Derde keer uitstel proces Egyptische blogger

Betoging New-YorkNa twee uitgestelde rechtzaken is de rechtzaak tegen de Egyptische blogger Abdel Kareem Nabil (blognaam Kareem Amer) vandaag opnieuw uitgesteld tot 22 februari, is zojuist bekend gemaakt via de website freekareem.org. De rechter luisterde niet naar gesproken verdediging van Kareem, omdat de advocaten van Kareem en de aanklagers bijna op de vuist gingen. Een mensenrechtactivist die nauw bij de zaak betrokken is, Dalia Ziada, zei dat Kareem 'in een zeer slechte situatie zit', omdat een advocaat (waarschijnlijk vanuit rechtse islamitische groeperingen) die tijdens de vorige rechtzaak een aanklacht indiende tegen Kareem, nu bijgestaan wordt door negen andere advocaten.

De officiële aanklacht luidde: ,,Aanzetten tot oproer, belediging van de islam, beschadigen van de nationale eenheid en belediging van de president.'' Alle beschuldigingen komen neer op één feit: Kareem uitte kritiek op de islam en op de regering, op zijn Arabisch-talige weblog http://karam903.blogspot.com/. Hij zei vandaag onschuldig te zijn. ,,Ik zie niet in wat ik zou hebben gedaan'', zei Kareem nadat de aanklacht werd voorgelezen. ,,Ik heb mijn mening geuit en mijn intentie was niet om iets te doen waarvan ik nu beschuldigd word.'' Mensenrechtenorganisaties geven aan dat de rechtzaak waarschijnlijk als een waarschuwing moet dienen voor andere bloggers die de overheid en islam beledigen.

Betoging New York

Gisteren vond In New York een betoging plaats van enkele symphatisanten van Kareem, voor de ambassade van Egypte (zie foto's). Vorige week woensdag schreven een tweetal Congresleden uit de Verenigde Staten een brief aan de Egyptische ambassadeur, waarin ze hun zorgen uitten over de gevangenschap van Kareem en vroegen om vrijlating van de blogger. Naast enkele regionale mensenrechtenorganisaties, volgt pers-belangenvereniging 'Reporters Without Borders' de zaak op de voet. Vandaag meldde ook Amnesty International gebeld te hebben om de onmiddellijke vrijlating van Kareem te eisen. Een online petitie voor de vrijlating van Kereem is zo'n 2000 keer ondertekend.

Lees ook op deze blog: Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast
Lees ook op deze blog: Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam

Lees ook:Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast
Lees ook:Druk op VN voor vrijlating Egyptische blogger
Lees ook:Egyptische blogger vier jaar gevangenisstraf voor kritiek
Lees ook:Egyptische minister stuurt gesluierde vrouw weg
Lees ook:Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.