken 2 leraren.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Vanes

    Ongetwijfeld is het niveau daar erg hoog, het zal zeker geen zwarte school zijn. Maar ik heb zelf niet op zo’n school gezeten. Wat leren ze daar over evolutie en ontstaan van het heelal?

    Mijn bezwaar is niet het gefilterde internet, mijn bezwaar is dat algemene middelen worden ingezet om kinderen in een afgeschermde omgeving te indoctrineren. Een ballotage instellen die zelfs kijkt naar de kleding van een gezinslid of de aanwezigheid van TV doet mij eerder denken aan Noord Korea dan aan een democratisch land als Nederland.

    Onverdraagzaam ben ik niet want deze scholen mogen zeker bestaan maar dan wel gefinancierd door de eigen geloofsgemeenschap.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Lexus

    Vanes, bedankt voor je oprechte reactie.
    Ik denk dat je niet uit het oog moet verliezen dat dit soort zaken wezenljik zijn voor het behoud van de identiteit van de school. In de dagelijkse gang van zaken echter wordt er gewoon les gegeven zoals iedere leerling op een mbo dat krijgt.
    Ik heb zelf ook op een christelijke school gezeten (waar je wel TV, broek, e.d. mocht hebben) maar daar werdt de evolutietheorie en het onttaan van het heelal wel behandeld. Dat zal ook hier gebeuren. De schepping wordt echter ook behandeld. De evolutietheorie is toch een theorie? Ik zat vanmiddag het blad “vogels” te lezen en als ik dan lees hoe wonderlijk dat elk jaar gaat met een andere kleur veren in de winter en de jaarlijkse trek, dan kan ik beslist niet geloven dat dat allemaal toevallig is ontstaan. Wat betreft de vergelijking met Noord Korea, ik denk dat je het beter de leerlingen van de school zelf kunt vragen. Ik ken er een aantal (mijn vrouw o.a.) en die functioneren allemaal helemaal normaal, ook in deze maatschappij.
    Wat betreft het financieren door de eigen geloofsgemeenschap: Jij wilt dus ieder voor zich? Iedereen gelooft in zijn eigen dingen. Er is nergens unanimiteit over in deze wereld, dus iedereen moet zijn eigen boontjes dan maar doppen?

      /   Beantwoorden  / 
  12. bert

    De religieuze onverdraagzaamheid neemt hand over hand toe.Allerlei sekten en godsdiensten,bedreigen de leefbaarheid in europa.Zullen de regeringen voldoende moed hebben,om ons te beschermen tegen deze religieuze bandieten.

      /   Beantwoorden  / 
  13. scherpschutter

    Het lijkt soms wel een hetze te bestaan op alles wat christelijk is en dat terwijl onze maatschappij op de schouders van een christelijke traditie staat. Waarom?
    Het is zeer zeker nooit de bedoeling van de fam. Roest dat er vaak zo wordt gefulimineerd tegen het bijbelgetrouwe kader van het Hoornbeeck College. Inderdaad is het vaak moeilijk aan de buitenwereld uit te leggen waar het nu werkelijk over gaat….
    Een lange broek? Een televisie? Een medezeggenschapsraad? Jammer dat dat het beeld is…. Een christen wordt herkent aan zijn handel en wandel. Hij is vrijgekocht door Christus em wil niet liever dan zijn hele leven inrichten tot eer van zijn Schepper en Verlosser. Alles wat daarin een verhindering is wil hij uit zijn leven weren. Juist niet om te doen alsof hij beter zou zijn dan die boze buitenwereld. Maar juist omdat hij van zichzelf weet de grootste zondaar te zijn.
    Helaas zijn veel christenen (ook reformatorische) zo beïnvloed door het consumentalisme, utilisme enz enz dat de buitenkant vaak overblijft. Een huls zonder inhoud…. God veranderd niet. Hij is dezelfde God van 2000 jaar terug. Wij mensen veranderen wel. Een TV kan daarin belemmerend werken. Alleen een christen die leeft met Christus is echt vrij mens. Anders blijven we slaaf, van onze spullen, de media, ons gezin, ons werk, onze godsdienst, onze computer enz.

      /   Beantwoorden  / 
  14. shogun

    Als psyiatrische patient zou ik er nog in kunnen komen,indien u die leugens gelooft,die twintig eeuwen zyn samen geperst,in die bybels en die korans.
    welk zinnig mens die zonder vooroordelen in deze leugen bundels leest en begrypt wat hy leest,dan kan ik my niet voorstellen dat iemand daar in trapt.wat wy geloven is datgene dat er van in onze geboorte werkelyk ingestampt is.
    Hersenen die jaren lang beschadigd zyn door leugens in te pompen,kunnen op zich zelf niet meer denken,dus neemt men maar aan wat hem wys gemaakt is

      /   Beantwoorden  / 
  15. scherpschutter

    Beste Shogun,
    Je gebruikt nogal gespierde taal.
    Heb je er weleens over nagedacht dat de meeste leugens door de pers worden verspreid?
    Er moet wel ruimte blijven voor een eerlijke gesprek. Dat staat onze maatschappij dacht ik nog steeds voor. Jij ook toch?

