Acteur Skarsgård: ‘Ik vind elke vorm van religie dom’

Stellan SkarsgardZijn eerste acteerervaring was tijdens een schooltoneelstuk, toen hij een berg sneeuw moest spelen. Gelukkig kwam het toch nog goed met de carrière van Stellan Skarsgård, nu te zien als schilder in het historische drama ‘Goya’s Ghosts’. Gratis dagblad De Pers plaatste een interview met Skarsgård en een fragment daaruit wil ik de lezers van religie.blog.nl zeker niet onthouden. Skarsgård vindt Goya’s Ghosts niet alleen een geslaagde ode aan het leven van de Spaanse schilder die leefde van 1746 tot 1828. Ook ziet hij zijn film als een waarschuwing voor religies die de wereld langzaam in brand zetten. ,,Goya’s Ghostsspeelt zich af in een tijd waarin de Rooms-Katholieke Kerk elke andere vorm van geloof of levensovertuiging de kop indrukte'', legt Skarsgård uit. ,,Het is gevaarlijk als een religieus ideaal belangrijker wordt dan het leven zelf.''

,,Zelf ben ik niet gelovig. Ik zie het leven als een groot mysterie, terwijl religies pretenderen voor alles een verklaring te hebben. Het christendom is zo’n 3.000 jaar geleden toch ook bedacht door een stel nomaden uit het Midden-Oosten die zo elke vorm van mysterie in het leven wilden ontrafelen? Het wordt link als mensen daar heilig in gaan geloven en van daaruit denken dat God aan hun zijde staat. Bush zei dat laatst ook weer in één van zijn speeches over goed en kwaad. Maar Osama Bin Laden denkt er met zijn Allah net zo over. Dat zijn echt ontzettend gevaarlijke gedachten. Daarom vind ik elke vorm van religie dom.''

Lees ook:Pastoor luidt zijn klokken te luid (en wil niet stoppen)
Lees ook:Pleidooi voor de ‘ontmaskering van het (on)geloof van de ander’
Lees ook:Word jij de redacteur van Religie.blog.nl?
Lees ook:Tilburgse pastoor weet klok en klepel nog steeds feilloos te vinden
Lees ook:Nieuwe redacteur, nieuwe koers

5 reacties op “Acteur Skarsgård: ‘Ik vind elke vorm van religie dom’

  1. PeeGee (Klaassen)

    De Katholieke Kerk heeft altijd het leven beschermd. En niet voor niets woonden de meeste joden in katholiek Polen en de Pauselijke Staten.

    Ik vind acteur Skarsgard dom en onbelezen.

    Wie echt weet hoe de katholieke Kerk in elkaar steekt, weet wel beter. Maar vooroordelen en zwarte legenden geloven is natuurlijk makkelijker.

    Evenzo is het makkelijk om geen objectief goed en kwaad te willen erkennen. Dan kun je je soms dingen permitteren. Waar dat toe leidt hebben we 1789-1798, 1917-1990 en 1933-1945 kunnen beleven.

    Leve religie, leve tolerantie.

    Trouwens jammer dat u meneer Slager blijkbaar graag anti-godsdienstige meningen verspreid. U hebt dus een hekel aan georganiseerde religie?

      /   Beantwoorden  / 
  2. David Slager (redactie)

    Of ik een hekel heb aan georganiseerde religie? Nee, integendeel: ik ben zelf aanhanger van de protestants-christelijke(georganiseerde) religie. Ik zekere zin verspreid ik daarentegen wèl graag -van tijd tot tijd- anti-godsdienstige meningen.

    Niet omdat ik zelf die mening zou zijn toegedaan, maar veel meer omdat het zinnig is om te luisteren naar argumenten (of juist de afwezigheid daarvan) van niet-gelovigen. Je leeft met elkaar in één land en dan is het goed om elkaar te ontmoeten. In het echte leven, of -laagdrempeliger- op het podium van bijvoorbeeld deze weblog. Bovendien kan het je eigen visie en standpunten scherpen, waarvoor discussie nu juist bij uitstek geschikt is.

    Zie voor meer informatie de colofon van deze blog, waarin nader ingegaan wordt op de missie en doelstellingen van religie.blog.nl.

      /   Beantwoorden  / 
  3. P.G.M. Klaassen

    Ik neem mijn woorden aan je terug, David. Sorry. Mijn excuses.

      /   Beantwoorden  / 
  4. peTer

    Skarsgard zegt niet gelovig te zijn, maar dat is hij uiteraard wel als hij het heeft over het mysterie van het leven. Hij bedoelt dat hij niet religieus is, en hij vindt het gevaarlijk als een religieus principe belangrijker wordt dan het leven zelf. En daar herken ik me dan wel weer in.

    Goya’s Ghosts is een prachtige film, al is het niet om de rol van Skarsgard:

    http://relirel.wordpress.com/2008/11/22/goyas-ghosts/

      /   Beantwoorden  / 
  5. janneke

    Ik heb bniks tegen veel geloven, maar gezien dat het christemdom discrimineert heb ik daar wel wat tegen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.