Zembla: jongeren bang voor islam

Geert WildersHeb net even -getipt door de zappen-blog- de uitzending van Zembla van afgelopen zondag teruggekeken via uitzendinggemist. Het thema was: jong en Wilders. Uit de scholierenverkiezing bleek namelijk dat veel jongeren op Wilders hadden gestemd en dat die jongeren met name buiten de Randstad woonden. 54% van de jongeren, in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, denkt negatief over moslims. Zembla reisde af naar Vught en Biezenmortel en interviewde verschillende jongeren over hun visie op allochtonen en de islam. Interessante uitzending. Vooral omdat blijkt hoeveel angst er zit achter al die standpunten zit.

,,Ik vind het een beetje overbevolkt raken. En de allochtonen die hier zijn, moeten zich meer aanpassen'', zegt Bart. Pieter zegt: ,,Nederland is geen islamitisch land. Absoluuut niet. En ik wil absoluut niet dat dat zo gaat worden. Ik vind niet dat er in elk dorp een moskee moet komen, net als een kerk. Als dat zo gaat, zijn we voor je het weet een islamtisch land geworden.'' En daar is een leeftijdsgenootje het roerend mee eens: ,,De islam zelf, vind ik niet in Nederland thuishoren: zo'n verschillende cultuur als die van ons, die principes botsen met elkaar. Dan wordt het een grote bende in Nederland. Daar ben ik bang voor.''

Als Pieter -stemde op Wilders bij de scholierenverkiezing- iets langer nadenkt, ziet hij wel waar het probleem eigenlijk ligt: ,,Ik denk dat we allebij bang zijn om elkaar te leren kennen… Dat we ons allebij meteen defensief opstellen en denken: daar wil ik niks mee te maken hebben, sukkels.'' Een andere jongen zegt: ,,Niemand zet de eerste stap. Maar ik denk: als iemand de eerste stap zet, dan gebeurt er nog niks.'' Pieter: ,,Ik ben ook bang voor hoe ze zullen reageren. Wat moet ik nou bij dat soort mensen? Wat moeten zij bij ons? Ja, het klopt, dat is echt een wij/zij-denken.''

Het aardige van de uitzending is, dat blijkt dat met name jongeren die weinig moslims kennen, negatiever zijn over moslims. In Vught stemde 18 % van de scholieren op Wilders, terwijl dat landelijk 12 a 13 procent was. ,,Misschien is het een kwestie van onbekend, onbemind?'', vraagt een docente op de school van de jongens retorisch. Toch hebben we hier wel echt een probleem te pakken, denk ik. Rond de 54 % van de jongeren blijkt negatief aan te kijken tegen moslims, zegt onderzoeker prof. Dekker, naar aanleiding van de uitzending op de website van Zembla (bekijk hier het filmpje). In Frankrijk hebben we gezien hoe de situatie kan escaleren, als spanningen tussen bevolkingsgroepen toenemen.

Ik heb de cijfers er nog eens bijgepakt (bron:KASKI). We hebben in Nederland bijna een miljoen moslims. Dat is zo'n zes procent van de bevolking. Daar tegenover staan ruim zeven miljoen christenen (leden van kerken en gemeenten. Veel van hen zijn 'slapend lid' en gaan nooit meer naar de kerk), 44 % van de bevolking. Voor een islamitische meerderheid ben ik dus voorlopig nog niet zo bang. Daarnaast hoorde je veel jongeren zeggen: dan moeten ze maar terug, of woorden van die strekking. Terug waarheen? Alle allochtonen die in de uitzending van Zembla aan het woord kwamen, spraken onvervalst Nederlands, zelfs met een mooi Brabants accentje. In de discussie rondom allochtonen en islam, komt dat elke keer weer terug.

Er zijn twee groepen mensen. De eerste groep betreft allochtonen die inmiddels 100% Nederlander zijn. De Nederlandse overheid heeft gezegd: wij beschouwen jou vanaf nu als Nederlander. Die kun je niet uitzetten. En dat moet je ook niet willen, want ze zijn een verrijking van dit land. De tweede groep betreft grotendeels asielzoekers/vluchtelingen. Wanneer zij nog geen officiële verblijfsvergunning hebben, kun je bepaalde eisen stellen aan hun verblijf in Nederland en ze eventueel terugsturen als zij niet aan die eisen voldoen. Maar daar ligt het probleem helemaal niet. Niet voor niets is er momenteel een meerderheid in de Tweede Kamer voor een pardon voor de groep asielzoekers die nu al lange tijd wacht op een verblijfsvergunning.

