Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam

Abdel Kareem Nabil - foto van zijn weblogAbdel Kareem Nabil (blognaam Kareem Amer) is 22 jaar oud, moslim, en studeert rechten in Egypte. Gewone jongen zou je zeggen. Helaas niet. In november 2006 is hij opgepakt omdat hij op zijn weblog kritiek had getuit op de regering en op de islam, waarmee hij de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Gisteren stond hij voor de rechter en er hangt hem maximaal negen jaar gevangenisstraf boven het hoofd. De rechtzaak is op verzoek van de verdediging verdaagt tot 25 januari. En wat heeft hij nu precies gedaan? De officiële aanklacht luidt: ,,Aanzetten tot oproer, belediging van de islam, beschadigen van de nationele eenheid en belediging van de president'', volgens een woordvoerder van de rechtbank. Dat klopt redelijk, voorzover ik het kan zien. Alleen wist ik niet dat strafbaar was. Blijkbaar weegt de vrijheid van meningsuiting in Egypte iets minder zwaar dan in Nederland.

Volgens de advocaat van Nabil, Radwa Sayed Ahmed, is hij sinds november afgezonderd opgesloten geweest en mocht zijn familie hem niet bezoeken. Het is niet de eerste keer dat Nabil vastzit. In oktober 2005 werd hij ook al kortstondig opgepakt, omdat hij op zijn blog kritiek had geuit op het geweld van moslims tegen Koptische christenen. De Kopten hadden een toneelstuk opgevoerd dat als beledigend werd ervaring door moslims, waarop zij een koptische kerk bestormden. Nabil schreef daarover: ,,Moslims toonden hun ware lelijke gezicht en lieten aan heel de wereld zien dat zij vol zitten met wreedheid, barbaarsheid en onmenselijkheid.''

Aanleiding voor zijn arrestatie afgelopen november waren uitspraken over Al-Azhar, één van de meest vooraanstaande conservatieve islamitische organisaties in Egypte. Hij noemde de Al-Azhar universiteit ,,de universiteit van het terrorisme''. Nabil was zelf, gepusht door zijn ouders, rechtenstudent aan de universiteit tot hij in maart 2006 van de universiteit verwijderd werd door zijn schrijven op internet. Verder schreef hij dat Al-Azhar ,,de hersenen van de studenten volproppen en hen omvormen tot menselijke beesten, door te onderwijzen dat er geen ruimte is voor verschillen in dit leven''. Verder beschreef hij de regering van president Mubarak als 'een symbool van dictatuur'.

Nabil is de eerste blogger die voor langere tijd wordt vastgehouden en ook voor de rechter moet komen. Eerder zijn er ook al bloggers in Egypte opgepakt voor kritiek, maar dat was met name kritiek op de regering, waardoor ze weer snel vrijgelaten werden. Nabil schreef echter ook regelmatig over religie. En dat is waarschijnlijk de reden dat hij nu ook langer wordt vastgehouden, als een symbool dat Egypte nog altijd islamitische papieren heeft en niet alles tolereert. Daar komt nog eens bovenop dat Nabil zelf ook moslim is en daardoor een groter 'gevaar' vormt dan niet-gelovige bloggers die minder invloed hebben.

Abdel Kareem NabilNabil is een moderne held. Hij riskeert zijn eigen vrijheid, om de vrijheid van anderen te kunnen vergoten. Hij vecht tegen extreem moslimfundamentalisme om ruimte te maken voor diversiteit. Dat hij vastzit is een grof schandaal. Gelukkig zijn er verschillende instanties die strijden voor zijn vrijheid, er is zelfs een speciale website in het leven geroepen.

Het getuigt van een grote angst van zowel regering als islamitische instanties, wanneer je geen ruimte kunt laten aan andersdenkenden: je bent dan bang dat een ander gedachtegoed wellicht mensen van jouw gedachtegoed afbrengt. Maar wanneer je werkelijk gelooft dat jouw levensvisie en geloof de enige juiste is, kan het kritiek en spot verdragen en heeft het kracht in zichzelf. Je hoeft het dan niet angstvallig af te schermen van andere visies. Wanneer een geloof alleen stand kan houden door een dictatoriale censuur en afscherming, twijfel ik ernstig aan de juistheid ervan.

Lees ook op deze blog: Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast
Lees ook op deze blog: Egyptische minister stuurt gesluierde vrouw weg
Lees ook op deze blog: Zeer provocerende en beledigende column Wilders
Lees ook op deze blog: 'Een echte moslim, die radicaal is, mag moorden'

Lees ook:Egyptische blogger vier jaar gevangenisstraf voor kritiek
Lees ook:Druk op VN voor vrijlating Egyptische blogger
Lees ook:Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast
Lees ook:Derde keer uitstel proces Egyptische blogger
Lees ook:Peiling: sharia en democratie gaan prima samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.