Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast

Kareem voor aanvang van de rechtzaak op 25 januariDe 22-jarige Egyptische blogger Abdel Kareem Nabil (blognaam Kareem Amer) over wie we vorige week op deze weblog schreven, zit nog steeds vast. Gisteren moest hij opnieuw voor de rechter verschijnen, nadat zijn verdediging vorige week om uitstel had gevraagd. De aanklacht tegen Kareem luidde: ,,Aanzetten tot oproer, belediging van de islam, beschadigen van de nationele eenheid en belediging van de president.'' Het enige wat Kareem had gedaan was: schrijven. Op zijn weblog schroomde hij niet om kritiek te uiten op de extremistische uitingen van de islam en de Egyptische regering. De rechtzaak is gisteren opnieuw uitgesteld op verzoek van de verdediging, tot 1 februari. Wellicht is dat een slimme zet, want er komt steeds meer aandacht voor de zaak. Zo schreven twee Amerikaanse Congresleden een brief naar de Egyptische ambassadeur met het verzoek Kareem 'onmiddellijk' vrij te laten.

Kareem maakt vredesteken, tijdens rechtzaak op 25 januariKareem kan tot maximaal negen jaar gevangenisstraf krijgen, als hij schuldig wordt bevonden. Toch was Kareem gisteren tijdens de rechtzaak opgewekt, met name door de massale aandacht van de pers (die overigens niet in de rechtzaal aanwezig mocht zijn). Het is goed dat er wereldwijd aandacht is voor deze zaak. Zodat Egypte weet dat de hele wereld over hun schouder meekijkt. Dan laten ze het -hopelijk- wel uit hun hoofd om iemand (waarschijnlijk onder druk van islamitische geestelijken) te veroordelen om het publiekelijk uiten van een mening. Free Kareem! (Uiteraard houden we lezers van deze blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Abdel Kareem Nabil).

Je kunt een petitie ondertekenen, voor de vrijlating van Kareem. Klik hier om naar de website te gaan, waar de petitie terug te vinden is.

Lees ook deze weblog: Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam

Lees ook:Derde keer uitstel proces Egyptische blogger
Lees ook:Druk op VN voor vrijlating Egyptische blogger
Lees ook:Egyptische blogger vier jaar gevangenisstraf voor kritiek
Lees ook:Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam
Lees ook:Egyptische geestlijke: ‘Moslims mogen van geloof veranderen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.