      /   Beantwoorden  / 
  16. Vanes

    “Wat betreft het financieren door de eigen geloofsgemeenschap: Jij wilt dus ieder voor zich? Iedereen gelooft in zijn eigen dingen. Er is nergens unanimiteit over in deze wereld, dus iedereen moet zijn eigen boontjes dan maar doppen?

    Ja, daar ben ik een sterk voorstander van om een groot aantal redenen.
    Het bijzonder onderwijs had erg veel zin in vroeger tijden toen mensen met verschillende overtuigingen bij elkaar in de buurt woonden. Inmiddels is daarvan geen sprake meer. In de meeste steden en dorpen wonen katholiek en protestant, moslim en ongelovige door elkaar heen. Kinderen gaan daarom vaak naar de school die het dichtst bij is en niet naar de school die het best aansluit bij de geloofsovertuiging. Alleen ouders die veel waarde hechten aan de religieuze overtuiging zijn bereid om kinderen over grotere afstand naar school te brengen. Wel is kwaliteit van het onderwijs vaak een belangrijk argument voor de schoolkeuze. In achterstandswijken zie je veel “blanke” ouders kinderen naar scholen buiten de buurt brengen omdat het geen zwarte school is. Waarom worden openbare scholen zwart? Omdat moslims kinderen bij voorkeur niet naar een christelijke school sturen en openbaar (en dus neutraal) vaak beter is.
    De islam is de snelst groeiende godsdienst in Nederland. Dit houdt in dat over niet al te lange tijd er veel islamitische scholen opgericht zullen gaan worden, simpel omdat daar vraag voor is. Dan zullen christelijke bijzondere scholen de geldstroom af zien nemen ten gunste van de islamitische scholen. Dit tij valt nu te keren door te kiezen voor het principe dat iedere levensovertuiging scholen op bijzondere grondslag volledig zelf moeten financieren. Mijn conclusie is dan ook een sombere, doordat het huidig bijzonder onderwijs zo dogmatisch vasthoudt aan de bestaande financiering tekenen ze op termijn voor hun eigen ondergang.
    Tot slot mijn persoonlijke bezwaar: Ik vind niet dat de overheid opvoeding die gestoeld is op een levensovertuiging moet financieren. De scheiding van kerk en staat moet ook hier sterker doorgevoerd worden. Richt het onderwijs zo in dat het zo neutraal mogelijk is. De canon van de Nederlandse geschiedenis is in dit opzicht een goed voorbeeld van hoe lesstof dan vastgesteld kan worden: door brede commissies die alle aspecten van de Nederlandse samenleving, de huidige en de historische in de lesstof door laat klinken. Religieuze scholing zal dan moeten buiten de schooltijd en daar hoort het ook thuis: in de privé-sfeer.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Lexus

    Vanes, ik denk dat je dan geen recht doet aan de nederlandse situatie. De bijzondere scholen zijn hier in de meerderheid.
    We praten dus niet over een aantal fanatiekelingen die hun eigen regeltjes willen vasthouden, maar over een zeer grote groep.
    Dat de samenleving seculariseert betekent nog niet dat het bijzonder onderwijs waardeloos is geworden. We kennen vrijheid van godsdienst, inderdaad is consequentie dat er meer islamitische scholen komen. Ik ben daar niet voor , met name vanuit het oogpunt van integratie. Bij christelijke en reformatorische scholen speelt dat vraagstuk absoluut niet. Ik wil graag een misverstand uit de weg ruimen: op christelijke scholen wordt ook de hele geschiedenis en biologie behandeld. Wel wordt er indien van toepassing het Bijbelse antwoord bijgegeven. Wat hier mis aan is weet ik niet. Ik weet zeker dat als de nederlandse samenleving naar de Bijbel zou gaan leven, dan was er geen moord, doodslag, echtscheiding en dat soort nare zaken meer. Ik denk dat je met mij constateert dat na de ontkerkelijking de Nederlandse maatschappij er niet beter op wordt. Het verband lijkt me duidelijk. Als iedereen zijn eigen normen bepaalt wordt de samenleving onleefbaar. Als we de Bijbel als richtsnoer zouden hanteren (de 10 geboden) zou de leefbaarheid weer goed zijn.

    Wat betreft de financiering van scholen, die zou denk ik inderdaad wel beter kunnen , met behoud van het bijzonder onderwijs.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.