Commissie Gelijke Behandeling: ‘Je godsdienst kun je niet afleggen’

GodsdienstGisteren vond er in Utrecht een symposium plaats in Utrecht, waarin onder meer vanuit juridisch oogpunt werd gekeken naar het gewetensbezwaar van trouwambtenaren. Het Reformatorisch Dagblad schreef daar het volgende verslag over: De uitspraak in de zaak van de Leeuwardense trouwambtenaar Nynke Eringa deugt niet. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft zich op een hellend vlak begeven. Dat was de teneur van de kritiek die vrijdagmiddag tijdens een symposium in Utrecht over voorzitter mr. A. G. Castermans van de CGB werd uitgestort. De commissie zou zich in de juridische nesten hebben gewerkt. Vooral de uitspraak van de CGB in 2002 dat trouwambtenaar Eringa ondanks haar gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken haar werk moet kunnen blijven doen, bleek velen dwars te zitten.

De Utrechtse hoogleraar Titia Loenen betoogde in haar lezing, gewijd aan het gelijkheidsbeginsel, dat er sprake is van een hellend vlak. „Want wat doet de commissie als zich een islamitische ambtenaar aandient die weigert het huwelijk tussen een moslim en niet-moslim te sluiten omdat dat tegen de Koran is?” Docent rechtsfilosofie dr. T. E. Rosier voorspelde bizarre situaties. „Volgens een groepering in de VS bevat de Bijbel de geschiedenis van het blanke ras. Mag een trouwambtenaar die dat ook vindt het sluiten van een huwelijk tussen twee zwarten weigeren?”

De vraag was of CGB-voorzitter Castermans de critici tegemoet zou komen. Volgens sommigen had hij een tijdje terug de indruk gewekt dat hij aan het opschuiven is. Gistermiddag gaf hij in ieder geval aan die veronderstelling geen voedsel. „Iedereen moet met behoud van de eigen identiteit kunnen deelnemen aan het arbeidsproces, ook christenen. Je godsdienst kun je niet afleggen. Dat bepaalt ook je gedrag buiten de voordeur.”

Tegelijk nam hij afstand van de actie van het COC om een lijst van gewetensbezwaarde ambtenaren aan te leggen. Hij betitelde zo’n lijst als „kwetsend.” De aangedragen voorbeelden van moslims en zwarten vond hij „geen reële cases.” Dat vond ook dr. mr. M. de Blois, plaatsvervangend commissielid van de CGB. „De opvattingen van gewetensbezwaarde trouwambtenaren staan in een lange traditie. Op het huwelijk is een andere visie gekomen. Is het dan zo veel gevraagd om die ambtenaren te ontzien?”

Lees ook op deze weblog:
Gelovigen moeten hoognodig een vuist maken vóór gewetensruimte
Minister moet gewetensbezwaar trouwambtenaren veilig stellen
Trouwambtenaar: 'homoseksualiteit is schadelijk' 
God haat homoseksuelen! Pardon?

Lees ook:Trouwambtenaren ontslagen voor gewetensbezwaar homohuwelijk
Lees ook:Juridisch mag een ambtenaar weigeren vanuit gewetensbezwaar
Lees ook:Trouwambtenaar: ‘homoseksualiteit is schadelijk’
Lees ook:Minister moet gewetensbezwaar trouwambtenaren veilig stellen
Lees ook:CU-wethouder stopt als trouwambtenaar door motie homohuwelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.