Egyptische blogger vier jaar gevangenisstraf voor kritiek

KareemNa drie uitgestelde rechtzaken is de 22-jarige Egyptische blogger Abdel Kareem Nabil (blognaam Kareem Amer) vandaag veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, is zojuist bekend gemaakt via de website freekareem.org. Kareem krijgt drie jaar voor 'minachting van de islam' en nog eens één jaar voor het lasteren van de president. Aanleiding voor zijn arrestatie afgelopen november waren uitspraken van Kareem op zijn weblog over Al-Azhar, één van de meest vooraanstaande conservatieve islamitische organisaties in Egypte. Hij noemde de Al-Azhar universiteit ,,de universiteit van het terrorisme''. Nabil was zelf, gepusht door zijn ouders, rechtenstudent aan de universiteit tot hij in maart 2006 van de universiteit verwijderd werd door zijn schrijven op internet. Verder schreef hij dat Al-Azhar ,,de hersenen van de studenten volproppen en hen omvormen tot menselijke beesten, door te onderwijzen dat er geen ruimte is voor verschillen in dit leven''. Verder beschreef hij de regering van president Mubarak als 'een symbool van dictatuur'.

De zaak staat internationaal in de belangstelling: naast enkele regionale mensenrechtenorganisaties, volgt pers-belangenvereniging 'Reporters Without Borders' de zaak op de voet. Ook Amnesty International zei gebeld te hebben om de onmiddellijke vrijlating van Kareem te eisen. Daarnaast schreven een tweetal Congresleden uit de Verenigde Staten een brief aan de Egyptische ambassadeur, waarin ze hun zorgen uitten over de gevangenschap van Kareem en vroegen om vrijlating van de blogger. Ook de VN zijn benaderd om te pleiten voor zijn vrijlating. zijn Een online petitie voor de vrijlating van Kereem is inmiddels bijna 2500 keer ondertekend.

Freedom for KareemNabil is de eerste blogger die voor langere tijd wordt vastgehouden en ook voor de rechter moet komen. Eerder zijn er ook al bloggers in Egypte opgepakt voor kritiek, maar dat was met name kritiek op de regering, waardoor ze weer snel vrijgelaten werden. Nabil schreef echter ook regelmatig over religie. En dat is waarschijnlijk de reden dat hij nu ook langer wordt vastgehouden, als een symbool dat Egypte nog altijd islamitische papieren heeft en niet alles tolereert. Daar komt nog eens bovenop dat Nabil zelf ook moslim is en daardoor een groter 'gevaar' vormt dan niet-gelovige bloggers die minder invloed hebben.

Lees ook op deze blog: Druk op VN voor vrijlating Egyptische blogger
Lees ook op deze blog: Derde keer uitstel proces Egyptische blogger
Lees ook op deze blog: Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast
Lees ook op deze blog: Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam

Lees ook:Druk op VN voor vrijlating Egyptische blogger
Lees ook:Egyptische blogger beschuldigd van beledigen islam
Lees ook:Derde keer uitstel proces Egyptische blogger
Lees ook:Egyptische blogger Kareem voorlopig nog vast
Lees ook:Peiling: sharia en democratie gaan prima samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.