Christelijke partijen missen religie in beleidsplan minister Koenders

OntwikkelingshulpCDA, ChristenUnie, SGP en de christelijke hulporganisatie Woord en Daad hebben kritiek op de plannen van minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking. Zijn dinsdag gepresenteerde beleidsbrief rept namelijk nauwelijks over de rol van religie,. schrijft het Reformatorisch Dagblad. Koenders erkende dinsdag desgevraagd op een persconferentie dat aandacht voor religie „uiteraard zeer relevant is" voor het welslagen van ontwikkelingsprojecten. „Religie is voor veel mensen zingeving", stelde hij. „Ontwikkelingswerkers hebben daarmee te maken."

Desondanks vaart hij een andere koers dan zijn voorganger, CDA-minister Van Ardenne. Koenders weigert religie in te zetten als beleidsinstrument. De drie christelijke partijen in het parlement begrijpen dat niet en willen hem daarover aan de tand voelen. CDA'er Ferrier: „Als je ontwikkelingsbeleid effectief gestalte wilt geven, kun je niet om de rol heen die religie en religieuze organisaties hebben bij de besluitvorming van mensen."

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind spreekt van een „blinde vlek" bij Koenders. „De minister zou zich meer moeten richten op de maatschappelijke rol van kerken in ontwikkelingslanden en hun betrokkenheid bij sociale programma's."

Van der Staaij (SGP) noemt het vrijwel ontbreken van religie in Koenders' brief „een grote lacune." Hij wijst erop dat Van Ardenne in samenspraak met de Kamer juist veel aandacht besteedde aan religie. „Het zou een stap terug zijn als we dat opnieuw moeten bevechten."

Hulporganisatie Woord en Daad heeft positieve aandacht voor religie „pijnlijk gemist" in de beleidsbrief van Koenders. De minister plaatst religie louter in het kader van de toenemende polarisatie in de wereld, aldus Woord en Daad. Hij zou er juist goed aan doen de „waardevolle en vaak onmisbare rol die kerken kunnen spelen" te erkennen.

De hulporganisatie juicht het toe dat Koenders de positie van vrouwen wil verbeteren, maar vindt dat hij dat in het kader van familie en gezin moet doen. CU-Kamerlid Voordewind vindt dat Koenders abortus niet moet gaan promoten.

Lees ook:Klink wil actievere participatie kerken in maatschappelijk debat
Lees ook:Staat is niet vrij van religie, volgens voorzitter WRR
Lees ook:85% EO-leden twijfelt niet aan het bestaan van God (en jij?)
Lees ook:Scholen moeten subsidie krijgen voor extra aandacht religie
Lees ook:Welkom op religie.blog.nl!

2 reacties op “Christelijke partijen missen religie in beleidsplan minister Koenders

  1. Truus Baaij

    De rol van religie als richtsnoer voor ontwikkelingsamenwerking is sedert lang uitgespeeld.

      /   Beantwoorden  / 
  2. dhr jpj pijper

    geachten medewerkers ik ben een gehandichapte jonge dooor een medise fout door een chirur door medise fout men vergat de zuurstof fles vergete aan te zette mijn hande zijn mij voete ikkan tekenen massage geven voor de liefhebbers en voor uitproberen en vooor soepel stress vermoeidheid spierpijn blesures de keusligt aan de persoon zelf min mogelijk kleding aan trekke en uitprobere is de moeite waard zwembroek sportief handoek mee tuiniere schildere zwemme ik heb a b diploma aandacht homoslesbo naakten demonstrante racisme gelovigheid men hoort belofte nakome oomk moslims discrimiinatie turken marokaneafrikane irakezen polen gelofigheid politiek finacie mileu ow ontwwikkelingsamenweking eu rode kruis artsen zonder grnzen kerkelijk politieke partij dicriminatiewet hangjongere molukkers maastrich hooligans prosituee home comdooms ziektes soa werk wettealochtonen auutochtone vn navo rampen chilie oerzusgang pakistan irak aard bevinge zeebevinge afrika frankrij duistland china thailand iran oekrainie vs auruba engeland ooosterijk tschegie oosterijk navo ongelukke trein vliegtuige artzen zonder gre nzen defensie vn eu europeese parlement moskee suriname atiliane oeganda sudan ziektes aid kanker malaria dierenbescher ming creenpage rode kruis finacie smokkelinge mens dier inburgingswet douane marechshausseee wilders pvv koran etena finaislam film boek hij mag van mij vertrekke ook de moord theo van goc pim fortyun mohamed b holleeder ko mmpane ook sexs soa ook sg k,erkelijkk gelovige partijen moslims cristelijk gereformeerde en krijgt ik ier nader bericht van ik dank voor uw reactie en medewerking oudere gehandichapte eenzaamheid gelofig u k krijgt mij affres dhr j pijper sem pressenhof 79 1087 je amsterdam enik doe alles metmij voete dus mijn hade medisce fout door een chirurg ik hoor nader bericht

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.