Nee, het probleem zit eerder bij een deel van de groep allochtone Nederlanders. Kom alsjeblieft niet aan met populistische schijnoplossingen als 'terug naar waar je vandaan komt', want dat is geen oplossing. Een hardere hand werkt ook niet. Het klinkt een beetje suf, maar ik geloof er wel in: praten helpt wel. Wanneer iemand betrokken wordt in een proces, voelt hij zich ook automatisch verantwoordelijk. Wanneer allochtonen deelnemen aan de maatschappij, meepraten in het publieke debat, ruimte krijgen om hun eigen identiteit en eigenheid te bewaren, zullen ze zich ook niet langer afzetten tegen die maatschappij. Gelukkig laat het overgrote meerderheid van de allochtonen ook zien dat dit uitstekend kan.

Maar helaas is er ook een handjevol allochtonen die op geen enkele manier blijk geeft van een wil om deel te nemen aan de Nederlandse samenlevingalleen. Jongeren uit de zogeheten Hofstadgroep geven hier blijk van, zie bijvoorbeeld de berichtjes op deze blog over Bilal en Samir A. Dan zul je moeten kijken naar de oorzaken: hebben ze werk, krijgen ze kansen? Worden ze gestimuleerd door de eigen gemeenschap? Werk daar eerst aan. En mocht dat allemaal niet blijken te werken, dan kun je ook strenger gaan straffen, om een signaal te geven dat er ook grenzen zijn aan de Nederlandse tolerantie.

Lees ook deze weblog: Zeer provocerende en beledigende column Wilders

Lees ook:Uitzending ‘geloven privé of publiek?’ online
Lees ook:Uitslag peiling: Wilders is te ver gaan in interview
Lees ook:Allochtonen mogen gratis naar Zwarte Cross
Lees ook:Wilders toont Fitna niet aan pers
Lees ook:Marokkaanse jongeren minder gevoelig voor kritiek op islam

6 reacties op “Zembla: jongeren bang voor islam

  1. mo

    ik zou graag het filmpje willen hebben waarin meneer dekker de resultaten weergeeft van de onderzoek, ik het namelijk nodig voor een betoog op school.ik hoop op reacties. mo

      /   Beantwoorden  / 
  2. David Slager

    Hoi Mo. In het stukje hierboven staat een link naar het filmpje, je moet daarvoor op ‘hier’ klikken in de zin ‘klik hier voor het filmpje’. Normaalgesproken opent dan automatisch het filmpje met professor Dekker in Windows Media Player. Als dat allemaal niet werkt, kun je naar de oorspronkelijke website van Zembla gaan, waar het filmpje ook op staat. Kopieer hiervoor de volgende link:

    http://omroep.vara.nl/Nieuws_detail.1536.0.html?&tx_ttnewstt_news=917&tx_ttnewsbackPid=1303&cHash=014ab34108

    Je kunt vervolgens links het filmpje ‘Prof. Dekker: Scholieren negatief over islam’ openen en afspelen. Mo, ik hoop dat het lukt! Veel succes met je betoog. Als je nog vragen hebt, of het lukt niet, laat je het maar weten. Groeten, David (redactie religie.blog.nl)

      /   Beantwoorden  / 
  3. David Slager

    Nog een tip: als het bovenstaande niet werkt kun je ook het volgende doen: Open Windows Media Player. Als je deze nog niet hebt, kun je het programma downloaden via

    http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/nl/player/download/download.aspx

    Klik in Windows Media Player op ‘bestand’ (links bovenin) en vervolgens op ‘url openen’. Plak daar de volgende link:

    http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/vara/tv/zembla/20070114-quotes-hi.asf

    En dan moet het filpmje op je scherm staan. Nogmaals succes.

      /   Beantwoorden  / 
  4. mo

    heey david, bedankt voor de tips,
    maar het is niet echt gelukt.
    wat ik dan zou willen vragen zou jij het willen dowlaoden of opslaan en naar mij willen struen via msn. alvast bedankt.
    mo

      /   Beantwoorden  / 
  5. David Slager

    Helaas Mo, het filmpje opslaan of downloaden is -voor zover ik het kan zien- niet mogelijk. Het is alleen online te bekijken. Wat je zou kunnen doen, is het filmpje eventueel via een andere computer proberen te bekijken (bijvoorbeeld op school?). Mocht je er iets aan hebben, dan kan ik de tekst van het filmpje (duurt ong. 5 minuten) ook even voor je uittypen. Laat maar weten! Succes en de groeten, David Slager (redactie religie.blog.nl)

      /   Beantwoorden  / 
  6. mo

    oke bedankt dan zoek ik wel een ander filmpje ok maar alsnog bedankt. Mo

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.